
Ο Γενικός Εισαγγελέας και υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας Μάικλ Άτκινσον, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ). O Αυστραλός υπουργός, από το βήμα της εκδήλωσης, τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και κάλεσε την Τουρκία να κάνει το βήμα. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απήυθηνε ο ΥΜΑ-Θ κ.Καλαφάτης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε :
Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε Συνέλληνες με Ιστορική Μνήμη και Φιλέλληνες με Ιστορική Γνώση και Αίσθηση Δικαίου.
Δεν μπορώ να μη σταθώ με συγκίνηση, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικότητας της Νότιας Αυστραλίας κ. Michael Atkinson. Ενός πραγματικού φίλου της Ελλάδας και των Ποντίων, που υποστηρίζει με πάθος την Ιστορική Αλήθεια που σήμερα τιμούμε.
Κάθε περίοδος κρίσης, η δυσκολία της, η επίπτωσή της στις ζωές των ανθρώπων και στην ιστορική εξέλιξη ενός κοινωνικού συνόλου, αποτιμάται πρώτα και κύρια από εκείνους που την βιώνουν. Tα 350.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι οι Μάρτυρες, μιας κρίσης που τραυμάτισε κάθε έννοια ανθρωπισμού. Μιας κρίσης σε βάρος της ίδιας της υπόστασης ενός δημιουργικού και ειρηνικά αναπτυσσόμενου εθνικού συνόλου. Μιας κρίσης διαστάσεων ιστορικής τραγωδίας, που δεν είναι αποτέλεσμα ατυχών συγκυριακών φαινομένων και επιπτώσεων, αλλά συνειδητών αποφάσεων μιας Εξουσίας.
Η 19η Μαΐου, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι επέτειος απόδοσης τιμής αλλά και στοχασμού, πάνω στα διδάγματα της Ιστορίας. Ο Ποντιακός Ελληνισμός, αντιμετώπισε μια εκτεταμένη επιχείρηση ολοκληρωτικού ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες και άντεξε. Παρέμεινε ενωμένος. Ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του. Διεκδίκησε με πείσμα και κατέκτησε, με τη βοήθεια της μητροπολιτικής Ελλάδας, τη δημιουργική θέση του στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Βγήκε από την κρίση, λαβωμένος, αλλά ζωντανός και με τις μνήμες του ακέραιες.
Αυτές η μνήμες, ζητούν από τότε τη δικαίωσή τους και από την Παγκόσμια Ιστορία. Ζητούν τη διεθνή αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος. Ζητούν οι Πόντιοι, σήμερα, την λυτρωτική παραδοχή ενός ιστορικού γεγονότος από την πλευρά που πρωταγωνίστησε αρνητικά στη συγγραφή του. Μια παραδοχή λυτρωτική, κατά το πρότυπο της αναγνώρισης, λαθών του παρελθόντος, από την πλευρά της Γερμανίας ή ακόμα και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η αναγνώριση των γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία, δεν αναζωπυρώνει μίση και φανατισμό. Αντιθέτως εγγυάται την αποτροπή της επανάληψής τους στο μέλλον.
Σχόλια