Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αύξηση των εισιτηρίων έφερε ένταση στο Περιφ. Συμβούλιο

ΑΠΛΩΣΑΝ ΠΑΝΟ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΟΡΟΜΕΝΟΙ

perifereiako_simboulio_kentrikis_makedonias_20110114_01Η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας δεν εξελίχθηκε ομαλά. Θεσσαλονικείς, μέλη της ομάδας  «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», άπλωσαν πανό μέσα στην αίθουσα για να διαμαρτυρηθούν τια τις αυξήσεις στον ΟΑΣΘ. Νομαρχιακοί σύμβουλοι, επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στις επιτροπές.

Η πρώτη διαμαρτυρία ήρθε από τους “Επιβάτες”. Φώναζαν συνθήματα, άπλωσαν το πανό που βλέπετε στη φωτογραφία και ζήτησαν να γίνει συζήτηση για το θέμα πριν την εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, για τυπικούς λόγους.

diamartiria_oasth_perifereiako_simboulio_20110114_01

Η δεύτερη διαμαρτυρία ήρθε από τους επικεφαλής των παρατάξεων Μιχάλη Τρεμόπουλο, Ασημίνα Ξηροτύρη και Γιάννη Κούτρα. Διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν τους χρησιμοποίησε στις Επιτροπές του Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπούνται.

psomiadis_arxairesies_perifereiako_simboulio_20110114_01Ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για τον ορισμό της 15μελούς Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης (παρόμοιο όργανο προβλέπεται από τον “Καλλκράτη” μόνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αναλαμβάνει ευθύνες μητροπολιτικού χαρακτήρα που υπερβαίνουν τα όρια των δήμων, όπως ο σχεδιασμός της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας, η εποπτεία των ορεινών όγκων της περιοχής, ο συντονισμός μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, η εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης κ.ά.

Εκλέχθηκαν 15 τακτικά μέλη. Από την πλειοψηφία: Στελίνα ΜΑΚΡΑΝΤΩΝΑΚΗ, Χρήστος ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ, Φάνης ΠΑΠΑΣ, Χάρης ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, Μιχάλης ΤΖΟΛΛΑΣ, Ιωάννα ΤΖΑΚΗ, Αλέξανδρος ΘΑΝΟΣ, Αντώνης ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ και Γρηγόρης ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ. Από τη μειοψηφία: Παντελής ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗΣ, Τάνια ΜΙΧΟΥ-ΚΟΥΓΙΑΜΗ, Γιώργος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ, Θεοδόσης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Κυριάκος ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και Τάσος ΚΟΥΡΑΚΗΣ.
Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν, από την πλειοψηφία: Ντίνος ΚΟΥΗΣ, Γαβριήλ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, Δημήτρης ΒΑΝΗΣ, Γιάννης ΠΑΓΩΝΗΣ, Χριστίνα ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ, Πέπη ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, Γιώργος ΚΑΓΙΑΣ, Βασίλης ΚΑΝΑΚΑΣ και Βασίλης ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ. Από τη μειοψηφία: Γιάννης ΖΙΩΓΑΣ, Μπάμπης ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ, ΑΛέκος ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτρης ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, Γιάννης ΚΟΥΤΡΑΣ και Μιχάλης ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ.
Όσο για τον ορισμό θεματικών αντιπεριφερειαρχών, ο κ. Ψωμιάδης απλά μετέφερε τις αρμοδιότητες των αντινομαρχών στην περιφέρεια:

psomiadis_perifereiarxis_20110114_01

1) Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Οικονομικών: Διονύσιος Ψωμιάδης(θα προεδρεύει και της Οικονομικής Επιτροπής). Του εκχωρούνται οι αρμοδιότητες του «Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Οικονομικών» και ειδικά: του Σχεδιασμού της Περιφερειακής Πολιτικής, της Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων, των Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Τεκμηρίωσης της Διεύθυνσης «Αναπτυξιακού Προγραμματισμού» της Περιφέρειας του Χωρικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης «Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού» της Περιφέρειας των Συγκοινωνιακών Έργων, Εργαστηρίων και Δομών Περιβάλλοντος της «Διεύθυνσης τεχνικών Έργων» της Περιφέρειας της Διεύθυνσης «Οικονομικών» της Περιφέρειας καθώς και του Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας
2) Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης: Ευθύμιος Φωτόπουλος (θα προεδρεύει της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου του Περιφερειακού Συμβουλίου) Του εκχωρούνται οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης «Ανάπτυξης» και ειδικά: των τεχνικών Εφαρμογών και Διοικητικών Διαδικασιών της Διεύθυνσης «Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων» της Περιφέρειας καθώς και της Υποστήριξης της Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας, Απασχόλησης και Εμπορίου, της Διεύθυνσης «Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού»
3) Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής: Δημήτριος Ευθυμιάδης (θα προεδρεύει της Επιτροπής «Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής» του Περιφερειακού Συμβουλίου) Του εκχωρούνται οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης «Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής» και ειδικά: του Προγραμματισμού, της Φυτικής και Ζωικής παραγωγής και της Αλιείας, της Διεύθυνσης «Αγροτικής Οικονομίας» της Περιφέρειας της Υγείας των ζώων, Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων, της Διεύθυνσης «Κτηνιατρικής» της Περιφέρειας, καθώς και της Τοπογραφίας, του Εποικισμού και Αναδασμού, της Διεύθυνσης «Πολιτικής Γης» της Περιφέρειας
Ως μεγαλύτερη πρόκληση χαρακτήρισε τα καθήκοντά του ο Διονύσης Ψωμιάδης. “Το ερώτημα δεν είναι όμως αν πετύχω εγώ, αλλά αν πετύχει ο Καλλικράτης και η διοίκηση του σημερινού περιφερειάρχη, με την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων με τους οποίους θα έχω την αμέριστη συμπαράσταση και θα συνεργαστώ άψογα”, τόνισε.
Ο Μίμης Φωτόπουλος μίλησε για “διάθεση για δουλειά”, “άξιους συνεργάτες σε όλα τα διαμερίσματα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας” και ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί “όλους τους νομούς και να κάνουμε μία καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν, ώστε να οργανωθούμε”.
Τέλος, ο Δημήτρης Ευθυμιάδης απαρίθμησε τα Θέματα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το θέμα της στέγασης. “Θα πρέπει πρώτα να εγκατασταθούμε και στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερωθούμε για τα υπόλοιπα θέματα των νομών της Περιφέρειας και στη συνέχεια να μπορέσουμε να πούμε κάτι πιο ειδικά”, παραδέχτηκε και ζήτησε υπομονή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε