Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στην κατεδάφιση παραπηγμάτων λέει η Χ. Αράπογλου

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Αντιδρά στην κατεδάφιση των παραπηγμάτων που είναι χτισμένα δίπλα στα βυζαντινά τείχη της πόλης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", Χρ. Αράπογλου. Υποστηρίζει ότι τα παραπήγματα αυτά πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους, επειδή, όπως λέει, είναι "οικισμός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος". Μάλιστα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για το θέμα, ενώ είχε και διαμάχη, με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2009.
Αξίζει τον κόπο να δημοσιευτεί ολόκληρη η ερώτηση της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ίχνος σχολιασμού:
"Η Άνω Πόλη είναι μια περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας αλλά και μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Είναι ο τόπος που μοναδικά αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια της πόλης από τους βυζαντινούς χρόνους ως σήμερα. Ένα σημαντικό τμήμα αυτής της μακραίωνης ιστορίας που αφορά στην εγκατάσταση των προσφύγων και τη σημαντική τομή στον κοινωνικό ιστό της πόλης που αυτή επέφερε, αποτυπώνεται στον προσφυγικό οικισμό που αναπτύχθηκε κυριολεκτικά εφαπτόμενος των βυζαντινών τειχών.
Ο τελευταίος αυτός, αμιγής προσφυγικός οικισμός της Άνω Πόλης, ένας οικισμός ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και έντονης συναισθηματικής φόρτισης όχι μόνο για τους πρόσφυγες (κάθε γενιάς) αλλά για αυτήν την ίδια την πόλη μας, στα τέλη του μήνα, θα αποτελεί παρελθόν καθώς με ενέργειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, τη συνέργεια του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης και με το πρόσχημα της ανάδειξης των βυζαντινών τειχών, πρόκειται να κατεδαφιστεί. Στη λογική δηλαδή της «διάσωσης και ανάδειξης» μιας ιστορικής περιόδου μέσω της εξαφάνιση κάποιας άλλης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από το 1997 και μετά, με χρήματα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας απαλλοτρίωσε αναγκαστικά τα κτίσματα που άπτονται του βυζαντινού τείχους - τα λεγόμενα «καστρόπληκτα» - και μέχρι σήμερα:

Έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση πολλών από το κτίσματα που απαλλοτρίωσε παρά τη σθεναρή αντίδραση θεσμικών φορέων της πόλης και παρά την απόφαση για διατήρηση του τελευταίου αυτού προσφυγικού οικιστικού αποθέματος.
Όλα αυτά τα κτίρια που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και να μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους και εστίες μόλυνσης, προκαλώντας τις αντιδράσεις των περίοικων
Δεν έχει λάβει υπόψη του τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση της περιοχής
Το πρόσχημα της ανάδειξης των βυζαντινών τειχών δεν ευσταθεί καθώς:

Το τμήμα του ίδιου οικισμού, από την άλλη πλευρά (την «εξωτερική») των τειχών και στα όρια του Δήμου Συκεών, αναστηλώνεται και αναδεικνύεται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η προσφυγική αυτή γειτονιά παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Δήμο Συκεών.
Η ευαισθησία που επιδεικνύεται στην περίπτωση του προσφυγικού οικισμού δεν επιδείχθηκε όταν δόθηκε άδεια για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής επάνω ακριβώς (!) από τμήμα του βυζαντινού τείχους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Φιλικής Εταιρείας, ούτε στη δυτική πλευρά της πόλης όπου ακόμη και σήμερα ανεγείρονται κτίρια δίπλα στο τείχος.
Αντίθετα, η περιοχή της Άνω Πόλης, γνωστή περιοχή των καστροπλήκτων, αποτελεί μοναδικό δείγμα ύστερης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Είναι το τελευταίο οικιστικό σύνολο που διατηρεί την εικόνα της Θεσσαλονίκης -πρωτεύουσας των προσφύγων. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους της, που παραπέμπει σε μνήμες και ποιότητες της παλιάς γειτονιάς και ταυτοχρόνως ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική ποιότητα του συνόλου της. Τα τείχη συνδυάζονται άριστα με τις ταπεινές προσφυγικές κατασκευές που διακρίνονται για τη λιτότητα τους.
Σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές υπαγορεύουν τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των πόλεων και τη διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης των λαών, η χώρα μας έχει υπογράψει σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις όπως ο Χάρτης Της Βενετίας, η Διακήρυξη του Άμστερνταμ και η Σύμβαση της Γρανάδας. Συμφωνίες που αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγνοεί , η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να μη σπεύδει άκριτα και ανενδοίαστα να υιοθετεί, μέσω του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, την προσβλητική για την ιστορία των προσφύγων πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η διάσωση της είναι θέμα σεβασμού της ιστορίας και της αισθητική μας.
Η σχεδιαζόμενη καταστροφή από το Δήμο Θεσσαλονίκης συνιστά «ανήκεστο βλάβη» στο σώμα της πόλης και παραχάραξη της ιστορία της, στο όνομα μιας επίπλαστης ωραιοποίησης, για αυτό και
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Εάν πρόκειται να παρέμβουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί η προγραμματισμένη κατεδάφιση του προσφυγικού οικισμού της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης.
Γιατί δεν εφαρμόζεται και στο Δήμο Θεσσαλονίκης το σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης που εφαρμόστηκε στο Δήμο Συκεών;
Εάν συμφωνούν με την αναγκαστική και βίαιη έξωση των τελευταίων ενοίκων των σπιτιών του προσφυγικού οικισμού που κυριολεκτικά μένουν στο δρόμο.
Εάν υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση του συνόλου της περιοχής που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα τουριστικής ανάπτυξης για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ως σημαντική την ανάδειξη του προσφυγικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και αν ναι σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση";

Τις ίδιες απόψεις υποστήριξε η κ. Αράπογλου και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά, απάντησε:
«Σε ένα πράγμα όλοι οι αρχαιολόγοι συμφωνούν. Ότι ακουμπάει στα τείχη πρέπει να φύγει. Να καθαιρεθεί άμεσα. Μην προσπαθούμε με θέσεις αντεπιστημονικές για να κάνουμε αντιπολίτευση. Εμείς ότι και να μας λένε, θα ακούμε τι λέει επιστήμη και αμέσως θα το υλοποιούμε. Τι λένε οι ειδικοί και αμέσως θα το υλοποιούμε. Είμαστε έτοιμοι και στη μελέτη για την ανάδειξη των τειχών».
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009, τις αποφάσεις του οποίου θα ακολουθήσει η διοίκηση του δήμου.
Κόντρα, όμως, είχαμε και για το θέμα των καταστημάτων στην οδό Αγίου Μηνά. Η κ. Αράπογλου έθεσε το θέμα (ο εκμισθωτής Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επικαλούμενος προβλήματα στατικότητας προχωρά σε εξώσεις καταστηματαρχών). Διερωτήθηκε αν ο δήμος έχει ενημέρωση κι αν έχει κινητοποιηθεί. «Τα δύο κτίρια λένε οι ειδικοί πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν και το διατηρητέο να ενισχυθεί. Μπορούμε να βρούμε λύσεις με συζήτηση και με τη σύμφωνη γνώμη των καταστηματαρχών, να αποχωρήσουν με τη λήξη των συμβολαίων τους, να γίνουν τα κτίρια και να ξαναμπούν οι έμποροι μέσα», απάντησε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Ανθοέκθεση στην Πυλαία

Σε μια πολύχρωμη όαση μετατρέπει, κάθε χρόνο, ο δήμος Πυλαίας, τη συμβολή των οδών Κύπρου και Σταγειρίτη. Δημιουργεί, εκεί, την ετήσια Ανθοκομική Έκθεση. Για δέκα μέρες (το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα) η περιοχή της οδού Κύπρου πλημμυρίζει από φυτά, λουλούδια και διακοσμητικά για τον κήπο και τη βεράντα, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά οι πολίτες.Δεκάδες ανθοπαραγωγοί από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν ποικιλίες σπάνιων φυτών και λουλουδιών, που ευωδιάζουν το άρωμα της άνοιξης, καθώς και πολλά είδη εξοχής, όπως γλάστρες, κεραμικά δοχεία, έπιπλα για τον κήπο και μοντέρνα αξεσουάρ για την κηπουρική. Τα εγκαίνια έγιναν κάτω από βροχή, όμως,όπως βλέπετε, κανείς δεν πτοήθηκε... Φωτογραφία και κείμενο από το photoreportage.gr. Η φωτογραφία είναι της Σίσσης Βασιλειάδου.