
Οι λεωφορειολωρίδες, στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόστηκαν, από το 1990, σταδιακά στις οδούς: Βασ. Όλγας, Βασ. Γεωργίου, Τσιμισκή -στην «καρδιά» της πόλης-, Εγνατία -και στις δύο κατευθύνσεις- και Μητροπόλεως. Η νέα μελέτη για την βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των αστικών συγκοινωνιών που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Σ.Α.Σ.Θ. υπήρξε θετική ως προς τη σκοπιμότητα της ύπαρξης των παλιών και την ανάγκη εφαρμογής νέων λεωφορειολωρίδων στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε το Σ.Α.Σ.Θ. να προτείνει το 2008 την εφαρμογή και νέων τμημάτων λεωφορειολωρίδων. Αρχικά στη Λεωφόρο Στρατού (εκατέρωθεν), από τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο. Αλ. Παπαναστασίου (περιοχή «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου) μέχρι την οδό Αγγελάκη (στο ύψος της Χ.Α.Ν.Θ.) και στη συνέχεια, στην οδό Αγγελάκη (δεξιά λωρίδα) μέχρι το Συντριβάνι, στην οδό Εθνικής Αντίστασης (δεξιά λωρίδα) από το ύψος του Στρατοπέδου Νταλίπη (Δήμος Καλαμαριάς) μέχρι την οδό Θεμμιστοκλή Σοφούλη (Δήμος Θεσσαλονίκης) -και τέλος στην οδό Γ. Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) από το ύψος της οδού Κριεζώτου μέχρι την οδό 25ης Μαρτίου (Δήμος Θεσσαλονίκης).
Παρά τη μελέτη του ΟΑΣΘ, οι νέες λεωφορειολωρίδες δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Επίσης, κάποιες από τις υπάρχουσες έχουν, στην πράξη, καταργηθεί, όπως αυτή στην οδό Μητροπόλεως, όπου, λόγω των διπλοπαρκαρισμένων στην αριστερή πλευρά του δρόμου (στην κατεύθυνση προς το Λευκό Πύργο) οι οδηγοί αναγκάζονται να κινηθούν και στη λεωφορειολωρίδα που βρίσκεται δεξιά.
Για τους λόγους αυτούς, η κ. Ράπτη ρωτά τον υπουργό Μεταφορών αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου "να αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και τους δήμους, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά νέες λωρίδες αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη".
Σχόλια