Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Έφυγε” ο Ντίνος Κοσμόπουλος

ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ

kosmopoulos_01Έφυγε ο Ντίνος Κοσμόπουλος. Ο δήμαρχος του μεγάλου συλλαλητηρίου, που γέμισε με ένα εκατομμύριο Μακεδόνες την πλατεία Αριστοτέλους για να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, πέθανε, απόψε, μέσα σε έναν από τους χώρους που αγάπησε όσο τίποτε άλλο: Στο Καυτανζόγλειο Στάδιο. Ήταν 83 χρονών.

Ήταν καλεσμένος σε μια γιορτή του αθλητισμού. Οι βετεράνοι του στίβου σκόπευαν να ονομάσουν το προπονητήριο Νίκος Ζαχαριάδης. Λίγο πριν την έναρξη της τελετής, ο Ντίνος Κοσμόπουλος αισθάνθηκε αδιαθεσία. Προσπάθησε να ξανακαθίσει στην καρέκλα του. Όπως περιγράφει, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παλιός αθλητής του στίβου που βρίσκονταν δίπλα του, στην ίδια εκδήλωση, φαινόταν εμφανώς ζαλισμένος.

Δίπλα του βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χάρης Αηδονόπουλος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βρισκόταν στην Αθήνα, όταν έμαθε το τραγικό νέο του θανάτου.

Ο Ντίνος Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1928. Μάλιστα, ο πατέρας του διετέλεσε δημαρχών τη διετία 33-34.

Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1986 και το 1989 εκλέχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είχε διαδεχθεί τον Σωτήρη Κούβελα, όταν ο τελευταίος υπουργοποιήθηκε και κατέβηκε στην Αθήνα. Στη συνέχεια κέρδισε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και παρέμεινε στη θέση του δημάρχου μέχρι το 1998. Η μεγαλύτερη στιγμή της δημαρχιακής του καριέρας ήταν το 1992, τέτοιες μέρες: 14 Φεβρουαρίου. Τότε που κάλεσε σε συλλαλητήριο τους Μακεδόνες. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κι ο Ντίνος Κοσμόπουλος, ως δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, κάλεσε όσους μπορούσαν να διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του πάνω από ένα εκατομμύριο Μακεδόνες, για να διατρανώσουν μια ιστορική αλήθεια.

Είχε δεθεί με στενή φιλία με τον αείμνηστο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Συγκλονισμένος είχε προχωρήσει σε δηλώσεις για το θάνατό του.

Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολιτικούς και διασημότητες από όλον τον κόσμο. Πάντα υπογράμμιζε την ελληνικότητα της Μακεδονίας κι είχε καταφέρει να μετατρέψει σε λάτρεις της ελληνικής ιστορίας αρκετούς από αυτούς.

Μεγάλη ήταν η προσφορά του στον αθλητικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Ειδικά στον Ηρακλή, που ήταν η ομάδα της καρδιάς του. Τον λάτρεψε τον Ηρακλή. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Γυμναστικού (μάλιστα ο πατέρας του, Απόστολος, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και επίσης πρόεδρος του συλλόγου). Αθλητής κι ο ίδιος, διακρίθηκε στην υδατοσφαίριση. Ήταν μέλος της ομάδας του συλλόγου τη δεκαετία του 60. Στη φωτογραφία είναι ο όριθιος, δεύτερος από αριστερά. Παρέα του, ο Γρηγόρης Μουρούζης κι ο Πάρης Χασεκίογλου. Ποτέ δεν έκρυψε τη συλλογική του προτίμηση και τιμήθηκε γι αυτό από όλους τους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί