Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαραθώνιο για τις γυναίκες του πολέμου οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις 8 Μαρτίου

ginaikes_afriki_polemos_01Φόρο τιμής στις γυναίκες που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, αποτίνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Οι πολλαπλές εστίες αναταραχής στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αλλά και το φετινό θέμα του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Σταυροδρόμια του πολιτισμού - Μέση Ανατολή» δίνουν το έναυσμα για ένα 12ωρο μαραθώνιο εκδηλώσεων με τίτλο «Γυναίκες στα πεδία των συγκρούσεων».

Ο αγώνας εκατομμυρίων γυναικών για ειρήνη, επιβίωση, ελευθερία, εργασία, κοινωνική ένταξη, δικαίωμα στη ζωή και τον έρωτα, φωτίζεται σε ένα «μωσαϊκό» πολιτιστικών δράσεων που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι της 8ης Μαρτίου και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Παντομίμα, graffiti, βιβλιοανάγνωση από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, έκθεση φωτογραφίας, παράσταση χορού, συζήτηση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ακτιβιστριών και δημοσιογράφων, θεατρική παράσταση, συναυλίες και προβολή ταινιών με επίκεντρο τη γυναίκα στη Μέση Ανατολή είναι τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα σε πλατείες και σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο νέο Δημαρχείο, στο Δημοτικό θέατρο “Ανετον” και στο κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος”.

Στις 12 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ικτίνου η ομάδα “Παιδιά εν δράσει” παρουσιάζει παντομίμα με θέμα “ Η γυναίκα στη Μέση Ανατολή”.

Στις 13:00 καλλιτέχνιδες των graffities σχεδιάζουν graffiti και graffiti design με θέμα τη γυναίκα, σε τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης: στο 2ο Γυμνάσιο/ Λύκειο στην Ικτίνου, στο 4ο Γυμνάσιο/Λύκειο στη Συγγρού 31 και στο 31ο γυμνάσιο στην Έντισον.

Στις 14:00 οι δράσεις του μαραθώνιου εκδηλώσεων μεταφέρονται στο νέο Δημαρχείο, με τη συναυλία jazz της Richmond jazz band από την Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 17:15 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διαβάζει αποσπάσματα από μαρτυρίες και ημερολόγια γυναικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ. (Νέο Δημαρχείο)

Στις 17:20 στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Happy» της Χρύσας Πανουσιάδου. Αμέσως μετά εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας των μελών της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Λευτέρη Πιτταράκη, Χρύσας Πανουσιάδου, Νίκου Πηλού και του δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη με θέμα «Γυναίκα στη Μέση Ανατολή».

Στις 18:00 στον ίδιο χώρο η χορευτική ομάδα Vis Motrix παρουσιάζει το έργο “Κρίση γένους θηλυκού» σε χορογραφία Κώστα Γεράρδου.

Στις 19:00 ακολουθεί στο νέο Δημαρχείο συζήτηση με θέμα “Γυναίκες στα πεδία των συγκρούσεων”. Συμμετέχουν η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη, η τραγουδοποιός-ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη, η Ελληνοαιγύπτια ακτιβίστρια Κλεοπάτρα Γιούσεφ, η ηθοποιός Υρώ Μανέ και ο δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης.

Στις 20:30 οι εκδηλώσεις στο νέο Δημαρχείο ολοκληρώνονται με τη συναυλία του Σύριου Ziad Rajab που θα ξεναγήσει το κοινό στα μουσικά «μονοπάτια» της Ανατολής.

Στις 21.30 στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» ανεβαίνει το θεατρικό έργο “Ο συμβολαιογράφος” του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Νίκου Βασιλειάδη με την Υρώ Μανέ σε ένα συγκλονιστικό «γυναικείο» μονόλογο σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου (η παράσταση θα παιχθεί και στις 9 &10/3 την ίδια ώρα).

Ο μαραθώνιος εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στις 23.00 στο Κιν/θέατρο «Αλέξανδρος» με την προβολή της ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους η «Λεμονιά» του Ιρανού σκηνοθέτη Eran Riklis.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε