Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αράπογλου κατά Μπουτάρη

Δε δίνει χέρι συνεργασίας στον Γιάννη Μπουτάρη, η Χρύσα Αράπογλου. Αποποιείται την πρόταση συνεργασίας του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" και αναζητά αλλού συνεργασίσες για τη δική της δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια". Με γραπτή ανακοίνωσή της δίνει στεγνά τον οινοποιό-πολιτικό, λέγοντας πως παραβρέθηκε σε τρεις, όλες κι όλες, συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
H επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» και βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, έκοψε τις γέφυρες με τον επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και συμ-μέτοχο της «Δράσης» του Στέφανου Μάνου. Τον κατηγόρησε, μάλιστα, για δεξιά στροφή κι ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε ότι η κ. Αράπολγου διέπεται από αλαζονεία και οίηση.
Μάλιστα, οι δηλώσεις τους έγιναν εγγράφως. Κι ως γνωστόν, scripta manent. Αν και στην πολιτική ισχύει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το «ποτέ μην ξαναπείς ποτέ» κι οι εχθροί μπορούν να γίνουν φίλοι σε όσο χρόνο χρειάζεται να ανοιγοκλείσουν τα βλέφαρα…
Η κ. Αράπογλου, πρόσφατα, κατά τη συνεδρίαση επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε ανοικτή πρόταση στις «προοδευτικές δυνάμεις
Της Θεσσαλονίκης». Η πρόταση αυτή βρήκε ανταπόκριση από τον κ. Μπουτάρη, όμως, η αντίδραση της κ. Αράπογλου σίγουρα δεν ήταν αυτή που περίμενε\ ο γνωστός οινοποιός-πολιτικός.
«Χαιρόμαστε που ο κύριος Μπουτάρης μόλις ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στις ευρωεκλογές, επανέκαμψε στη Θεσσαλονίκη και επανεκτιμά τη σημασία των συνεργασιών. Μόνο που η συνεργασίες θα πρέπει να γίνονται με ειλικρινείς όρους και να μην μετατρέπονται κατά περίπτωση σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ήταν τα πρώτα λόγια της ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια». Στη συνέχεια, οι βολές έπεφταν σα το χαλάζι:
«Ο κύριος Μπουτάρης τρεις φορές μέχρι σήμερα ζήτησε τη συνεργασία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε τρεις όχι τυχαίες χρονικά στιγμές. Αμέσως μετά την «συγνώμη» του στον κύριο Παπαγεωργόπουλο, αμέσως μετά την αλλαγή της στάσης του στην υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης και βεβαίως αμέσως μετά την περίφημη δήλωση του ότι θα απέχει για μερικούς μήνες από τις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξαιτίας της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της «Δράσης». Ο κύριος Μπουτάρης κρούει ανοιχτές θύρες. Εμείς τη συνεργασία την υλοποιούμε καθημερινά ανεξάρτητα αν ο ίδιος είναι παρών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι συνεργασίες απαιτούν το σεβασμό στον άλλον και την καθαρότητα πολιτικών θέσεων», υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.
Δεν έλειπε, πάντως, η αντι-παπαγεωργοπουλική νότα: «Αυτή τη στιγμή που καταρρέει μετά από πολύ μεγάλη αντιπολιτευτική προσπάθεια το σύστημα Παπαγεωργόπουλου, κυρίαρχο χρέος όλων μας είναι να φθάσουμε την υπόθεση μέχρι την απόλυτη αποκάλυψη για να απαλλαγεί οριστικά η Θεσσαλονίκη από μία εικόνα που δεν τη αξίζει. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι είναι τουλάχιστον άκομψο πολιτικά οι προσκλήσεις συνεργασίας να αποστέλλονται σε μέσα ενημέρωσης προτού παραληφθούν από τους σχετικούς αποδέκτες», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η επιστολή
Μάλιστα, η κ. Αράπογλου δεν έμεινε στις ανακοινώσεις. Έστειλε και επιστολή προς τον Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία ανέφερε:
«Αγαπητέ Γιάννη, με ξάφνιασε ευχάριστα η επιστολή σου με την οποία μας απευθύνεις πρόσκληση συνεργασίας. Είναι αλήθεια ότι η πολύμηνη απουσία σου από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με οδήγησε σε σκέψεις ότι η ενασχόληση σου με την κεντρική πολιτική σκηνή και με την «Δράση» θα σε οδηγούσε μάλλον σε δεξιόστροφες συμπράξεις. Εξάλλου η σχετικά πρόσφατη δήλωση σου υπέρ του «καταρρέοντος» δημάρχου, με έκανε να πιστέψω ότι συνειδητά παρεξέκλινες από πεδία εν δυνάμει συνεργασίας μας».
Στη συνέχεια της επιστολής της, η κ. Αράπογλου καταμετρούσε τις «πρωτοβουλίες της παράταξής της, σε συνεργασία, συχνά, με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης», για «την αποκάλυψη των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων στο Δήμο Θεσσαλονίκης», τις «πρωτοφανείς υπεξαιρέσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης», που, όπως λέει «απαιτεί την συμπαράταξη, συμπόρευση και συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης», τις «κοινές πρωτοβουλίες για τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για την ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θεσσαλονίκης, για τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την οικονομική κατάσταση του Δήμου, για την κατάθεση ένστασης στην Περιφέρεια για το θέμα της σύναψης δανείου, για τη διάσωση των τελευταίων προσφυγικών οικισμών στην Άνω Πόλη, και βεβαίως δεν τα καταφέραμε στο θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας, θέμα στο οποίο εσύ παρουσίαζες διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις».
Στην επιστολή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «οι συνεργασίες προϋποθέτουν ειλικρίνεια προθέσεων και συνέπεια λόγων και έργων και δεν θα πρέπει να υφίστανται «δύσοσμες» αναιρέσεις όπως στο παρελθόν». Δηλώνει ανοιχτή «με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί το καθεστώς που λυμαίνεται την Θεσσαλονίκη εδώ και δεκαετίες» και υπενθυμίζει στον κ. Μπουτάρη ότι ήταν αυτή που συναντήθηκε «με μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και αγωνίες», τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, κάτι που, όπως λέει, το αισθάνεται «ως μεγάλη τιμή και ευθύνη».

Η απάντηση Μπουτάρη
Ο Γιάννης Μπουτάρης(φωτό δεξιά του Γιάννη Βάκια από το photoreportage.gr) δεν άφησε το γάντι να πέσει στο έδαφος. Μέσα σε λίγες ώρες, χθες το απόγευμα, έστειλε τη δική του απάντηση. Κατηγορεί την κ. Αράπογλου για ηγεμονισμό, οίηση και αλαζονεία:
«Το γεμάτο ανακρίβειες Δελτίο Τύπου της κ. Αράπογλου αναφορικά με την πρόσκλησή μας για συνάντηση, προκειμένου, χωρίς ηγεμονισμούς και εκτός τυφλών κομματικών εντολών, να συντονιστεί η προσπάθεια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των δυσανασχετούντων ψηφοφόρων του κ. Παπαγεωργόπουλου για την ανατροπή του καθεστώτος που επί 24 χρόνια ταλαιπωρεί την πόλη, μας υποχρεώνει να δηλώσουμε:
1. Η πρόσκληση της παράταξής μας για συνάντηση για το σκοπό αυτό έγινε για πρώτη φορά αμέσως μετά τις εκλογές του 2006. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες χωρίς ανταπόκριση.
2. Ο Γιάννης Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» δεν δίνουν σε κανένα το δικαίωμα να κρίνει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αποφασίζουν να λειτουργούν.
3. Η κ. Αράπογλου αντί να απαντήσει με ένα ναι ή όχι στην πρόσκληση για κοινή δράση, με ύφος γεμάτο αλαζονεία και οίηση, βγάζει τη χολή της αποτυχίας της. Ελπίζουμε αυτό το ύφος να μην είναι χαρακτηριστικό της και στο μέλλον- για το καλό της πόλης».
Ο κ. Μπουτάρης κλείνει τη δήλωσή του με μια συμβουλή: Συνιστά στην κ. Αράπογλου, «πριν κρίνει οποιονδήποτε να μεριμνήσει για τα του οίκου της».

Η… δευτερολογία
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε στον κ. Μπουτάρη να έχει την τελευταία λέξη. Χθες βράδυ, περίπου μιάμιση ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης Μπουτάρη, απάντησε με νέα ανακοίνωση.
Σε αυτήν τονίζει ότι δε συνεχίζει την αντιπαράθεση. «Στην πολιτική άλλωστε όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους», λέει και συνεχίζει: «Όλοι θυμούνται την στάση που επέλεξε να κρατήσει προσωπικά ο κύριος Μπουτάρης τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στάση που ευτυχώς δεν ενστερνίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη». Όλοι επίσης θυμούνται τη στάση του απέναντι στον «εκπρόσωπο του κατεστημένου» που σήμερα θέλει να ανατρέψει. Ας τα κρίνει όλα αυτά ο λαός της Θεσσαλονίκης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί