Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποχωρήσεις από το δημοτικό συμβούλιο

Η φορολογική ενημερότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, αφαιρέθηκε μετά από τις διαδικασίες που ο ίδιος κίνησε. Αυτό υποστήριξε, χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βας. Παπαγεωργόπουλος. Μια εξήγηση, όμως, που δεν ικανοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, τελικά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Μάλιστα, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», με έγγραφη δήλωσή της, κάλεσε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης «να βγει μπροστά και να παραιτηθεί»!
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε «συνδεδεμένη» και επακόλουθη των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στην υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού, από πρώην υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης, που επιταχύνθηκαν «κατόπιν πιέσεων του ιδίου και της διοίκησης του δήμου», την αφαίρεση της φορολογικής ενημερότητας. Επικαλέστηκε επιστολή προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στις 10 Ιουνίου (την τέταρτη κατά σειρά), με την οποία τον παρότρυνε «να ασκήσει διώξεις άμεσα», με όσα «αυταπόδεικτα» στοιχεία είχε στη διάθεση του (τα πορίσματα των ελεγκτών, τις πειθαρχικές αποφάσεις και δημοσιεύματα παραδοχής του αδικήματος από τον φερόμενο ως δράστη), ώστε «να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη» -όπως είπε χαρακτηριστικά - ενάντια «σε σχεδιασμούς, που έλεγαν όλα αυτά να βγούνε του χρόνου -το 2010-, για ευνόητους λόγους».
«Πίεσα και για έναν, επιπλέον, λόγο: Για να μη παραγραφεί το αδίκημα», είπε από το βήμα του συμβουλίου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
«Και τότε πήρε τη σωστή απόφαση, ο νέος προϊστάμενος Πρωτοδικών, ο Δ. Παπαγεωργίου, που έπρεπε να πάρει ο προηγούμενος πριν ενάμιση χρόνο, αφού όλα τα στοιχεία ήταν αυταπόδεικτα, να συνταχθούν εκθέσεις για ότι είχε βρεθεί εκείνη τη στιγμή, μετά από έρευνα ενάμιση χρόνου και να προχωρήσουν οι διώξεις» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε ότι η αφαίρεση της φορολογικής ενημερότητας του δήμου ήταν νομικώς προβλεπόμενη, με βάση το πόρισμα της Θ’ ΔΟΥ για χρέη ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, που ενώ εκταμιεύτηκαν, δεν αποδόθηκαν λόγω της υπεξαίρεσης.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε αρκετές φορές ότι η υπεξαίρεση «αποκαλύφθηκε από την ίδια τη διοίκηση του δήμου» και άφησε αιχμές για τους οργανισμούς που δεν ενημέρωναν το δήμο «τόσα χρόνια» για τις οφειλές. «Τόσα χρόνια τα ταμεία δεν έβλεπαν το χρέος; Γιατί δε μας ενημέρωσε κανείς», αναρωτήθηκε;
Τόνισε, ότι «και οι τρεις περιπτώσεις υπαλλήλων που διαχρονικά υπεξαίρεσαν δημοτικά χρήματα απολύθηκαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη». Τέλος, επέκρινε την κατάθεση ερώτησης βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από διάφορες περιοχές της χώρας», προς το υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι «ζητούν να πληροφορηθούν για ένα δήμο», και απέδωσε την κατάθεση της ερώτησης σε επιρροή της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι σύμβουλοι που επιμένουν είναι «ανενημέρωτοι»!
Μετά την ομιλία του δημάρχου, οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια» και της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη Τώρα» αποχώρησαν από την αίθουσα καλώντας τον δήμαρχο «να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες».
«Οι απαντήσεις του δημάρχου δεν μας ικανοποίησαν. Τα ερωτήματα που τέθηκαν έπεσαν στο κενό, είμαστε αναγκασμένοι να αποχωρήσουμε» δήλωσε εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια» ο δημοτικός σύμβουλος Μπ. Μπαρμπουνάκης.

Να παραιτηθεί ο δήμαρχος
Η κ. Αράπογλου, αργότερα, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Μέρα με την μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα αποδεικνύεται ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας κατρακυλά σε ολοένα και πιο δύσκολες καταστάσεις. Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι έχουν «χαθεί» από τα ταμεία του Δήμου περισσότερα από 22,5 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, στερούν από τη Δήμο Θεσσαλονίκης την φορολογική του ενημερότητα και τον βάζουν στην μαύρη λίστα της Εφορείας και των Τραπεζών, επειδή επί πολλά χρόνια κάποιοι έκλεβαν και δεν απέδιδαν στην εφορεία τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατούσαν από τους εργαζόμενους αλλά και από τρίτα πρόσωπα. Καλούμε επιτέλους τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να πάψει να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες των υπαλλήλων του, να βγει μπροστά, να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της άλλης αποχωρούσας παράταξης, Γ. Μπουτάρη.
Για «πολιτικές ευθύνες, που πρέπει να αναληφθούν» έκαναν λόγο και οι επικεφαλής των άλλων δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Αγάπιος Σαχίνης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: