
Ο σχεδιασμός του κεντρικού δήμου για δημιουργία «δικτύου μαρίνων», από το λιμάνι της πόλης έως το Μέγαρο Μουσικής, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, η μελέτη σκοπιμότητας των έργων θα συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας που διεξήγαγε η ανάδοχος εταιρία του έργου «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ - ΕΥΡΩ-ΤΕΚ Ανώνυμος Μελετητική Εταιρία», προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων μαρίνων στις περιοχές: Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο, 1ος Προβλήτας ΟΛΘ, Κήποι Νέας Παραλίας και θέση Ομίλων Φίλων Θαλάσσης και Ιστιοπλοΐας.
Οι τρεις πρώτες μαρίνες, στις οποίες αναμένεται να φιλοξενούν περισσότερα από 500 σκάφη, μικρά και μεγάλα, προγραμματίζεται να γίνουν βραχυπρόθεσμα. Θα καθυστερήσει, αντίθετα, η κατασκευή μαρίνας στη θέση των Ομίλων Φίλων Θαλάσσης.
Να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο σημείο, θέλει προσοχή κι έχει ιδιαιτερότητες, καθώς εκεί, τώρα, βρίσκονται κέντρα διασκέδασης, από τα οποία τα έσοδα –μέσω δημοτικών τελών- είναι πάρα πολλά. Επίσης, οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες, σε κάποια κτίσματα, είναι συνεχόμενες –χωρίς, πάντως, να έχουν φθάσει και να έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη. Πολλές είναι και οι καταγγελίες κατά των οδηγών που έχουν μετατρέψει το σημείο εκείνο της παραλίας σε υπαίθριο πάρκινγκ, αδιαφορώντας τόσο για τους πεζούς, όσο και για τους ποδηλάτες που περνούν από το σημείο εκείνο και είναι αναγκασμένοι να κάνουν… σλάλομ, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
Από την έρευνα της εταιρίας προκύπτει πως το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης παραμένει εδώ και χρόνια ανεκμετάλλευτο και μη προσβάσιμο και καλείται η Θεσσαλονίκη να ανταποκριθεί στη ζήτηση που προκαλούν οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και να δώσει δυναμικό παρόν στην αγορά ανταγωνισμού, καθώς Κροατία, Τουρκία και Ιταλία εμφανίζονται να υπερτερούν της χώρας μας στον τομέα αυτό.
Η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει με τις ενέργειες του δήμου, καθώς, με βάση τη μελέτη θα κατασκευαστούν -μεταξύ άλλων- κυματοθραύστες, αποβάθρες, πεζογέφυρες, χώροι στάθμευσης, χώροι εστίασης και υγιεινής.
Να σημειωθεί πως, στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 1.250 λιμένες κάθε κατηγορίας. Από αυτούς χαρακτηρισμένοι ως τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) είναι οι εξής: Κέρκυρας, Αλίμου, Λευκάδας, Ζέας, Πόρτο Καρράς, Φλοίσβου, Καλαμάτας και Σάνη Χαλκιδικής.
Το έργο για την κατασκευή των μαρίνων στην παραλία της Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είναι συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Σχόλια