Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο πόδι για τον Ξηροπόταμο

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στο ρέμα Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου 2009, στην περιοχή Καρατάσου. Δημοτική αρχή και κάτοικοι απέκλεισαν συμβολικά τη Λεωφόρο Στρατού, διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων στο ρέμα, που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
«Μαζευτήκαμε εδώ για να εκφράσουμε την οργή και το θυμό μας, να διαμαρτυρηθούμε για το χρόνιο πρόβλημα της απόρριψης λυμάτων στο ρέμα Μυτιλήνης. Ο βιολογικός καθαρισμός των Πεύκων είναι πια πολύ παλιός και δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σύνολο του όγκου των λυμάτων, τα οποία βρίσκουν διέξοδο και πέφτουν στο ρέμα Μυτιλήνης. Μιλάμε για ένα ρέμα που βρίσκεται δίπλα στο νηπιαγωγείο, τον παιδικό σταθμό και το ΚΑΠΗ. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν. Η ΕΥΑΘ υποσχέθηκε ότι μέχρι το Φεβρουάριο θα κλείσει αυτή η παλιά κατασκευή και θα γίνει καινούρια, αλλά αδράνησε. Γι’ αυτό κι εμείς στείλαμε την υπόθεση στον εισαγγελέα, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Είμαστε πολίτες που ζητούν το αυτονόητο, καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας» επεσήμανε ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους πολίτες.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Χρύσα Αράπογλου, η οποία τόνισε ότι η φωνή των πολιτών πρέπει να ακουστεί πιο δυνατή και πρότεινε μαζί με το δήμαρχο και εκπροσώπους των κατοίκων να επισκεφτούν τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.
Σε ψήφισμά τους, οι κάτοικοι της περιοχής υπογραμμίζουν:
"Ο χείμαρρος Ξηροποτάμου σήμερα ρυπαίνεται ασύδοτα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μια δραστηριότητα που αναδείχνει τον άναρχο τρόπο που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται οι περιοχές , αφού σχεδιάστηκαν από τις Κυβερνήσεις με μόνο κριτήριο την κερδοσκοπία πάνω στη γη , και τον πλουτισμό συνήθως λίγων ιδιοκτητών και των κατασκευαστών, και παράλληλα την έλλειψη ή πλημμελή λειτουργία των υποδομών αποχετεύσεων και βιολογικού καθαρισμού, και την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα σκουπίδια και τα μπάζα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη την κοίτη του ρέματος , ενώ παράνομοι αγωγοί αποχέτευσης , είτε από βόθρους , είτε από τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής Ασβεστοχωρίου και Πεύκων , ρυπαίνουν κατά διαστήματα τον υδάτινο όγκο και προκαλούν επικίνδυνες συνθήκες στους κατοίκους της περιοχής Καρατάσιου του Δήμου Πολίχνης , που ο χείμαρρος διέρχεται μέσα από τα σπίτια τους.
Υπεύθυνοι για τις απαράδεκτες εικόνες και την ρύπανση του χειμάρρου , είναι οι κάθε φορά Κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι φορείς , όπως είναι η ΕΥΑΘ , που πλημμελώς εκτελούν έργα στην περιοχή. Που αφήνουν να υπολειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός , και δεν ολοκληρώνουν το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής , πράγμα που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλούς μήνες , σύμφωνα με τις υποσχέσεις τόσο του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, όσο και της ίδιας της ΕΥΑΘ. Αν και το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα , και έχει απασχολήσει τόσο τους Δήμους όσο και φορείς της περιοχής , τα βήματα που γίνονται είναι λίγα. Δεν φτάνει μόνο αυτό , γιατί με τον λειψό έλεγχο που γίνεται από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, η ρύπανση συνεχίζεται σε κάθε σημείο του χειμάρρου".
Να σημειωθεί ότι ο Ξηροπόταμος συνδέει τις δυτικές συνοικίες με περιοχές μεγάλης αξίας για τη φύση ( Βυζαντινοί νερόμυλοι, δάσος -πάρκο ΣΕΙΧ-ΣΟΥ, βλάστηση ορεινής περιοχής Φιλύρου, Πεύκων και Ασβεστοχωρίου κ.λ.π.). Είναι ένα ενεργό οικοσύστημα που αν προστατευτεί με έναν γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό , και ενταχθεί σε ένα ενιαίο δίκτυο ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, και να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες των υποβαθμισμένων περιοχών που διασχίζει.
Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν "ργα που κατά πρώτο λόγο θα συμβάλλουν στην προστασία από την ρύπανση και στην αντιπλημμυρική- περιβαλλοντική προστασία του και παράλληλα θα αναδεικνύουν αισθητικά και οικολογικά όλη την κοίτη του από τις κατοικημένες περιοχές μέχρι την ορεινή περιοχή συνδέοντας τις λειτουργίες του σαν υδάτινο οικοσύστημα με τον αστικό ιστό της πόλης και συμβάλλοντας στην αειφορική λειτουργία της πόλης και στην βελτίωση των βιοκλιματικών στοιχείων της περιοχής και που είναι άρρηκτα δεμένη με την προστασία, αναβάθμιση και αύξηση με αναδασώσεις του περιαστικού πράσινου του ΣΕΪΧ-ΣΟΥ και όλης της ημιορεινής λεκάνης από την Ανατολική Ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης , τα Βασιλικά , τη Θέρμη, το Χορτιάτη, το Φίλυρο και το Ωραιόκαστρο, όπως επίσης και με την περιφρούρηση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων". Και προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί