Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έντονο παρασκήνιο στις δημαιρεσίες

Δυσάρεστη έκπληξη έκρυβαν, για τη Χρ. Αράπογλου, οι δημαιρεσίες της Κυριακής 4 Ιανουαρίου 2008: Ο εκλεκτός της δεν... εξελέγη, αλλά, αντίθετα, στη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκε ο... αυτοπροτεινόμενος Ν. Τσαρούχας! Η κ. Αράπογλου, από βήματος, ευχαρίστησε "όσους πίστεψαν στον κ. Τσαρούχα και την ανιδιοτελή προσφορά του", ενώ λίγο αργότερα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", έκανε λόγο για "καθ΄έξιν ανθρωποφαγία" στους κόλπους της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", συγκρίνοντας τον εαυτό της με την περίπτωση του Σπ. Βούγια και προσέθετε ότι "έχει πάρει την απόφασή της", αλλά "πρώτα θα τη συζητήσει με το τοπικό -και όχι μόνον- ΠΑΣΟΚ".
Σίγουρα η χρονιά μπήκε με το αριστερό για την παράταξη "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια, την ίδια στιγμή που οι της παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" (λέγε με... Μπουτάρη) έτριβαν τα χέρια τους. Μάλιστα, τραβήχτηκαν από τη διαδικασία (όπως και οι Αγ. Σαχίνης - Τρ. Μηταφίδης), αφήνοντας το θέμα στην παράταξη της κ. Αράπογλου, θεωρώντας το "εσωτερική υπόθεση". Κι όλα αυτά ενώ ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, Γιάννης Μπουτάρης, ήταν... απών.
Οι δημαιρεσίες είχαν ιδιαίτερο παρασκήνιο. Κι όμως, από την αρχή κανείς δεν πίστευε σε αυτές τις εξελίξεις, αφού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος πρότεινε τον... ισόβιο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σωτ. Καπετανόπουλο, για μια νέα θητεία. Ο κ. Καπετανόπουλος τράβηξε από... 20 κι έβγαλε 21! Φανερά συγκινημένος δέχτηκε τη νέα εκλογή του και έσπασε ένα πολιτικό ρεκόρ, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σίγουρα, πάντως, ο -για 21η φορά- πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, διεκδικεί είσοδο στο "Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες".
Έτσι ήρθε η ώρα για την εκλογή αντιπροέδρου, ώρα που σήμανε εξελίξεις για την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ όλοι περίμεναν να ακουστεί, από τα χείλη της κ. Αράπογλου, το όνομα του πρώην αντιπροέδρου Ν. Τσαρουχά, εκείνη είπε... Κ. Τσιτουρίδης! Ο κ. Τσαρουχάς δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και, λίγο αργότερα, αυτοπροτάθηκε για τη θέση!
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα "Θεσσαλονίκη":
"Η παράταξη της Χρύσας Αράπογλου διχοτομήθηκε με πέντε μέλη της να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τσιτουρίδη και τέσσερα να τάσσονται υπέρ του Νίκου Τσαρούχα. “Ρυθμιστές” στη διαδικασία αναδείχθηκαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του ΛΑΟΣ Θωμάς Ακριβόπουλος και Ορέστης Αγγελίδης, οι οποίοι επίσης στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Τσαρούχα, με αποτέλεσμα αυτός να υπερισχύσει του Κώστα Τσιτουρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση για τον Κώστα Τσιτουρίδη στήριξαν, εκτός από τον ίδιο και τη Χρύσα Αράπογλου, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, η Δήμητρα Αγκαθίδου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Αντίθετα, η Μαρία Ακριτίδου, η Θεοδώρα Λειψιστινού, αλλά και ο Γιώργος Τανιμανίδης στάθηκαν στο πλευρό του Νίκου Τσαρούχα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Τανιμανίδης, όταν άρχισε να διαφαίνεται το αμφίρροπο της ψηφοφορίας, κάλεσε τη Χρύσα Αράπογλου να τη σταματήσει, ώστε να μην πληγεί το κύρος της παράταξης. Κατά τη διαδικασία που ακολούθησε μεταξύ όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου -τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της διοίκησης- ο Νίκος Τσαρούχας εξελέγη αντιπρόεδρος του οργάνου, λαμβάνοντας συνολικά 25 θετικές ψήφους. Αίσθηση προκάλεσε ότι μία από αυτές ήταν και της Χρύσας Αράπογλου, η οποία πάντως ήταν εμφανώς δυσαρεστημένη για τις χθεσινές εξελίξεις".

Από τη διαδικασία απείχαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος-Κουράκης (της παράταξης Μπουτάρη), ο Αγ. Σαχίνης κι ο Τρ. Μηταφίδης.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα πήραν... φωτιά. Το περιβάλλον της κ. Αράπογλου έφθασε το θέμα ως τη Χαρ. Τρικούπη. Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι τα τηλεφωνήματα δεν "έφθασαν" ως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι άγνωστο τι σκοπεύει να πράξει, από τούδε και στο εξής, η βουλευτίνα του κινήματος, αν και η ίδια, μιλώντας τουλάχιστον στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής της που την ακολούθησαν με την ψήφο τους, δεν έκρυβε και πολλά. Αντίθετα μάλιστα. Όσο για τον κ. Τσιτουρίδη, αποχώρησε δηλώνοντας πως "είναι καθαρός" και πως "κάποιοι βάλθηκαν να τον αναδείξουν σε ήρωα".
Με την αναγγελία του αποτελέσματος, ο κ. Τσαρουχάς έσπευσε να ασπαστεί την Χρύσα Αράπογλου, όμως εκείνη δεν ανταπέδωσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Ανθοέκθεση στην Πυλαία

Σε μια πολύχρωμη όαση μετατρέπει, κάθε χρόνο, ο δήμος Πυλαίας, τη συμβολή των οδών Κύπρου και Σταγειρίτη. Δημιουργεί, εκεί, την ετήσια Ανθοκομική Έκθεση. Για δέκα μέρες (το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα) η περιοχή της οδού Κύπρου πλημμυρίζει από φυτά, λουλούδια και διακοσμητικά για τον κήπο και τη βεράντα, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά οι πολίτες.Δεκάδες ανθοπαραγωγοί από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν ποικιλίες σπάνιων φυτών και λουλουδιών, που ευωδιάζουν το άρωμα της άνοιξης, καθώς και πολλά είδη εξοχής, όπως γλάστρες, κεραμικά δοχεία, έπιπλα για τον κήπο και μοντέρνα αξεσουάρ για την κηπουρική. Τα εγκαίνια έγιναν κάτω από βροχή, όμως,όπως βλέπετε, κανείς δεν πτοήθηκε... Φωτογραφία και κείμενο από το photoreportage.gr. Η φωτογραφία είναι της Σίσσης Βασιλειάδου.