Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπάνιο βιβλίο “επέστρεψε” στο ΑΠΘ μετά 8 χρόνια

panagia_chalkeon_01Χαμένος "θησαυρός" γνώσης –κι όχι μόνον- επέστρεψε μετά από οκτώ χρόνια στη… βάση του. Ένα σπάνιο και μεγάλης ιστορικής αξίας, βιβλίο, που είχε κλαπεί το 2003, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρέθηκε τη Δευτέρα στα σκαλιά του 7ου ορόφου του κτιρίου Διοίκησης "Κ.Καραθεοδωρή". >>>

 

Το βιβλίο κλάπηκε από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι αριθμημένη έκδοση –200 αντιτύπων- του 1892. Τότε οι ειδικοί που το αποτίμησαν είπαν ότι η χρηματική του αξία κυμαίνονταν από 10.000 - 15.000 δολάρια.

Πρόκειται για το Gerchichte und Denkmaeler des byzantinischen Emails (Ιστορία και Μνημεία των Βυζαντινών Σμάλτων) του N.Kondakow, που εκδόθηκε το 1892 στη Φρανκφούρτη.

"Είναι ένα δερματόδετο βιβλίο με ανάγλυφο εξώφυλλο και δέσιμο πολυτελείας", περιγράφει ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλης Μέντζος.  Κι εξιστορεί: "Τότε, το βιβλίο φυλάσσονταν σε κλειδωμένη βιβλιοθήκη της οποίας οι διαρρήκτες έσπασαν τη βιτρίνα και μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα πήραν και το συγκεκριμένο βιβλίο".

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου είχε ειδοποιήσει και την Ιντερπόλ. Έτσι, η –ήδη δύσκολη- διαδικασία να βρεθεί κλεπταποδόχος έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τους κλέφτες. Με τη νέα διεθνή νομοθεσία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, γινόταν σχεδόν αδύνατο για κάποιον έξω από αυτά τα παράνομα κυκλώματα, να διαθέσει αυτό το βιβλίο. Ίσως έτσι το βιβλίο να πήρε το δρόμο της επιστροφής.

"Παρόλα αυτά, είναι μια πράξη που επικροτείται, γιατί όποιος και αν ήταν ο δράστης, επέλεξε να το επιστρέψει αντί να το καταστρέψει", υπογράμμισε ο καθηγητής.

Το βιβλίο βρήκε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε