Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με καθυστέρηση άρχισε το δημοτικό συμβούλιο

Με καθυστέρηση τριών τετάρτων άρχισε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα βρίσκονται περίπου 250 πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

 

Οι κάτοικοι ζήτησαν –και τελικά πήραν- το λόγο, στην αρχή της συνεδρίασης. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για το ίδιο θέμα.

Ο Σ. Ζαργιανόπουλος, της Λαϊκής Συμμαχίας, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αυτός που έχει ανάγκη. Παραδέχτηκε ότι οι δυνατότητες δικαστικής διεκδίκησης είναι ελάχιστες και θύμισε πως, μόλις χθες, το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης απέρριψε την προσφυγή 90χρονης, που δεν έχει να πληρώσει το έκτακτο τέλος που έρχεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο.

“Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή”, τόνισε με το που άρχισε την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη”, Τρ. Μηταφίδης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Εξουσία Πολιτών”, Μάκης Στεργίου, υποστήριξε ότι καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, για να μη βρίσκει ο λαός καταφύγιο, στην εξέγερση που έρχεται! Στη συνέχεια διάβασε ψήφισμα της παράταξής του, στο οποίο, για το θέμα του τέλους ακινήτων, υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να σταθεί στο πλευρό των πολιτών.

“Κι εμείς έχουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς. Δεν ξέρω κάποιον εδώ μέσα (σ.σ. στο δημοτικό συμβούλιο), που να έρχεται για να περάσει την ώρα του. Ερχόμαστε για να προσφέρουμε”, είπε σε αυστηρό τόνο ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης, μιλώντας προς τους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα. Και ζήτησε “ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται κάποιος σε ένα όργανο, να είναι προσεκτικός”. Κλείνοντας, πάντως, είπε ότι από το δήμο “θα βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη”.

“Ο δήμος δεν μπορεί να πει ‘δε χρωστάω δεν πληρώνω’. Για να είναι σοβαρός, όταν χρωστάει πρέπει να κόψει το λαιμό του να βρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του”, τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση του Νίκου Βαλεργάκη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία “σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να αποφύγουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος”. Πρόσθεσε πως, αποκλείεται να πει στους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι. Για την προσφυγή κατά του χαρατσιού πρόσθεσε πως “δεν έχει νόημα, αφού υπάρχουν άλλες προσφυγές”. Και πρότεινε ψήφισμα παρόμοιο με αυτό που εξέδωσε ο δήμος Συκεών, με αποτέλεσμα να διακοπεί από συνθήματα που φώναζαν εναντίον του τέλους οι πολίτες.

Στο τέλος της συζήτησης για το θέμα, ο Γιάννης Μπουτάρης δέχτηκε και πρότεινε την προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και την παροχή βοήθειας στους δημότες που έχουν ανάγκη.

Η Πολυξένη Δρίτσα, πρώην δήμαρχος Τριανδρίας, εκ μέρους της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”(ο επικεφαλής, Κ. Γκιουλέκας, βουλευτής της Ν.Δ. βρισκόταν στην Αθήνα για το κρίσιμο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τον αντικαθιστούσε ο Β. Καρακωστάνογλου), είπε ότι “το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες, είναι να μην πληρώνουν. Μπορούμε, όμως, να ασκήσουμε προσφυγή στα δικαστήρια, επειδή το μέτρο είναι αντισυνταγματικό”. Πρόσθεσε ότι “μπορεί να είναι παράνομη πράξη η επανασύνδεση, όμως, πιστεύω ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει κάποια ευθύνη. Το μέτρο είναι άδικο και αντισυνταγματικό και γι αυτό πρέπει να αναλάβει ο δήμος να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Να είστε σίγουρος, δήμαρχε, πως αν κάποιος κινηθεί νομικά εναντίον σας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ΄ρθουν προς υπεράσπισή σας”, υπογράμμισε.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, οι κάτοικοι της Τούμπας και άλλων περιοχών που βρίσκονταν στην αίθουσα, είχαν απλώσει πανό στα θεωρία της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου και φώναζαν συνθήματα. “Την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες, για ρεύμα και νερό δεν έχουν οι εργάτες”, ήταν κάποιο από τα συνθήματα που φώναζαν οι πολίτες.

Η κατάσταση ξέφυγε όταν κάποιος από τους πολίτες, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλο, του είπε σε έντονο ύφος (όταν πρότεινε την έκδοση του ψηφίσματος) “σώπα, ρε”! Ο κ. Αβραμόπουλος του μίλησε σε αυστηρό –και παρόμοιο- ύφος, αλλά, τελικά, επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στο θέμα που κάποιοι δημιούργησαν με δήθεν δηλώσεις του για την ανέγερση αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ στην πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο και, σύμφωνα με το δήμαρχο, ήταν ψευδές δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Η συζήτηση για το θέμα του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, συνεχίζεται ως αυτήν την ώρα (16.55) με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε