Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσουχτερά τα ταξί

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αν είστε επιβάτης σε ταξί και διανύετε μια μεγάλη διαδρομή, τότε μην απορήσετε αν πληρώσετε περισσότερα, γιατί από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, έχει τεθεί σε ισχύ η δεύτερη από τις τρεις δόσεις της αύξησης των κομίστρων που είχε αποφασίσει το υπουργείο Μεταφορών τον περασμένο Μάιο.
«Εμείς ζητήσαμε από τον κ. Στυλιανίδη, νέα αύξηση των κομίστρων και ότι λέγεται ή ακούγεται περί αντιδράσεων ιδιοκτητών ταξί για τις νέες αυξήσεις δεν είναι παρά «ανυπόστατα ψεύδη». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι αυξήσεις είχαν προαναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούν στη χιλιομετρική χρέωση.
Ο κ. Γιαννακάκης, ανέφερε ότι η αύξηση ανέρχεται γύρω στο 25%. Πιο συγκεκριμένα η τιμή της μονής ταρίφας διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ/χλμ. (αύξηση 66,6%) από 0,48 ευρώ/χλμ. και η διπλή ταρίφα στα 1,05 ευρώ/χλμ. από 0,84 ευρώ/χλμ. (αύξηση 54,4%). Επίσης αυξάνεται και το τηλεφωνικό ραντεβού με χρέωση που θα κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ.
«Η ελάχιστη χρέωση παραμένει όπως έχει, στα 2,80 ευρώ, όπως επίσης και οι χρεώσεις των μικρών διαδρομών. Αυτό που θα φανεί στην τσέπη των επιβατών ταξί είναι οι χρεώσεις σε μεγάλες διαδρομές», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακάκης.
Να σημειώσουμε ότι στην απόφαση του Ευρ. Στυλιανίδη προβλεπόταν και τρίτη αύξηση στα κόμιστρα (μονή ταρίφα στα 0,72 ευρώ/χλμ. και διπλή ταρίφα στα 1,20 ευρώ/χλμ.) για τον Μάιο του 2010. Οι αντιδράσεις ωστόσο ιδιοκτητών και οδηγών ταξί της περιφέρειας για τις ανατιμήσεις -σημειώνουν ότι έχουν περιορίσει τη ζήτηση των υπηρεσιών τους- φαίνεται να βάζουν φρένο στην επιβολή της τρίτης αύξησης. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκης, ανέφερε σχετικά πως «εμείς την τρίτη δόση αύξησης δεν θα την εκτελέσουμε. Δεν θα δώσουμε την έγκριση να συνεχιστεί».

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Σχετική ερώτηση για τις αυξήσεις κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης στον υπουργό Υποδομών . Ο βουλευτής, σημείωσε πως οι αυξήσεις αυτές πλήττουν τους καταναλωτές - χρήστες υπηρεσιών ταξί, επιβαρύνουν τον πληθωρισμό αλλά έχουν οδηγήσει επίσης και σε πτώση του τζίρου των ταξί. Ερωτά τον υπουργό αν προτίθεται να παγώσει την επερχόμενη αύξηση των κομίστρων ταξί και αν θα επανεξετάσει την εφαρμογή των διατάξεων της Υ.Α. σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις τον Μάιο του 2010.
Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η προηγούμενη αύξηση στα κόμιστρα των ταξί είχε δοθεί μόλις τον περασμένο Μάιο, όταν η μονή ταρίφα είχε διαμορφωθεί στα 0,48 ευρώ από 0,36 ευρώ ανά χιλιόμετρο και η διπλή στα 0,84 από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Επίσης προβλεπόταν αύξηση στην υπηρεσία του τηλεφωνικού ραντεβού με χρέωση από 3 έως 5 ευρώ. Εάν το Μάιο του 2010 εφαρμοστεί και η τρίτη δόση των αυξήσεων, η μονή ταρίφα θα εκτοξευτεί στα 0,72 ευρώ (αύξηση 100%) και η διπλή σε 1,20 ευρώ (αύξηση 76,5%).

Σε μποϋκοτάζ καλεί το ΕΛΚΕΚΑ
Το ΕΛΚΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της απαράδεχτης αυτής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης σε μια χρονική περίοδο που οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση λόγω οικονομικής ασφυξίας. Καλεί δε, τους Έλληνες καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τα ταξί και να τα χρησιμοποιούν μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί