Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παπαγεωργόπουλος: Μας χρωστάνε 79 εκ. ευρώ κι εμείς δανειστήκαμε μόλις 42 εκ.

Δήμο οικονομικά υγιή υποστηρίζει ότι θα παραδώσει, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος, στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησης του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε, για άλλη μία φορά, στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να πει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δε χρωστά ούτε σε έναν από τους 4.500 υπαλλήλους του και πως έχει δανειστεί μόνον 42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι δήμοι εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως, για παράδειγμα, αυτός του Πειραιά.

Για τους 4.500 υπαλλήλους του δήμου ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι το έργο τους «είναι ορατό και αντιληπτό από όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά και όλους τους επισκέπτες της πόλης μας».
Επεσήμανε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι "πολύ καλά οργανωμένος και στον οικονομικό τομέα, με σωστή εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος όπως και η ίδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εγγράφως βεβαιώσει".
Ειδικά για τις υποχρεώσεις του δήμου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποστήριξε ότι:
1) Δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στους 4.500 εργαζόμενους στο Δήμο μας,
2) Δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο (ΙΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΥΔΚΥ κ.λ.π.).
3) Τα δάνεια που έχει συνάψει είναι ελάχιστα(43 εκατ.ευρώ, "όταν για παράδειγμα του Δήμου Πειραιά φθάνουν τα 165 εκατ.ευρώ και του Δήμου Αθηναίων τα 203 εκατ.ευρώ").
4) Καταβάλλει 7 εκατ.ευρώ τοκοχρεωλύσια το χρόνο, "ένα ποσόν που είναι μικρότερο του 2% του προϋπολογισμού του".
5) Οι σημερινές υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές κ.λ.π.) φθάνουν τα 11,2 εκατ.ευρώ, δηλαδή το 3% του προϋπολογισμού του, "όταν είναι γνωστό ότι σε άλλους Δήμους οι αντίστοιχες υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 100 εκατ.ευρώ…".
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποστήριξε ότι, "αντί συγχαρητηρίων στο δήμο Θεσσαλονίκης, που απεκάλυψε την γνωστή υπεξαίρεση χρημάτων της Εφορείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων από το 1993, η Κυβέρνηση τον χαρακτήρισε «επιτηδευματία» και του επέβαλλε πλέον των υπεξαιρεθέντων που φθάνουν στο ύψος των 7,2 εκατ.ευρώ και 15 εκατ. πρόστιμο". Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το ποσόν αυτό, μετά το προ ημερών έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι «επιτηδευματίας», πρέπει να το απαλείψει το υπουργείο Οικονομικών, "ή στη χειρότερη περίπτωση να τα «ρυθμίσει» σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχει κάνει σε άλλους Δήμους π.χ.Δήμο Πειραιώς κ.λπ.".
Όσον αφορά τα ποσά που οφείλονται, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, στο δήμο, αυτά είναι τα εξής:
1) 33,5 εκατ.ευρώ από τα «παρακρατηθέντα» κατά τα χρόνια 1999-2004.
2) 6,5 εκατ.ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποπληρωμή του νέου Δημαρχείου.
3) 1,8 εκατ.ευρώ από τον ΟΤΕ κατόπιν τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, λόγω χρησιμοποίησης δημοτικού χώρου από τον οργανισμό.
4) 7 εκατ.ευρώ λόγω απαλλοτριώσεων για το ΜΕΤΡΟ, δημοτικής έκτασης στην περιοχή του Σ.Μ.Α., για τα οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.
5) 30 εκατ.ευρώ από την κεντρική εξουσία, για τα οποία υποστηρίζει ότι παρακρατήθηκαν παράνομα κατά το τρέχον έτος παρανόμως. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θύμισε ότι, ήδη με ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ Ν.Θεσσαλονίκης έχει κινηθεί η διαδικασία για την δικαστική διεκδίκηση του παραπάνω ποσού.
6) 65,5 εκατομμύρια ευρώ απο΄ανείσπρακτες υποχρεώσεις ιδιωτών, Α.Ε. και Φορέων, για τα οποία, ο δήμος κινείται με όλους τους νόμιμους τρόπους για την είσπραξή τους.
"Αυτός είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Και πρόσθεσε: "Ένας Δήμος με τεράστιο έργο και συγχρόνως οικονομικά υγιής, όταν όλη σχεδόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καταρρεύσει οικονομικά και όταν όλοι γνωρίζουν ότι και η κεντρική εξουσία έχει καταρρεύσει οικονομικά και με το γνωστό «Μνημόνιο» μας έχει εντάξει στο άρμα του Δ.Ν.Τ.".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί