Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χτίζουν δίπλα στο κύμα

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έντονες αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η έκδοση οικοδομικής αδείας από την πολεοδομία Καλαμαριάς για την ανέγερση τριών διώροφων κατοικιών σε οικοδομικό τετράγωνο στην παραλιακή ζώνη της Νέας Κρήνης δίπλα στο Νοσοκομείο Παναγιά.
Η παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά με επικεφαλής το Δαμιανό Παπαδόπουλο, τονίζει πως αυτή η κίνηση μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για τη δόμηση στην παραλιακή ζώνη της Νέας Κρήνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, «αν δεν παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αν δεν σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες και αν δεν ανακληθεί η συγκεκριμένη οικοδομική άδεια, τότε θα καταστραφεί, μέσα στον Αύγουστο, μια μοναδική περιοχή που κατά το ΣτΕ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού προστατευτικού καθεστώτος».
Να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αιγιαλό. Στο σημείο βρισκόταν γνωστή ψαροταβέρνα, η οποία, πρόσφατα, έγινε στάχτη, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.
Όσο για το συγκεκριμένο κτίριο, η ανέγερσή του βρίσκει αντίθετο, τόσο τον επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά, όσο και άλλους Καλαμαριώτες. «Θα έχει καταστραφεί η πλέον αξιόλογη αισθητική εικόνα της ανατολικής τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης, αν γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε, χθες, ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε για το θέμα. Και πρόσθεσε:
«Τέτοιες ενέργειες παραπέμπουν δυστυχώς σε άλλες ανελεύθερες εποχές του παρελθόντος, που όλοι μας είχαμε καταδικάσει, όπως για παράδειγμα, η δεσπόζουσα οικοδομή στο ανάγλυφο του πρασίνου, πάνω από την μαρίνα της Αρετσούς».

Ο Χάρρυ Κλυνν
Από την μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση Πολιτών Καλαμαριάς», Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Χάρρυ Κλύνν, είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, εδώ και, περίπου, έναν μήνα, μέσα από τη προσωπική του σελίδα στον διαδίκτυο (oloigiatinkalamaria.blogspot.com). Χαρακτηριστικά, στο Blog του, σημειώνει:
«Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου αντί να ανοίξει την παραλία της Καλαμαριάς στους Καλαμαριώτες την κλείνει ακόμα περισσότερο! Οι κύριοι “μηχανικοί-εργολήπτες-κατασκευαστές” με άδεια της πολεοδομίας Καλαμαριάς κατασκευάζουν δίπλα ακριβώς από το Νοσοκομείο της Παναγίας, ούτε εκατό μέτρα από τον αιγιαλό, συγκρότημα διώροφων κτιρίων με υπόγειο χώρο στάθμευσης, τι είναι αυτό το συγκρότημα διώροφων κτιρίων; Σε ποιον ανήκει; Ποιόν εκπροσωπούν οι κύριοι μηχανικοι-εργολήπτες-κατασκευαστές; Οι Καλαμαριώτες θέλουν να μάθουν και θα μάθουν τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν την θλιβερή ιστορία».

Η άλλη άποψη
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης μιλώντας στον «Τ.Θ.» για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνει: «Η άδεια που εκδόθηκε τώρα από την πολεοδομία, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς αυτή η υπόθεση απασχόλησε πριν από πέντε χρόνια. Τότε το δημοτικό συμβούλιο είχε καταφέρει να πετύχει περιοριστικούς όρους, όσον αφορά την ανοικοδόμηση στην συγκεκριμένη περιοχή».
Όσον αφορά για το ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αιγιαλό, ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι «όλοι γνωρίζουν πως αυτή η τοποθεσία ήταν οικοδομήσιμη από τότε που χτίστηκαν τα πρώτα σπίτια της Καλαμαριάς».
Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο ρόλος του δήμου σε τέτοιες περιπτώσεις, λέει: «Υπάρχουν πολλές περιοχές τις οποίες πρέπει να απαλλοτριώσουμε, ώστε να τις σώσουμε. Τα χρήματα είναι περιορισμένα και έτσι έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό που προβλέπει να απαλλοτριωθούν περιοχές που είναι πολύ σημαντικές, ενώ κάποιες άλλες λόγω έλλειψης χρημάτων δεν θα μπορέσουμε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί