Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευλόγησε τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με ιδιαίτερη θέρμη, πλήθος κόσμου από την ενορία του συνοικισμού Ρομ, κατέκλυσε χθες την κεντρική οδό του Δενδροποτάμου, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και να πάρει την ευλογία του, δείχνοντας του και έμπρακτα την άπλετη χαρά του, που τους επισκέφτηκε πρώτους.
«Την ευλογία σας, την ευλογία σας, δώστε μας δύναμη και κουράγιο», ψιθύριζαν οι τσιγγάνες του Δενδροποτάμου, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος περνούνε και σκόρπιζε χαμόγελα και αισιοδοξία σε όλο το προαύλιο.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε, στις 09.30 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου, συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τους δημάρχους Νεάπολης και Μενεμένης και το γενικό επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Στέργιο Αποστολίδη.
Οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου, επιφύλαξαν ζεστή υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο, κερνώντας τον ρακί και προσφέροντας του λουλούδια, ενώ ο ίδιος με τη σειρά του, μοίρασε σε όλα τα παιδάκια σταυρουδάκια και εικονίσματα. Αγοράκια και κοριτσάκια κάθε ηλικίας, πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο με τις αθώες τους φωνούλες, για τη μεγάλη τιμή που τους έκανε ο Αρχιεπίσκοπος.
Στη συνέχεια εψάλη στον ιερό ναό σύντομη δέηση, ενώ λίγο πιο κάτω, στην αίθουσα κατηχητικού, ακούγονταν γλυκές βυζαντινές ψαλμωδίες από τα τσιγγανόπουλα, τα οποία έχει υπό την καθοδήγηση του ο πατήρ Αθηναγόρας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε συγκινημένος από την προσφορά τους, λέγοντας ότι θα τα τοποθετήσει σε περίοπτη θέση «για να τα βλέπει καθημερινά, γιατί έχουν μεγάλη αξία».
Όπως επισήμανε ο μητροπολίτης Βαρνάβας, η εκκλησία προσφέρει καθημερινά, στο χώρο του ναού, πρωινό και μεσημεριανό γεύμα σε 80 παιδιά Ρομ, ενώ παράλληλα τα βοηθά, με φροντιστηριακά μαθήματα και παράλληλες δραστηριότητες, να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
«Η θεωρία είναι καλή, αλλά καλύτερη είναι η πράξη. Και η πράξη είναι αυτό που βλέπουμε, σήμερα, εδώ», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας στα παιδιά τη σημασία της έννοιας της αλληλεγγύης και παροτρύνοντάς τα, να μελετούν για να γίνουν καλύτεροι μαθητές και καλύτεροι άνθρωποι.
«Η κοινωνία μας σήμερα είναι καθαρά ατομοκεντρική. Ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Κοιτάει πώς να βολευτεί. Εσείς μπορεί να μην έχετε στήριξη από κανένα, μπορεί να μην έχετε την οικονομική ευχέρεια που έχουν οι άλλοι, όμως έχοντας πίστη και αγάπη στο Θεό, θα ορθοποδήσετε και θα σταθείτε γεροί απέναντι στα εμπόδια της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στα παιδιά.
Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Μενεμένης, εξέφρασε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξήρε τόσο το εκκλησιαστικό έργο όσο και το έργο των εθελοντών στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό».«Σε αυτά τα εθνικά έργα πρέπει να πρωτοστατούμε, να συναγωνιζόμαστε, να τα ενισχύουμε και να συνεργαζόμαστε με οποιοδήποτε φορέα, σ' αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Μενεμένης, επισήμανε πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην πόλη μας, και κυρίως στη συνοικία Ρομ, η οποία είναι μια ευαίσθητη περιοχή. «Δεχτήκατε την πρόταση μας να μας επισκεφτείτε και αυτό μας κάνει χαρούμενους. Δεν είναι απλά ένας σταθμός, αλλά ο πρώτος σας σταθμός στην πρώτη επίσημη επίσκεψη σας στην πόλη μας και αυτό για όλους εμάς λέει πολλά.», επισήμανε.
Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους γονείς, τους κάλεσε να εμπιστευτούν την Εκκλησία και την ενορία τους.

Επίσκεψη στις φυλακές Διαβατών και στην «Ιθάκη» του ΚΕΘΕΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε στη συνέχεια τις φυλακές Διαβατών, όπου τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε ο διευθυντής του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Κουβράκης.
Έπειτα, κατευθύνθηκε στον ιερό ναό του Αγ. Ελευθερίου, ένα ναό που έφτιαξαν, στο προαύλιο των φυλακών, οι ίδιοι οι κρατούμενοι, οι οποίοι και του χάρισαν χειροποίητα δώρα, που έφτιαξαν, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους, στο εργαστήριο της φυλακής.
Ο αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε τη χειρονομία και τους ευχήθηκε καλή και ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την έκτιση της ποινής τους.
Αργότερα, επισκέφθηκε τη Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη», στη Σίνδο, όπου μίλησε με πρώην χρήστες ναρκωτικών, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης και εξέφρασε την επιθυμία, η Εκκλησία να ασχοληθεί ενεργότερα με το «σοβαρό πρόβλημα» των ναρκωτικών.
«Μας αποτρέπουν πολλοί, επισημαίνοντάς μας ότι είναι ένα σύνθετο, δύσκολο πρόβλημα. Αλλά μπορεί να μην ασχοληθεί η Εκκλησία, που είναι η πηγή της αγάπης; Λένε ότι είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Αλλά όπου υπάρχει ελπίδα και αγάπη, υπάρχει και επιστροφή», υπογράμμισε.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προσανατολίζεται να δημιουργήσει μια αντίστοιχη θεραπευτική κοινότητα στην Αττική, επισημαίνοντας πως έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στείλει τους συνεργάτες του προκειμένου να αντλήσουν εμπειρία από την «Ιθάκη».

Παρών στην υποδοχή του Τιμίου Σταυρού
Ο Αρχιεπίσκοπος παρευρέθηκε στην υποδοχή του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά και χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.
Σήμερα, θα τελεστεί, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αρχιερατικό συλλείτουργο, καθώς και το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Διονυσίου. Μετέπειτα, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί για προσκύνημα την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στο Χορτιάτη, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος καλωσόρισε τον αρχιεπίσκοπο και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του για το πλούσιο εκκλησιαστικό, θεολογικό και ποιμαντικό του έργο. «Η πνευματική σας παρουσία που συνδυάζει την Ορθόδοξη Θεολογία με τις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού, είναι φάρος ελπίδας και προσδοκίας για τον πιστό που έχει ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο.

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: