


Το… ριμέικ της ιστορίας με το δάνειο που σκοπεύει να συνάψει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να δημιουργήσουν οι επικεφαλής δύο δημοτικών παρατάξεων: Η Χρύσα Αράπογλου της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» και ο Γιάννης Μπουτάρης της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».
Και οι δύο παρατάξεις εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θέμα το οποίο συζητήθηκε, την περασμένη Πέμπτη, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Και, μάλιστα, το θέμα έκλεισε αφού, η πλειοψηφία των συμβούλων ενέκρινε τη λήψη δανείου, από συγκεκριμένη τράπεζα.
«Για 5η φορά τους τελευταίους μήνες και ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει διακόψει τις εργασίες του, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα, για άλλη μια φορά τη λήψη δανείου. Πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που αναδεικνύει την προχειρότητα και την ανικανότητα της διοίκησης του Δήμου ακόμα και στη σύναψη ενός δανείου», σχολίασε εγγράφως η κ. Αράπογλου.
Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», υπενθύμισε ότι «μέχρι σήμερα δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα έχουν ‘ακυρωθεί’ στην πράξη ως ελλιπείς και παράτυπες. Η μία από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ασάφεια και η δεύτερη από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη μόνιμη».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δημοτική σύμβουλος υποστηρίζει ότι «χρειάστηκε κυβερνητική παρέμβαση, από την ίδια την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για να διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης παράνομα και καταχρηστικά τη φορολογική ενημερότητα που του είναι απαραίτητη για την λήψη του δανείου».
Αντί, πάντως, να πάρει θέση σε ότι αφορά στα οικονομικά του Δήμου, παραθέτει μια σειρά από ερωτήσεις, λέγοντας ότι η θέση της παράταξης «είναι γνωστή και έχει εκφραστεί επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης». Τα ερωτήματα που θέτει η κ. Αράπογλου, είναι τα εξής:
1. Ποιο είναι το συνολικό χρέος του Δήμου Θεσσαλονίκης από τα σε εξέλιξη σκάνδαλα;
2. Πόσα εντέλει χρήματα χρωστά ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Εφορεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία;
3. Έχει προχωρήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε καταλογισμό για τα υπεξαιρεθέντα, και αν ναι σε ποιους.
4. Ποιοι ακριβώς προμηθευτές θα εξοφληθούν από το δάνειο των 19.500.000 ευρώ που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το χαρακτηρίζει ως δάνειο αναπτυξιακού χαρακτήρα;
5. Γιατί δεν συμφωνεί η διοίκηση του Δήμου στην σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγξει το σύνολο της οικονομικής διαχείρισης;
Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» τονίζει ότι περιμένει απαντήσεις και, ως τότε, αρνείται να συμμετάσχει «σε διαδικασίες που ευτελίζουν και προσβάλλουν τον ίδιο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».
Αντιδράσεις
«Δικαιολογίες» χαρακτήρισε, στέλεχος της παράταξης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, τις αιτιάσεις της κ. Αράπογλου. «Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε το παρόν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως και σε αρκετές άλλες», είπε. «Θα μπορούσε να είναι εκεί και να διατυπώσει την άποψή της».
Όσο για την αναγκαιότητα του δανείου, αυτή προκύπτει από τα λόγια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλου: «Θα ρίξουμε χρήματα στην αγορά», υποστήριξε. Σε όσους, μάλιστα, λένε ότι το δάνειο συνάπτεται για να κλείσει, κάπως, η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του δήμου, απαντά:
«Την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στα ταμεία του δήμου υπήρχαν 17 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό τα λέει όλα».
Όσο για τη διαπαραταξιακή επιτροπή που ζητά η κ. Αράπογλου, η απάντηση από την παράταξη Παπαγεωργόπουλου είναι: «Μα, τα θέματα τα ερευνά εισαγγελέας. Θα υποκαταστήσει το έργο της Δικαιοσύνης μια επιτροπή δημοτικών συμβούλων»; Όσο για την επέμβαση του εισαγγελέα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, θυμίζει συνεχώς πως «ο δήμαρχος ήταν αυτός που ζήτησε την κάτι τέτοιο, με συνεχείς αναφορές και επιστολές. Εμείς προκαλέσαμε την εισαγγελική παρέμβαση».
Από την ίδια συνδερίαση απουσίαζε, για προσωπικούς λόγους και ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης. Η παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζεται «τελευταία πράξη στην υπόθεση της λήψης δανείου, ύψους 19,5 εκ. ευρώ, από το Δήμο Θεσσαλονίκης», η συνεδρίαση.
«Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», δια του εκπροσώπου της Ανδρέα Κουράκη, μαζί με το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης του Δήμου, διαφωνώντας τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας της λήψης του δανείου. Ο Ανδρέας Κουράκης χαρακτήρισε διάτρητη την όλη διαδικασία, έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση, ενώ τόνισε ότι «το δάνειο, το οποίο θα συνοδεύει με τις αρνητικές του επιπτώσεις το Δήμο και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δέκα χρόνια, θα χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από την κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης»», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης.
Για τη θέση της η παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», παραπέμπει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της.
Σχόλια