Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπάχαλο με τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Άλλα λέει η γιαγιά μου, άλλα ακούν τ' αυτιά μου! Η ελληνική αυτή παροιμία ταιριάζει γάντι στα όσα γίνονται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε υπουργείο Εσωτερικών και αιρετούς. Το μεν υπουργείο υποστηρίζει ότι αν δεν προχωρούσε ο Καλλικράτης οι δήμοι δεν θα είχαν να πληρώσουν ούτε το φως, οι δήμαρχοι από την πλευρά τους λένε πως δεν έχουν πάρει μία για το Νοέμβριο και τα "Καλλικρατικά" είναι τόσο μπερδεμένα που δεν ξέρουν τι να κάνουν!

«Το 2011 δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Δεν θα υπάρξουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις, που υπήρξαν το 2010 με το πρόγραμμα σταθεροποίησης, το μνημόνιο και τις περικοπές. Τα οικονομικά του 2011 είναι αποτυπωμένα στον προϋπολογισμό του έτους, που πιστεύουμε ότι θα εκτελεστεί με μεγάλη συνέπεια».
Αυτά τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στη διημερίδα του υπουργείου, της ΚΕΔΚΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επιμόρφωση των νεοεκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σχετικά με ζητήματα του «Καλλικράτη».
Ο κ. Ντόλιος παραδέχτηκε ότι η αυτοδιοίκηση θα περάσει δύσκολα, για να συμπληρώσει, πάντως, ότι δε θα ναι τόσο δύσκολα όσο τα υπουργεία και τα νοσοκομεία. Επέμεινε ότι αν δεν γινόταν η διοικητική μεταρρύθμιση οι δήμοι θα περνούσαν δύσκολες μέρες.
Με αφορμή τη μετάβαση από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη», επισήμανε ότι μέχρι τις 31.12.2010 θα πρέπει να εκδοθούν από τις αυτοδιοικήσεις δεκάδες κανονιστικών πράξεων. Όσο για τα Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ανακοίνωσε βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (πάλι καλά, αφού έχουμε 4 Δεκεμβρίου) και θα ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Η άλλη πλευρά του λόφου
«Η ΚΕΔΚΕ έχει άγνοια και δεν ρωτήθηκε για τα Προεδρικά Διατάγματα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, στον χαιρετισμό του στη διημερίδα, που ανέγνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Ένωσης, δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου.
«Η αυτοδιοίκηση δεν ερωτάται καθόλου ή ερωτάται τελευταία στιγμή χωρίς να υπάρχουν περιθώρια διαβούλευσης», πρόσθεσε.
Σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα και ερωτήματα για την ομαλή μετάβαση στα δεδομένα του «Καλλικράτη», ο υφυπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη συνεργασία δημάρχων και περιφερειαρχών, αναγνώρισε ότι υπάρχουν λάθη και παραλείψεις και απηύθυνε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών που, όπως είπε, διαπιστώθηκε στις τελευταίες εκλογές με τα υψηλά ποσοστά αποχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε