Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάμε για αλλαγές στην εκκλησία

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας, πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2009, ζήτησε επανευαγγελισμό της ελληνικής κοινωνίας επειδή, όπως είπε, έχει προχωρήσει η αποχριστιανοποίησή της, και πρότεινε επανεξέταση του τρόπου διοίκησης της εκκλησίας.
«Είναι εμφανής πλέον και στην χώρα μας η τάσις και η επιδίωξις ορισμένων κύκλων για αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η αποξένωσις αυτής απο τις γνήσιες παραδόσεις της. Οι απέναντι μας δεν είναι πλέον έξω και μακρυά μας. Είναι εντός των τειχών μας. Έτσι ο επανευαγγελισμός του λαού μας γίνεται προτεραιότης. Θα ήταν αδικία αν δεν υποστηρίζαμε ότι πολλά έγιναν και γίνονται στον τομέα αυτό. Είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα και μεθοδικότερα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ΑΘηνών και πάσης Ελλάδος.
Για το θέμα της εκλογής αρχιερέων, πρότεινε: «Η εκκλησιαστική μας πραγματικότητα, έχει δείξει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπον διοργανώσεως και διοικήσεως των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, με γνώμονα πάντοτε τους ιερούς κανόνες, την γνήσια παράδοσή μας, τις εμπειρίες μας και τις κείμενες διατάξεις “δίχα έξωθεν επεμβάσεων”. Πρέπει μέσα στο πνεύμα αυτό να τολμήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχει καταστεί αναγκαίες. Καιρός να μελετηθεί μετά πολλής προσοχής, συνέσεως και διακρίσεως η αλλαγή προς το καλύτερο του τρόπου εκλογής αρχιερέων». Όπως είπε, η σχετική η εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου θα δώσει υλικό «πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, το οποίο όπως παρατήρησε, «έχει καταντήσει ένα προσφιλές θέμα για λαϊκισμό, προπαγάνδα και σκοπιμότητες. Για το θέμα αυτό θα κάνει λόγο η ταπεινότης μου που θα αναφερθεί στην Ιστορία του και θα θέσει μια καινούργια προσωπική άποψη».
Στο ίδιο θέμα θα αναφερθεί ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος με εισήγηση του που έχει θέμα: Η σημερινή κατάσταση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Το ζήτημα της αποτέφρωσης των νεκρών θα απασχολήσει τους ιεράρχες, με αφορμή την εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου. «Η εισήγηση αυτή», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, «θα μας φέρει ενώπιον μιας νέας πραγματικότητος και θα συζητήσουμε το πλήθος των νέων προβλημάτων που αναφύονται στην κοινωνία μας απο την διακίνησιν ιδεών και τού πλήθους των ανθρώπων απο τόπου εις τόπον».
Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε να συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο η Ιεραρχία, αντί μιας κάθε Οκτώβριο, με τη δεύτερη συνεδρίασή της να γίνεται κάθε Μάρτιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: