Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσφυγή Άνθιμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του Παπαφείου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ως πρόεδρος του Παπάφειου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ο Μελιτεύς». Ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 2 Αυγούστου 2010 διαπιστωτική πράξη της (τότε) υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με την οποία το εν λόγω Κέντρο μαζί με τα κτίσματά του περιέρχεται στην
4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως περιγράφει η αγωγή, το οικόπεδο επί της οδού Παπάφη 33 στην Θεσσαλονίκη, εμβαδού 30.000 τ.μ. με όλα τα εντός αυτού κτίσματα, αγοράστηκε με χρήματα από τη διαθήκη του Ιωάννη Παπάφη με σκοπό την ανέγερση ορφανοτροφείου. Στο οικόπεδο αυτό έχει αναγερθεί και λειτουργεί το Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης «Ο Μελιτεύς».
Ο Μητροπολίτης, ως πρόεδρος του Παπάφειου υποστηρίζει ότι η απόφαση της υπουργού Υγείας είναι αντίθετη στις διατάξεις του Αναγκαστικού Νόμου 2039/1939 περί «κοινωφελών σκοπών, ιδρυμάτων και υποτροφιών» και του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο το Παπάφειο μετατράπηκε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως και σε άλλες νομοθετικές διατάξεις μεταγενεστέρων νόμων. Προσθέτει πως η εν λόγω διαπιστωτική πράξη της υπουργού Υγείας αντιστρατεύεται το άρθρο 109 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει την βούληση των διαθετών και δωρητών, όπως είναι ο Ιωάννης Παπάφης.
Ακόμη, αναφέρει ότι η περιουσία του Παπάφειου κέντρου, η οποία προέρχεται από δωρεές και κληροδοσίες και μετά την ψήφιση του Ν. 3329/2005 δεν υπάγεται στην Διοίκηση Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).
Με το Ν. 3106/2003 για τη αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας κ.λπ., παρόμοια με το Παπάφειο κέντρα (τα οποία λειτουργούσαν ως ΝΠΔΔ) υπήχθησαν στην εποπτεία των αποκεντρωμένων και ανεξάρτητων υπηρεσιακών μονάδων (το λεγόμενο Περιφερειακό Σύστημα Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.) που αντικατέστησε το παλαιό Περιφερειακό Σύστημα Υγείας). Με τον εν λόγω νόμο και το Παπάφειο κέντρο υπήχθη στο Α΄ Πε.Σ.Υ.Π Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς όμως αυτό να είχε υλοποιηθεί πριν την προσβαλλόμενη διαπιστωτική πράξη της υπουργού Υγείας.
Η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συγχωνεύθηκε με την Α΄ Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και απετέλεσε την Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί