Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμήθηκαν οι επιζήσαντες -των στρατοπέδων συγκέντρωσης- Εβραίοι της Θεσσαλονικης

ebraioi_dimotiko_simboylio_01Τη μέγιστη τιμητική διάκριση του δήμου Θεσσαλονίκης απένειμε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σε 30 Θεσσαλονικείς Εβραίους, που επέζησαν από τα κολαστήρια του Άουσβιτς, του Μπιρκενάου και του Μπέργκεν Μπέλσεν. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην πόλη από όπου ξεκίνησαν τα τρένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με 48.000 ψυχές.>>>

Μαζί τους τιμήθηκε επίσης και η χριστιανή κρατούμενη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Βάσω Σταματίου, εκτοπισμένη για την αριστερή της ιδεολογία και την αντιστασιακή της δράση και επιζήσασα, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης, θύμιισε στους παραβρισκόμενους, την «πρόβα - θανάτου», όπως ονομάστηκε ο διασυρμός των εβραίων πολιτών της Θεσσαλονίκης από τους ναζί το καλοκαίρι του 1942 στην πλατεία Ελευθερίας, το πάνινο κίτρινο άστρο που υποχρεώθηκαν να φορούν στο πέτο, τον εγκλεισμό τους στο γκέτο του Χιρς, όλα εγκληματικές ενέργειες των εντολοδόχων του Χίτλερ, Άντολφ Άϊχμαν, Ντίτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρούνερ, αλλά και του Μαξ Μέρτεν που είχε φροντίσει να λεηλατήσει τις περιουσίες, εισπράττοντας δυσβάσταχτα λύτρα από την Ισραηλιτική Κοινότητα, προσποιούμενος ότι θα απάλλασσε τα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία.

Ανάμεσα στους επιζήσαντες που παρευρέθηκαν ήταν και ορισμένοι από τους περίπου τριακόσιους είκοσι εβραίους της πόλης, που επιβιώσαν χάρη στην ισπανική τους υπηκοότητα.

Την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας από αγνώστους, καταδίκασε στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι «η Ισραηλιτική κοινότητα της πόλης ήταν, είναι και θα είναι ζωντανή για πάντα».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Γκιουλέκας, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Σ. Ζαριανόπουλος, Στ. Παπαθεμελής, Τρ. Μηταφίδης, Μ. Στεργίου, Χ. Μάτης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, γιός του επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος και παρόντα στην εκδήλωση, Βενιαμίν Καπόν. Μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, πρότεινε να μετονομαστεί η πλατεία του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού σε "Πλατεία Άουσβιτς" και να στηθεί εκεί ένα παλιό βαγόνι για να θυμίζει εκείνες τις μαύρες στιγμές της μαζικής αποστολής των Εβραίων της πόλης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, εξήρε το έργο όσων ξαναδημιούργησαν από την αρχή την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

«Τιμή για τους επιζώντες, αλλά και για τη θυσία του 20% του πληθυσμού της πόλης» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δήμου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαβίδ Σαλτιέλ.


Τη φωτογραφία “τράβηξε” ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Οι σύριγγες του δημάρχου και το πρόβλημα της περιοχής της Ροτόντας…

Ακόμη και… σύριγγες για τους τοξικομανείς που τριγυρνάνε στη Ροτόντα και σε άλλες περιοχές, θα μπορούσε να μοιράσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης “για να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση”, όπως είπε! >>>