Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι... ελέφαντες της Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Λούνα παρκ θυμίζουν από χθες πέντε κεντρικά σημεία των πόλεων της χώρας. Κόκκινοι, πράσινοι, μπλε ελέφαντες, με γκράφιτι και μοβ φύλλα λωτού στο σώμα τους, μας μεταφέρουν στις πιο ωραίες παραμυθουπόλεις! Μάλιστα, στην παρέα των ελεφάντων στις 4 Σεπτεμβρίου, θα προστεθεί και ένας γιγάντιος ελέφαντας με μπαλκόνια στην κοιλιά και τη ράχη όπου θα σουλατσάρουν μεγάλοι και παιδιά.
Δεν είναι πλάσματα της φαντασίας, ούτε εικόνα βγαλμένη από όνειρο, αλλά έργα τέχνης που προσγειώνονται σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα για να προαναγγείλουν την 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι και τη λήξη της στις 13 Σεπτεμβρίου.
Πέντε ελέφαντες φυσικού μεγέθους- ύψους 2,50 μέτρων και μήκους 4,90- φτιαγμένοι από σίδερο και πολυεστέρα έχουν ήδη τοποθετηθεί και αναμένεται η άφιξη του μεγαλύτερου, λένε, στον κόσμο ελέφαντα- ύψους 14 μέτρων- στις 4 Σεπτεμβρίου στην είσοδο της Έκθεσης. Αφορμή το γεγονός ότι εφέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, με τη μυθολογία της οποίας συνδέεται στενά ο ελέφαντας. «Αντιμετώπισα τους ελέφαντες ως υπερμεγέθη παιχνίδια. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Έτσι έδωσα περισσότερη βάση στο χρώμα», επισημαίνει ο εικαστικός Άγγελος Χατζηαράπογλου που φιλοτέχνησε τους ελέφαντες. Να σημειωθεί ότι οι ελέφαντες θα δημοπρατηθούν σε συλλέκτες και μέρος των εσόδων θα διατεθεί από τη Ηelexpo στα παιδικά χωριά SΟS.

Πολύχρωμοι
Στον Λευκό Πύργο στο σώμα του ελέφαντα κυριαρχούν τα κόκκινα και μοβ σχέδια που παραπέμπουν στο γκράφιτι.
Στο Σύνταγμα ο ελέφαντας φιλοτεχνήθηκε με τη λογική των καρουζέλ, με κυρίαρχα τα χρώματα το μπλε και το κόκκινο.
Στη Λάρισα μοβ φύλλα στολίζουν το σώμα του ελέφαντα και τα χρώματά του παραπέμπουν επίσης στα καρουζέλ.
Στον Πειραιά ο ελέφαντας είναι διακοσμημένος με σχέδια της τεχνικής των γκράφιτι ενώ επικρατούν οι αποχρώσεις του μοβ, μπλε, πράσινου και πορτοκαλί. «Ήθελα η μορφή του να είναι τέτοια ώστε να μην του “επιτεθούν” οι γκραφιτάδες. Αυτό είναι κάτι που φοβόμουν ότι θα συμβεί γενικά με τους ελέφαντες», αναφέρει ο Άγγελος Χατζηαράπογλου.
Στην Πάτρα ο ελέφαντας είναι λευκός με άνθη λωτού αλλά και γραμμές σε ασημί χρώμα που παραπέμπουν στην κουλτούρα και τη γραφή των Ινδών. «Η Πάτρα είναι μια καθαρή πόλη. Γι’ αυτό της έδωσα έναν λευκό, όμορφο ελέφαντα», λέει ο καλλιτέχνης.

Σαν τριώροφη πολυκατοικία
Με ύψος όσο μια τριώροφη πολυκατοικία, ένας γιγάντιος ελέφαντας θα υποδέχεται το κοινό της ΔΕΘ από 5 Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνουν τα αποκαλυπτήριά του. Η τεράστια κατασκευή ενδέχεται να διεκδικήσει μια θέση στη λίστα των ρεκόρ Γκίνες. Και όχι άδικα, καθώς το ύψος του φτάνει τα 14 μέτρα. Μόνο η προβοσκίδα έχει μήκος 4,5 μέτρα. Το γιγάντιο αυτό γλυπτό θα είναι επισκέψιμο από το κοινό. Διαθέτει δύο εσωτερικές σκάλες με 18 σκαλοπάτια και μπαλκόνια πέντε μέτρων. Η κατασκευή όλων των ελεφάντων έγινε στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με 30 τεχνικούς να δουλεύουν επί ενάμιση μήνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί