Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Χάρτινο" στέγαστρο κατέρρευσε εν μέσει οδώ (Τσιμισκή)

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

“Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα” ήταν η φράση που επικρατούσε χθες ανάμεσα στους καταστηματάρχες και τους κατοίκους στην οδό Τσιμισκή. Αφορμή ήταν η κατάρρευση μαρκίζας από την πολυκατοικία που βρίσκεται στον αριθμό 54.
Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στις 5:20 τα ξημερώματα. Φαίνεται πως οι διαβάτες είχαν άγιο, αφού, αν γινόταν κάτι τέτοιο την ημέρα, σε ένα τόσο πολυσύχναστο σημείο της πολύς, θα θρηνούσαμε θύματα. Η πτώση της μαρκίζας προκάλεσε, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές στο πεζοδρόμιο.
Τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε κάποια άλλη στιγμή; Η Τσιμισκή είναι ο κεντρικότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης και από εκεί καθημερινά διέρχονται χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι περπατούν ανέμελοι πηγαίνοντας στις δουλείες τους. Το ζήτημα τώρα μπορεί να έμεινε στις υλικές ζημιές. Αν, όμως, γινόταν κάτι τέτοιο το μεσημέρι, τα πράγματα να ήταν πιθανόν πολύ διαφορετικά, και ίσως, αυτήν την ώρα, να μιλούσαμε και για θύματα.
Την ώρα της κατάρρευσης έτυχε να περνάει περιπολικό της αστυνμίας, το οποίο έδωσε σήμα για ενισχύσεις. Έτσι, σε λίγα λεπτά έφτασαν στο σημείο κι άλλοι αστυνομικοί, αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο τόπος αποκλείστηκε με προστατευτικές κορδέλες για προληπτικούς λόγους αλλά και για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα με του περαστικούς.
Εκείνο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν πως η τσιμεντένια μαρκίζα που κατέρρευσε δε διέθετε τα απαιτούμενα σίδερα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τέτοιων έργων. Αυτό ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς και η βασική αιτία της κατάρρευσης της.
Ο κ. Ευριπίδης που εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί κατάστημα στην περιοχή ήταν ο αυτόπτης μάρτυρας μιας και το περιστατικό έγινε λίγα λεπτά αφότου είχε φτάσει εκεί.
«Μόλις είχα μπει στο μαγαζί μου και άκουσα ένα δυνατό θόρυβο», εξιστορεί στον ΤΘ. «Στην αρχή θεώρησα πως μπορεί να ήταν κάποιο αμάξι που χτύπησε πάνω στο περίπτερο, κάτι που συμβαίνει συχνά. Η σκόνη όμως που σηκώθηκε αλλά και οι σειρήνες του περιπολικού μου προκάλεσαν εντύπωση, και όταν βγήκα να δω τι έγινε, αντίκρισα το συγκεκριμένο θέαμα».
Όπως κι όσοι έβλεπαν, σήμερα, τα συντρίμμια, έτσι κι ο μαγαζάτορας, αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν το περιστατικό συνέβαινε σε ώρα αιχμής: «Το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν πως αν είχε συμβεί λίγα λεπτά πιο νωρίς το θύμα μπορεί να ήμουν και εγώ», ανέφερε. Επίσης σημείωσε, «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πέρσι υπήρξε ένα ανάλογο περιστατικό σε μια διπλανή πολυκατοικία και τότε πάλι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα».
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Αναστάσιος Κονακλίδης, ο οποίος πληροφορήθηκε από τον ΤΘ το συγκεκριμένο περιστατικό, διευκρίνισε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν έχει σχέση με τους ελέγχους στα κτίρια.
«Όσον αφορά τα κτίρια που χτίζονται», είπε «από την στιγμή που δίνεται η άδεια για να κατασκευαστούν από την Πολεοδομία, υποτίθεται ότι τηρούν τις προυποθέσεις –και υπεύθυνη γι αυτό είναι η πολεοδομία . Από εκεί και ύστερα την ευθύνη έχει ο εκάστοτε πολιτικός μηχανικός που αναλαμβάνει την κατασκευή του έργου. Η πολεοδομία δεν είναι υποχρεωμένη, αλλά ούτε και μπορεί να γνωρίζει πιο κτίριο, όταν είναι κάποιον ετών, έχει πρόβλημα».

φωτογραφία αρχείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί