Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. >>>

Με μαρκαδόρο σχεδίασαν σβάστικες ενώ διέγραψαν την ιστορία που υπάρχει στο μάρμαρο του μνημείου για τον αριθμό των θυμάτων.

Η βεβήλωση του μνημείου έγινε λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση τιμής για τους επιζήσαντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 30 μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης και ενός της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας, που επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας, τους οποίους ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τιμήσει για πρώτη φορά με την ανώτατη τιμητική διάκριση της πόλης, που προβλέπεται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Καταδικάζει ο δήμος

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες ενέργειες βανδαλισμού του Μνημείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα (Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011). Τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπηρετούν ούτε τις αρχές της Δημοκρατίας ούτε την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών ούτε όμως και το συμφέρον της πόλης.

"Τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπηρετούν ούτε τις αρχές της Δημοκρατίας ούτε την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών ούτε όμως και το συμφέρον της πόλης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται:

"Η Θεσσαλονίκη, κοιτίδα της μεγαλύτερης και πιο δραστήριας ανά την Ευρώπη Εβραϊκής κοινότητας, μέχρι τα τραγικά συμβάντα της Γερμανικής Κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του Ολοκαυτώματος που είχε σαν συνέπεια να χαθούν 50.000 Εβραίοι Θεσσαλονικείς στα κρεματόρια, οφείλει τιμή και σεβασμό στα χαμένα τέκνα της, που συνεισέφεραν, όπως και κάθε άλλος πολίτης, στη ζωή της πόλης σε όλα τα επίπεδα".

Δήλωση καταδίκης του συμβάντος έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης:

«Οι Θεσσαλονικείς, στην συντριπτική πλειονότητά τους, καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές, και δεν υποκύπτουν σε ατυχείς προσπάθειες να δυναμιτιστεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είναι ο άυλος πλούτος της και το ανεκμετάλλευτο κεφάλαιό της, που, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, με σεβασμό και εκτίμηση, θα προσφέρει στην πόλη διέξοδο προς την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπευσε άμεσα να αποκαταστήσει το Μνημείο στην αρχική του κατάσταση, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του. Σημειώνεται, πως την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 και ώρα έξι το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής για τους επιζήσαντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τιμώντας για πρώτη φορά με την ανώτατη τιμητική διάκριση της πόλης τριάντα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας και ένα της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας που επέζησαν της θηριωδίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε