Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Χορτιάτης θέλει να σώσει το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο του

Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών μνημείων του Χορτιάτη αναλαμβάνει η δημοτική αρχή, με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στην περιοχή και τις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μιχάλης Γεράνης, υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση μελέτης προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έχει λάβει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και προβλέπει την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και του βυζαντινού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο χτίστηκε το 250 μ.Χ για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή αυτή έγινε η συμπλοκή που αποτέλεσε την αφορμή του Ολοκαυτώματος του 1944 κατά το οποίο εκτελέστηκαν 149 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βρέφη. Ο δε ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χρονολογείται στον 12ο αιώνα και αποτελεί το μοναδικό ίσως δείγμα νησιωτικού οκταγωνικού ναού στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο μεταξύ, προωθούνται ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απευθείας χρηματοδότηση της αναστήλωσης του Φούρνου του Γκουραμάνη και του σπιτιού του Νταμπούδη, των δύο χώρων όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις των 149 κατοίκων του Χορτιάτη. Προς την κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την αγορά παρακείμενου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Μνημείο και Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χορτιάτη είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί