Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χωρίς φλόγα υποδέχτηκε το 2012 η Θεσσαλονίκη!

Χωρίς φλόγα στον πύργο του Τριγωνίου, στα βυζαντινά τείχη, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, αλλά και χωρίς κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη το έτος που >>>

σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Προς το παρόν, διάσταση... γιορτής προσδίδει μόνο ένα τεράστιο πανό, με το σύνθημα «Θεσσαλονίκη 1912-2012 Γιορτάζουμε, Συμμετέχουμε, Κοιτάμε μπροστά», που έχει αναρτηθεί εδώ και λίγες μέρες στο δημαρχείο, στη Β. Γεωργίου, καθώς και τα πυροτεχνήματα που φώτισαν χτες τον ουρανό της πόλης.

Κι ενώ ο χρόνος τρέχει, η εκταμίευση του ποσού των 2,4 εκατ. ευρώ για τις εκδηλώσεις προσκρούει στις αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ζητά την προσκόμιση διάφορων στοιχείων προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Σε λειτουργία έχει τεθεί, ωστόσο, η ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr, στην οποία πολίτες αλλά και φορείς μπορούν να υποβάλλουν σε ειδική φόρμα τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του εορτασμού. Για να αποφευχθούν επίσης αντιδράσεις φορέων και συλλόγων για προτάσεις τους που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού, η διοργάνωση του «Θεσσαλονίκη 2012» δηλώνει ότι «θα υποστηρίξει και θα προβάλει ισότιμα και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της -παράλληλα με τις δικές της πρωτοβουλίες- και κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ή δράση που προέρχεται από την ίδια την πόλη, φορείς ή ιδιώτες, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων».

Προς το παρόν, βέβαια, κάποιο χρονολόγιο με συγκεκριμένες δράσεις δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα, αν και το 2012 είναι στην κυριολεξία προ των πυλών. Τα μόνα γεγονότα που έχουν προσδιοριστεί χρονικά είναι ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση 1912-2012», που θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και μία έκθεση ιστορίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην αποθήκη Γ' στο λιμάνι, που θα κινηθεί σε δύο άξονες, ο ένας από το 1912 έως το 1962 και ο άλλος από το 1962 έως σήμερα. Αλλωστε, παράλληλα με τις καθαρά ιστορικού ενδιαφέροντος δράσεις, οργανώνεται και τριήμερο διεθνές συμπόσιο, με θέμα «Ο κόσμος στον 21ο αιώνα: η άνοδος της Κίνας, η παρακμή της Δύσης και η Αραβική Ανοιξη».


από το www.aggelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί