Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανός τουρίστας. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, είναι πραγματικότητα…

Υπάρχουν δύο τρόποι να δεις ένα ποτήρι με νερό: Μισογεμάτο και μισοάδειο. Στην περίπτωση της τουριστικής κίνησης της Θεσσαλονίκης, οι ξενοδόχοι, που έδωσαν, χθες, τα στοιχεία, το έβλεπαν μισογεμάτο… >>>

Έτσι, ανακοίνωσαν εντυπωσιακή είσοδο τουριστών από νέες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία και η Αλβανία, αύξηση τουριστών από παραδοσιακές βαλκανικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία, αλλά κι εξίσου εντυπωσιακή άνοδο του αριθμού των Αιγυπτίων. Τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, «χαρτογραφούν» τις διανυκτερεύσεις στην πόλη, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011.

Μπορείς, όμως, να δεις το ποτήρι μισοάδειο: Στον αντίποδα, ο αριθμός των Ελλήνων συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι πελάτες των ξενοδοχείων της πόλης, για σχεδόν 35 χρόνια ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (75%) Έλληνες. Πλέον, οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για ταξίδι ούτε ως τη… φτωχομάνα Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία-μέλη της 31,09% περισσότεροι αλλοδαποί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ήταν μειωμένο κατά 5,5%, διαμορφούμενο στο 58,24%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις διανυκτερεύσεις Ισραηλινών (331,67%), Αιγυπτίων (283,01%), Νορβηγών (166,98%), Ουκρανών (122,22%), Ρώσων (96,41%), Σκοπιανών(72,04%), Δανών 64,24%), Τούρκων (63,57%), Αλβανών (62,80%), Σουηδών (59,34%) κ.ά. Αξιομνημόνευτο είναι ότι, από τους δύο “στόχους” (Ισραηλινούς και Τούρκους) μόνον στον… πρώτο πέσαμε διάνα φέτος. Στον δεύτερο (τους Τούρκους, που αυξήθηκαν, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά) ελπίζουμε για περισσότερα πράγματα του χρόνου (όταν είναι, πολύ πιθανό, ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης, το “Μακεδονία Παλάς”, να είναι, πλέον, τουρκικών συμφερόντων).

Σε ό,τι αφορά τους Αιγύπτιους, η εντυπωσιακή αύξηση αποδίδεται στην κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αφρική, ενώ η ανοδική πορεία στις διανυκτερεύσεις Νορβηγών και Σουηδών σχετίζεται με τη δημιουργία αεροπορικών συνδέσεων με τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, για τους τελευταίους επισημαίνεται πως οι αριθμός τους είναι δυσανάλογος με τις αφίξεις, όπως αυτές καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», γεγονός που σημαίνει πως η πλειοψηφία επέλεξε κάποιον από τους παραθεριστικούς προορισμούς της περιοχής, κατά τους θερινούς μήνες (με απλά λόγια, προτιμούν τη Χαλκιδική…).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε