Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμή στους νεκρούς του Α Παγκοσμίου Πολέμου


Απόγονοι μαχητών του Α Παγκοσμίου Πολέμου, που έπεσαν και βρήκαν την τελευταία τους κατοικία στα χώματα της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν, το πρωί του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου 2008, στα συμμαχικά νεκροταφεία «Ζέιτενλικ», όπου πραγματοποιήθηκε η επετειακή τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη λήξη του.
«Έχω πραγματικά πολλά ακούσει από περιγραφές των δικών μου για τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κριστιάν Ντ' Εσπερέ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι γνωρίζει πως στην πόλη υπάρχει οδός αφιερωμένη στη μνήμη του θείου του(σ.σ. οδός Δεσπεραί) και δήλωσε ευχαριστημένος «γι' αυτόν το συμβολισμό φιλίας», ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έχω διαβάσει τα γράμματα του παππού μου από τη Θεσσαλονίκη κι έχω μάθει πολλά για την πόλη της εποχής εκείνης από αυτά. Τα έχω μάλιστα συμπεριλάβει σε μια έκδοση που περιέχει πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία δίνονται μέσα από την αλληλογραφία του», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πωλ Γκιγιωμάκ, ο παππούς του οποίου είχε αναλάβει τη διοίκηση της στρατιάς στη Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917(σ.σ. είναι και οι δύο απόγονοι Γάλλων στρατιωτικών ηγετών της λεγόμενης Στρατιάς της Ανατολής).
Στους τέσσερεις τομείς των κοιμητηρίων (σερβικό, γαλλικό, βρετανικό και ιταλικό) εψάλλησαν δοξολογίες και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών, ανάκρουση των εθνικών ύμνων των συμμαχικών χωρών και της Ελλάδας και κατάθεση στεφανιών. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Γάλλος υφυπουργός Άμυνας, Ζαν-Μαρί Μποκέλ. Τη σερβική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Ντράγκαν Σουτάνοβατς, ενώ στεφάνι κατέθεσαν επίσης, διπλωμάτες των τεσσάρων συμμαχικών χωρών, σύνδεσμοι πολεμιστών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της τελετής αποδόθηκαν τιμές στους 8.098 Γάλλους, τους 7.565 Σέρβους και τους 2.500 Βρετανούς στρατιώτες, που έπεσαν στο Μακεδονικό μέτωπο την περίοδο 1915-1918, πολεμώντας κατά των Γερμανοβουλγάρων εισβολέων στη Μακεδονία.
Οι επίσημες διεθνείς αντιπροσωπείες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Ξένες αντιπροσωπείες κατέθεσαν, επίσης, στεφάνι και στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ, του Χρίστου Ζαφείρη και είναι των Γιώργου και Γιάννη Ζαρζώνη. Την πήρα από την ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί