Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαχητές του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Συμμαχικό Νεκροταφείο

Τη μνήμη των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, 64 χρόνια από τη λήξη του, τίμησαν βετεράνοι μαχητές, απόγονοι πολεμιστών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο (Ζέϊντελικ) στη Σταυρούπολη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του Β’ Π.Π., ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Σερβίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και οι βετεράνοι, συνοδευμένοι από συγγενείς τους, φορώντας τα μετάλλια ανδρείας τους, περιηγήθηκαν στο σερβικό και το ρωσικό τομέα των κοιμητηρίων για να αφήσουν λίγα λουλούδια πάνω στα μνήματα των ηρώων.
 
«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για όλο τον κόσμο. Η γιορτή της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Εδώ, στην Ελλάδα ακόμη ζουν μεγάλοι ήρωες αυτού του μεγάλου πολέμου. Η Ρωσία επιθυμεί την ειρήνη, θέλει όλος ο κόσμος να ζει ειρηνικά», δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας Μιχαήλ Χατκίεβιτς.
Ανάμεσα στους βετεράνους, ο 87χρονος ομογενής Παύλος Σταφυλίδης. Πολέμησε στο μετώπο του Καυκάσου και στην Ουκρανία, ως ναρκαλιευτής, μαζί με το μικρότερο αδελφό του. Τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης αλλά κατάφερε να επιβιώσει και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Παρέμεινα στον στρατό μέχρι και το 1947 μετά τον πόλεμο. Ήμουν από εκείνους που μπήκαν στο Βερολίνο με τα σοβιετικά στρατεύματα», θυμάται.
Ένας άλλος ομογενής, ο 90χρονος Στέφανος Κελεσίδης, πολέμησε στις τάξεις του «κόκκινου στρατού» στο πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο, ως χειριστής αντιαρματικού πυροβόλου. Μπήκε στο Βερολίνο με τα Ρωσικά στρατεύματα, τη μέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Σπούδασα παιδαγωγικά στην Σταυρούπολη και μαζί με τη γενιά μου εργάστηκα να αναστηλώσω τα ερείπια που είχε αφήσει ο πόλεμος στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πατρίδα μου. Είναι φρικτό πράμγα ο πόλεμος. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε», λέει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί