Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόντρες στο νομαρχιακό συμβούλιο για το δάνειο για τα σχολεία

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με δάνειο 20.000.000 ευρώ από τις τράπεζες, θέλει να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της οποίας υποστηρίζουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, υποθηκεύεται το μέλλον της νομαρχίας.

«Η νομαρχία μας τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Εμείς τρέχουμε με 1.000, όταν αυτοί τρέχουν με 100», ήταν τα λόγια του Π. Ψωμιάδη στην έναρξη της χθεσινής ειδικής θεματικής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. «Παίρνουμε δάνεια με εξασφαλισμένη αποπληρωμή, ώστε να κάνουμε έργο και όχι για να ξοφλήσουμε χρέη», συνέχισε στην τοποθέτησή του.
Όπως αναφέρει από την πλευρά της με ανακοίνωση της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης», αυτή τη στιγμή το κτιριακό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, σε αντίθεση με την άποψη του νομάρχη. Όπως υποστηρίζουν, η διπλοβάρδια περιορίστηκε με το να αυξηθούν οι μαθητές στο κάθε τμήμα: «Σε πολλά σχολεία στοιβάζονται μαθητές σε τμήματα άνω των 30 και 35 μαθητών(π.χ στον Εύοσμο). Αν θα υπήρχε ένας αριθμός μαθητών 20 ανά τμήμα, σύμφωνα με παιδαγωγικές αξιώσεις, τότε η διπλοβάρδια θα άγγιζε το 80%», υποστηρίζει η νομαρχιακή παράταξη.
Ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος για θέματα παιδείας Μίμης Φωτόπουλος, αναφέρθηκε από την μεριά του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της σχολικής στέγης. Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, τα σημαντικότερα αίτια του προβλήματος, είναι:
η ανυπαρξία οικοπέδων ιδιοκτησίας της Νομαρχίας ή των Δήμων, κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα,
η ύπαρξη πολλών παλαιών διδακτηρίων, που η συντήρησή τους είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική,
η αδικαιολόγητη έλλειψη σε υποδομές για τη στέγαση των ειδικών σχολείων Α’ Βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης,
η στέγαση πολλών σχολείων, κύρια Νηπιαγωγείων σε μισθωτά κτήρια,
η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη των περιφερειακών δήμων (Μίκρα, Χορτιάτης, Εύοσμος, Πέυκα, Ευκαρπία κλπ).
Όπως είπε, όλα αυτά, ανατρέπουν το σχεδιασμό και δημιουργούν την ανάγκη για προσθήκες αιθουσών και κατασκευής νέων σχολείων.
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και εκπρόσωποι των δήμων, αλλά και των σχολείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διαφωνεί η αντιπολίτευση
Παίρνοντας τον λόγο ένας-ένας από τους εκπροσώπους τις αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ενώ σχολίασαν και τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση, για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης.
Πρώτη πήρε τον λόγο η κ. Κυριακή Γιαννακίδου της παράταξης «Για τη Θεσσαλονίκη»(είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ), η οποία σημείωσε: «Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές. Γίνονται μαθήματα σε υπόγεια, σε επικίνδυνα σχολεία, ακόμα γίνονται ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες, ενώ πραγματοποιούνται και μαθήματα σε κοντέινερ. Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες της σχολικής στέγης με δάνειο; Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να υπάρξει λύση».
Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας(του Κ.Κ.Ε.), κ. Μιχάλης Σπυριδάκης παίρνοντας τον λόγο είπε: «Το πρόβλημα της σχολικής στέγης αντανακλά την πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Από την πλευρά μου ζήτησα αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15%».
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μ. Τρεμόπουλου («Οικολογία - Αλληλεγύη) όσον αφορά το δάνειο που θέλει να πάρει ο νομάρχης ο Π. Ψωμιάδης:
«Υποθηκεύετε το μέλλον της νομαρχίας με τα δάνεια γιατί γνωρίζετε ότι δε θα τα πληρώσετε εσείς», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:
«Προφανώς δεν φταίει για όλα ο Ψωμιάδης. Ευθύνεται και μια βουλιαγμένη κυβέρνηση που εξακολουθεί να κάνει εξωτερική πολιτική αγοράζοντας όπλα αλλά και μια πανάκριβη Ολυμπιάδα που στέρησε τις δυνατότητες ανάπτυξης στην περιφέρεια. Έχουμε όμως και μια νομαρχιακή διοίκηση ανίκανη και διαπλεκόμενη, ανασφαλή και υβριστική, που χρεώνει με δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη διοίκηση της νομαρχίας, που δεν θα είναι ο Ψωμιάδης και θα πιέζει για αποπληρωμή μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της Νέας Δημοκρατίας»
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παράταξης «Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας»(είχε στηριχθεί από το Συνασπισμό), ο κ. Στρ. Πλωμαρίτης ανέφερε: «πιστεύω πως δεν δόθηκαν απαντήσεις σε αυτά που είπαν οι δήμαρχοι», ενώ απευθυνόμενος στο Παναγιώτη Ψωμιάδη είπε «το πρόβλημα είναι πως πρέπει να απολογηθείτε σε όλο τον κόσμο. Έπρεπε να κάνετε έναν απολογισμό και όχι να κάνετε εκθέσεις ιδεών για επικοινωνιακούς λόγους».

Η απάντηση του νομάρχη
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, υποστήριξε: «Μέχρι τώρα δεν άκουσα κανέναν να πει να μην πάρω το δάνειο και αυτό δείχνει κάτι. Επίσης ελάχιστοι από την αντιπολίτευση έχετε επισκεφθεί σχολεία και έχετε άποψη. Αν δεν τρέξουμε και δεν διεκδικήσουμε, δεν θα κάνουμε τίποτα. Ας πάνε και οι άλλοι να πάρουν αν μπορούν τα χρήματα». Κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Εγώ δεν διαθέτω την ικανότητα να μετατρέπω το ψέμα σε αλήθεια».
Έδωσε και στοιχεία: «Το 2003 παραλάβαμε τη διπλοβάρδια στο 37%. Σήμερα μειώσαμε τη διπλοβάρδια στο 10% -πλην του Δήμου Θεσσαλονίκης (όπου από 40% η διπλοβάρδια έπεσε στο 17-18% λόγω έλλειψης οικοπέδων). Και συνεχίζουμε», είπε ο Νομάρχης, προσθέτοντας ότι στη θητεία της σημερινής διοίκησης κατασκευάστηκαν 116 νέα διδακτήρια, έγιναν προσθήκες αιθουσών σε 59 διδακτήρια και παραδόθηκαν συνολικά στο νομό πάνω από 2.000 νέες αίθουσες διδασκαλίας, βρίσκονται υπό κατασκευή 18 νέα διδακτήρια και προσθήκες αιθουσών σε 17 υφιστάμενα διδακτήρια, ενώ η συνολική χρηματοδότηση των έργων για τη σχολική στέγη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Γ΄ΚΠΣ ανήλθε στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι στην τετραετία 1999-2002 κατασκευάστηκαν μόλις 45 νέα διδακτήρια και συνολικά 708 αίθουσες.
«Δεν μας σταματάει τίποτε! Το έργο αυτής της διοίκησης θα μείνει στην ιστορία. Αυτά που λέτε εδώ μέσα να πάτε να τα πείτε στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Νομάρχης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε σε συνεργασία.
«Να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε ενωμένοι», ζήτησε κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα μαγικό ραβδί. Τα χρήματα που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν έρθει ποτέ στο νομό» είπε και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τους Υπουργούς Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), καθώς επίσης και τον τελευταίο Υπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Νίκο Γκεσούλη και τον Υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπενθύμισε δε στο σώμα ότι έκλεισε τρεις φορές τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης –και μάλιστα με κυβέρνηση ΝΔ– προκειμένου να διεκδικήσει κονδύλια για τη σχολική στέγη.
Για το ίδιο θέμα, ο νομάρχης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΔΕΘ, δήλωσε: «Έχουμε πάρει χρήματα από την πολιτεία για την σχολική στέγη αλλά δεν επαρκούν. Θέλουμε να πάρουμε δάνειο για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».
Να σημειώσουμε πως στο συμβούλιο παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι του νομού θεσσαλονίκης, οι οποίοι πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στα προβλήματα, αλλά και στα έργα που έχουν γίνει στους δήμους τους.
Στο νομαρχιακό συμβούλιο είχαν κληθεί να παραβρεθούν και εκπρόσωποι των κομμάτων. Έτσι, παραβρέθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός , αλλά και ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννη Μαγκριώτη , ο οποίος βρίσκονταν στην Αθήνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Ανθοέκθεση στην Πυλαία

Σε μια πολύχρωμη όαση μετατρέπει, κάθε χρόνο, ο δήμος Πυλαίας, τη συμβολή των οδών Κύπρου και Σταγειρίτη. Δημιουργεί, εκεί, την ετήσια Ανθοκομική Έκθεση. Για δέκα μέρες (το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα) η περιοχή της οδού Κύπρου πλημμυρίζει από φυτά, λουλούδια και διακοσμητικά για τον κήπο και τη βεράντα, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά οι πολίτες.Δεκάδες ανθοπαραγωγοί από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν ποικιλίες σπάνιων φυτών και λουλουδιών, που ευωδιάζουν το άρωμα της άνοιξης, καθώς και πολλά είδη εξοχής, όπως γλάστρες, κεραμικά δοχεία, έπιπλα για τον κήπο και μοντέρνα αξεσουάρ για την κηπουρική. Τα εγκαίνια έγιναν κάτω από βροχή, όμως,όπως βλέπετε, κανείς δεν πτοήθηκε... Φωτογραφία και κείμενο από το photoreportage.gr. Η φωτογραφία είναι της Σίσσης Βασιλειάδου.