Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ για το έλλειμμα στο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης

Δε φαίνεται να έχει τέλος η κόντρα για τα οικονομικά, στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε πως ο τελικός έλεγχος έδειξε «μαύρη τρύπα» 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η αντιπολίτευση, όμως, επιμένει.
Με ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου, υπογραμμίζει:
«Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης για μία ακόμα φορά έμεινε άφωνος. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με μια μνημειώδη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ αφενός ‘επιχαίρει’ για το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης χρωστάει και στην Εφορεία μόνο 5,5 εκατομμύρια ευρώ και αφετέρου παραθέτει αναληθή στοιχεία».
Η κ. Αράπογλου καλεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «να δώσει στην δημοσιότητα το πόρισμα του ελέγχου αυτούσιο», καθώς και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
  1. «Το χρέος του Δήμου προς την Εφορεία ανέρχεται στο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που αναφέρει η ανακοίνωση του, η μήπως είναι υπερδιπλάσιο;
  2. Ο έλεγχος είναι τελικός όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, η μήπως αφορά μόνο στον φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών;
  3. Πόσο είναι τελικά το άνοιγμα του σκανδάλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης»;
Η κ. Αράπογλου καλεί, ακόμη, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, «να απαντήσει σήμερα και να πάψει να κρύβεται πίσω από ‘καλοσκηνοθετημένες προσπάθειες παραπληροφόρησης’ με στόχο την απεμπόληση των προσωπικών του ευθυνών».
Η ανακοίνωση του δήμου, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κ. Αράπογλου, ανέφερε τα εξής:
«Παραδόθηκε χθες στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο τελικός έλεγχος από την Θ’ ΔΟΥ όσον αφορά το θέμα της υπεξαίρεσης που απεκάλυψε ο ίδιος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης την 19.2.2008.
Ο έλεγχος αυτός εμφανίζει από το έτος 1993 που υπεξαιρέθηκαν 47.439.799 δραχμές έως και το 2007 που υπεξαιρέθηκαν 526.367,37 € (το 2008 ελέγχθηκε αλλά όλα ευρέθησαν απολύτως νόμιμα) σύνολο υπεξαιρεθέντων ύψους 5.534.663,93 € και τα οποία θα καταλογισθούν άμεσα με πρωτοβουλία της Διοίκησης στους ενόχους, ήδη δε έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για όλα τα παραπάνω.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον αγώνα του για διαφάνεια και προσφορά έργων και υπηρεσιών στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι ένοχοι θα καθίσουν στο σκαμνί και θα πληρώσουν».
Από την ανακοίνωση διαφαίνεται ότι η ιστορία της κατάχρησης κρατεί αρκετά χρόνια (από το 1993, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Δημάρχου, τα πρώτα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν ήταν… δραχμές, πριν την επιβολή του ευρώ το 2000, ενώ για το 2008 δεν βρέθηκε να υπάρχουν υπεξαιρεμένα ποσά. Υπογραμμίζεται, ακόμη, για άλλη μία φορά, ότι την υπόθεση έστειλε στη δικαιοσύνη ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: