Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι πολλά τα λεφτά, Βασίλη...

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης της περασμένης Πέμπτης 17 Ιουλίου. Στη συνεδρίαση τα… είδαμε όλα: Από αντεγκλήσεις για τη σύναψη δανείου ύψους 19.500.000 ευρώ «για επενδυτικούς σκοπούς», σύμφωνα με το δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, ως τη δυναμική παρέμβαση, πριν τη συνεδρίαση, κατοίκων της περιοχής Αρχαιολογικού Μουσείου, που ζητούσαν την επανονομασία του ομώνυμου δρόμου, από οδό Χαρδαλιά(λεπτομέρειες στη σελίδα 4).
Η σύναψη του περίφημου δανείου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία. Η διαδικασία θα γίνει μέσω διαγωνισμού, μετά από αξιολόγηση των προσφορών των ενδιαφερομένων να παράσχουν τη σχετική πίστωση, χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι «η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι καλή» και ότι το δάνειο δεν προορίζεται για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, αλλά για επενδυτικούς σκοπούς και μέσω των δραστηριοτήτων του δήμου, για την τόνωση της αγοράς.
Την πρόταση υπερψήφισαν και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης, που πρόσκειται στο ΛΑΟΣ, ενώ την καταψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε στην υπόθεση υπεξαίρεσης. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Μακραντωνάκης αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στα (ασφαλιστικά) ταμεία, ή στην εφορία». Προηγήθηκε πρόταση της επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» και βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου, προς το σώμα, για «σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με την συμμετοχή φορέων, επιμελητηρίων κ.α.», με στόχο «την απογραφή της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του δήμου» και «το ύψος της «υπεξαίρεσης», που διέπραξε πρώην δημοτικός υπάλληλος.
Ο κ. Μακραντωνάκης πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι έχουν εντολές από τον δήμαρχο να διαβιβάζουν άμεσα, ό,τι έγγραφο ζητείται από τους ελεγκτές καθώς και ότι οι τελευταίοι, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για την αποτελεσματικότητα της συνδρομής των δημοτικών υπηρεσιών στο έργο τους.
Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι η υπόθεση ερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη, επεσήμανε ότι «η ίδια η διοίκηση του δήμου την ανέδειξε», ενώ επανέλαβε ότι «σε τρεις υποθέσεις, που διαχρονικά διαπιστώθηκε κατάχρηση απολύθηκαν οι επίορκοι υπάλληλοι και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη». Παρέθεσε επίσης, ημερήσιο δελτίο εισόδων εξόδων του δήμου, που εμφανίζει την τρέχουσα διαχείριση.

«Πέρασε» για τις μαρίνες
Τη δημιουργία μαρινών αναψυχής στην παραλιακή ζώνη αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Το έργο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση (ΣΔΙΤ).
Επιφυλάξεις διατύπωσε η αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας, με το αιτιολογικό ότι απαιτείται περισσότερη διαβούλευση σχετικά με την αναγκαιότητα, τους όρους και τις διαστάσεις της παρέμβασης.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης κατά πλειοψηφία και την τροποποίηση της ισχύουσας ρυμοτομίας της παραλιακής ζώνης, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Λευκό Πύργο. Την πρόταση της διοίκησης καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Οι τουριστικές ζώνες
Η βραδιά επεφύλασε και… σύγκρουση δημάρχου – νομάρχη! Αφορμή οι τουριστικές ζώνες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, εισηγήθηκε την εξαίρεση των περιοχών του δήμου Θεσσαλονίκης, από εκείνες που χαρακτηρίστηκαν ως «τουριστικές» από το νομαρχιακό συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του, στη ρύθμιση που «δίνει η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν 365 μέρες το χρόνο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση».
Διευκρίνισε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο χαρακτήρισε τουριστικές τις συγκεκριμένες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλες που αιτήθηκαν περιφερειακοί δήμοι, καθώς δεν προϋπήρχε σχετική, ή αντίθετη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Εμείς δε θέλουμε ούτε ένας δρόμος του δήμου να οριστεί τουριστική περιοχή» τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Εξέφρασε την επιθυμία το ψήφισμα να είναι ομόφωνο και να κοινοποιηθεί προς τη νομαρχία, αλλά και στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, που «έχει και τον τελικό λόγο».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, προτείνοντας να προηγηθεί συζήτηση και να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των εμπλεκομένων φορέων (εμπορικός σύλλογος, καταστηματάρχες, εμποροϋπάλληλοι κ.α.). Δεν διατυπώθηκαν διαφωνίες στην πρόταση της διοίκησης από εκπροσώπους των λοιπών παρατάξεων.

Το θέμα της ΕΥΑΘ
«Το νερό και το δίκτυο είναι περιουσιακά στοιχεία του κράτους» υπογράμμισε μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αντικρούοντας σχετικές τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης «περί ξεπουλήματος», σε ότι αφορά την εκχώρηση νέου ποσοστού της ΕΥΑΘ Α.Ε., σε ιδιώτες.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ότι το νερό και το δίκτυο ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων, που είναι δημόσια υπηρεσία, ενώ η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει μόνο την ευθύνη «της εμπορίας» του. Επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ το δημόσιο διατηρεί και τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας.
Ωστόσο, ο κ. Παπαγεωργόπουλος διευκρίνισε ότι είναι «σταθερή θέση» της διοίκησης του δήμου είναι η υπαγωγή τόσο της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αλλά και άλλων οργανισμών κοινής ωφέλειας (υποδομές, συγκοινωνίες, κ.α.) προοπτικά, στον έλεγχο «μιας μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης».
Το θέμα της ΕΥΑΘ έθεσαν επίσης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου και εκπροσωπώντας τις παρατάξεις τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγάπιος Σαχίνης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί