Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόλεμος για τις διαφημιστικές πινακίδες

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στις διαφημιστικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα τεράστια διαφημιστικά πλαίσια που είναι τοποθετημένα στις άκρες της περιφερειακής οδού και γαι τα οποία ο εισαγγελέας έχει δώσει εντολή να ξηλωθούν. Οι εταιρίες δηλώνουν πως έχουν την πρόθεση να προσφύγουν στον εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί αν διαπράττεται κάποιο αδίκημα με την απομάκρυνση των πινακίδων. Κι ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Τσιότρας, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της free press εφημερίδας "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη" εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση. Σε αυτήν τονίζει:
"Χαίρομαι που «διαφημιστικές εταιρίες και διαφημιζόμενοι» προτίθενται να προσφύγουν με επιστολή τους στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την καθαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Εξάλλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την 1439/26-3-2009 παραγγελία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκτελεί… Παραγγελία, που αναφέρει ρητώς πως πρέπει η υπηρεσία μας «να αποδώσει ποινικές ευθύνες στους τελούντες συναφή ποινικά αδικήματα και να αφαιρέσει όλες τις παρανόμως τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, επιγραφές και αφίσες». Τυχόν αδράνεια και απραξία των υπαλλήλων της Περιφέρειας επιβάλλει –όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας- πειθαρχικό έλεγχο και αναζήτηση ευθυνών από μέρους μας για αξιόποινη παράβαση καθήκοντος… Αλλωστε, υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου (555/εγκ. 3/13.3.2008) για το θέμα.
Είχαμε προειδοποιήσει πως όλες οι παράνομες πινακίδες θα καθαιρεθούν. Η διοίκηση της Περιφέρειας με συνεχείς εκκλήσεις της κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση (200.000 ευρώ), αφουγκραζόμενη το κοινό αίσθημα, που πολλάκις έχει αποτυπωθεί και στον Τύπο, για να μπει ένα τέρμα πια στην ασυδοσία όλων εκείνων που αντί να σεβαστούν το δημόσιο συμφέρον το παραβιάζουν κατάφορα για ίδιον όφελος. Πράξαμε και συνεχίζουμε να πράττουμε το καθήκον μας, τηρώντας μάλιστα όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε οι παραβάτες να μην έχουν το παραμικρό έρεισμα στο νόμο.
Είναι απόφαση της Περιφέρειας να μην επιτρέψει τη συνέχιση των παρανομιών, που επί χρόνια δημιούργησαν καθεστώς αυθαιρεσίας στην περιοχή μας. Ο παραβάτης θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπου τουλάχιστον έχει η Περιφέρεια την ευθύνη. Εχω προειδοποιήσει επανειλημμένα να σταματήσουν οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι την ανέγερση παράνομων κατασκευών. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των πολιτών, με το περιβάλλον και να παραβιάζει τους νόμους.
Στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης προτού καθαιρέσουμε τις επικίνδυνες πινακίδες (42), με προηγούμενη εργολαβία μας, υπενθυμίζω πως σε μια θεομηνία κομμάτια παράνομων κατασκευών έπεσαν στο οδόστρωμα. Αν θρηνήσουμε την απώλεια μιας ζωής, αν γίνει ένα ατύχημα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Θα βασιζόμαστε στην τύχη; Στον παραλογισμό λοιπόν ορισμένων, που αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών τους, απαντούμε με το καθήκον μας, την υπευθυνότητα και την υπηρεσία στον πολίτη, στο περιβάλλον και στους νόμους.
Με την εργολαβία που εκτελούμε και άρχισε τον προηγούμενο Ιούνιο ξηλώσαμε μέχρι σήμερα περισσότερες από 80 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Και θα συνεχίσουμε μέχρι να τις ξηλώσουμε όλες. Ηδη καθαιρέθηκαν όλες οι παράνομες πινακίδες από την περιφερειακή οδό και συγκεκριμένα από τον κόμβο Φοίνικα (Κ13) μέχρι τον κόμβο Νεάπολης (Κ6) και προχωρήσαμε στην καθαίρεση των παράνομων πινακίδων στην οδό Αεροδρομίου μέχρι τη γέφυρα Ανθεμούντα, αλλά και στο δρόμο από τον κόμβο Αεροδρομίου μέχρι την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.
Σε ό,τι αφορά τα περί… υπέρβασης του αντικειμένου, είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να περιοριστούμε στην περιφερειακή οδό. Και στους άλλους δρόμους κόσμος κινείται, κόσμος απειλείται, το περιβάλλον ρυπαίνεται, παρανομία γίνεται. Επρεπε να ενημερωθούν όσοι αντιδρούν και έχουν συμφέροντα σε άλλους δρόμους ότι προτού παρέμβουμε στο δρόμο του Αεροδρομίου φροντίσαμε να συντάξουμε ανακεφαλαιωτικό πίνακα, χωρίς να υπερβούμε (χρηματικά) το ποσό της εγκεκριμένης σύμβασης. Και επιπλέον, για να μην έχει κανένας αμφιβολία, ζητήσαμε (χωρίς να απαιτείται) από όλους τους δήμους, στα όρια των οποίων γίνονται οι καθαιρέσεις, να μας απαντήσουν εάν χορήγησαν σε κάποιον άδεια ανέγερσης διαφημιστικής πινακίδας. Και όλοι μας απάντησαν αρνητικά…
Υπάρχουν νόμοι, που και εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται, ανεξαρτήτως χρωμάτων, επαγγελμάτων, επιρροής και δύναμης. Όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών, η ασφάλεια των μετακινήσεων και η προστασία του περιβάλλοντος και όταν ορισμένοι καταπατούν δημόσιες εκτάσεις στο όνομα του ατομικού κέρδους, θα μας βρουν μπροστά τους. Ολες οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες θα ξηλωθούν. Ξηλώσαμε μέχρι σήμερα 42 επικίνδυνες και 80 παράνομες και συνεχίζουμε. Το πολιτικό και προσωπικό κόστος, τη δυσφήμιση και τη συκοφαντία, τα συμφέροντα και τις απειλές τα έχουμε αντιμετωπίσει όχι λίγες φορές τα πεντέμισι χρόνια που διοικούμε με αίσθημα ευθύνης, με συνέπεια και με σεβασμό στον πολίτη και τους νόμους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας".

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: