Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτική μάχη στο πεδίο των Τεχνών!

Πολιτική μάχη σε... καλλιτεχνικό φόντο, στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχει ξεσπάσει με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Οι φήμες, για τη μεταφορά της στην Αθήνα ήταν αρκετές για να δώσουν έναυσμα στην παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του Γιάννη Μπουτάρη να εκδώσει καταγγελτική ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση που ήρθε την ίδια στιγμή όπου η Χρύσα Αράπογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" αναζητούσε... κυριολεκτικά και μεταφορικά, χώρο στο κίνημα!
Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε: Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κάποια, φαινομενικά άσχετα περιστατικά, τα οποία, με κάποιον τρόπο, τα "πονηρά μυαλά" μπορούν να τα συνδέσουν μεταξύ τους.
Την... εκκίνηση έδωσε ένας παλιός σπρίντερ: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βετεράνος πρωταθλητής του στίβου -και οδοντίατρος. Θέλοντας, προφανώς, να... ξεδοντιάσει τυχόν διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, δήλωσε πως θα είναι, εκ νέου, υποψήφιος, για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν και η... πιστολιά του αφέτη:
Μέσα σε λίγες ημέρες, ταυτόχρονα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, έδωσαν την πληροφορία ότι το ύψος της κατάχρησης στο ταμείο του Δήμου ήταν μεγαλύτερο από ότι υπολογιζόταν αρχικά και πως στην υπόθεση ενέχονταν περισσότεροι υπάλληλοι. Η δημοτική παράταξη της κ. Αράπογλου (ως... "αξιωματική αντιπολίτευση" που είναι στο δημοτικό συμβούλιο) έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία να καταγγέλλει το θέμα και να επιρρίπτει -και προσωπικές- ευθύνες στον κ. Παπαγεωργόπουλο. Θεμιτό, αφού από την εκλογή της κι έπειτα, οι δυο παρατάξεις -αλλά και οι επικεφαλής- βρίσκονται σε συνεχή κόντρα.
Μερικά... λεπτά αργότερα, η παράταξη του κ. Μπουτάρη εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση για το θέμα. Στο ίδιο, αυστηρό, ύφος. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μοίρασε τη δική του απάντηση (με fax κι όχι ηλεκτρονικά, κάτι που του στέρησε από τη δημοσιοποίηση, κυρίως, στον ηλεκτρονικό Τύπο και τα διάφορα blogs). Στη συνέχεια, είχαμε επέμβαση του εισαγγελέα.
Κι ενώ όλοι θα περίμεναν η βροχή των ανακοινώσεων να σταματήσει εδώ, η "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" εξέδωσε ανακοίνωση με λεπτομέρειες από την εμφάνιση των δημοτικών της συμβούλων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, η "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" πέρασε στην... κοντρ ρελάνς, με ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Οργάνου!
Στην ανακοίνωση, υπογραμμιζόταν οι συνεργασίες με το "όλον ΠΑΣΟΚ"! Στην πρώτη -κι όλας- παράγραφο, αναφερόταν με κάθε λεπτομέρεια ποια στελέχη του κινήματος, εκτός δημοτικής παράταξης, είχαν πάρει μέρος στη διευρυμένη συνεδρίαση: Ήταν εκεί μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Γραμματέα Χρήστο Παπαστεργίου και τον υπευθύνο από το γραφείο αυτοδιοίκησης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Λάζαρο Ζαχαριάδη, των Γραμματέων των Δημοτικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ των πέντε διαμερισμάτων καθώς και της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χρύσας Αράπογλου, των δημοτικών συμβούλων Δήμητρας Αγκαθίδου, Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Τσιτουρίδη και δημοτικών συμβούλων των Διαμερισμάτων. Φυσικά, στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρονταν οι απόντες -που είναι εύκολο να τους εντοπίσει κάποιος, αν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και τα όσα διεμοίφθησαν μεταξύ της κ. Αράπογλου και του κ. Τσαρούχα, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2009, για τον ορισμό δημοτικών επιτροπών.
Ένα σημείο άξιο να μνημονευθεί, από την ανακοίνωση, ήταν αυτό που αφορούσε στην τελευταία εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ: "Η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές και η καθαρή του νίκη στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα στην χώρα και στην πόλη μας. Οι ενεργοί πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση και στους κατά τόπους εκφραστές της. Μήνυμα που απαιτεί αλλαγή στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική και ένα νέο ξεκίνημα για την χώρα με μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζονταν στην ανακοίνωση.
Σε ένα άλλο σημείο, υπήρχε η εξής αναφορά: "Οι παρόντες(...) τόνισαν ότι, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και εφ’ όσον το επιθυμούν και με τμήματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που έχουν αποδείξει με την στάση τους ότι έχουν ειλικρινείς προθέσεις, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει μία συλλογική δέσμευση για την υλοποίηση της νέας πρότασης για την Στρατηγική Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης".
Με απλά λόγια, η κ. Αράπογλου έτεινε χείρα φιλίας προς -ποιον άλλον- τον Γιάννη Μπουτάρη. Φαίνεται, όμως, ότι ο γνωστός οινοπαραγωγός, δημοτικός σύμβουλος και συμμετέχων στη "Δράση" του Στέφανου Μάνου, θεώρησε πως επρόκειτο για "γάντι μονομαχίας" -κι όχι "χείρα φιλίας"- κι έσπευσε να το σηκώσει. Έτσι, με αφορμή τις φήμες για τη μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία καταφέρονταν κατά:
Του δημάρχου Θεσσαλονίκης, "που αγνοεί επιδεικτικά την Έκθεση αδυνατώντας να κατανοήσει τη σημασία του θεσμού, ενώ περιορίζεται στη θεαματική και πελατειακή διαχείριση του πολιτισμού, καθώς στερείται παντελώς ενός σχεδίου πολιτισμικής ανάπτυξης της πόλης".
Της HELEXPO, "που “φιλοξενεί” το θεσμό με εισπρακτικό πνεύμα και ελλιπή οργάνωση". Αλλά και...
Του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ε. και δημοτικού συμβούλου Μ. Μπαρμπουνάκη, "που ειρωνεύεται και αντιστρατεύεται τον θεσμό αποδυόμενος σε έναν μικρόνοο ανταγωνισμό", προφανώς ως οργανωτής του ετήσιου Φεστιβάλ Βιβλίου.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαρμπουνάκης, δρώντας στις περισσότερες περιπτώσεις συλλογικά, έχει στηρίξει την κ. Αράπογλου σε διάφορες εσωκομματικές μάχες. Ήταν, δε, από αυτούς που βρέθηκαν στο πλευρό της, στη συνεδρίαση του διευρυμένου οργάνου της παράταξης.
Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, η παράταξη "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" της κ. Αράπογλου, αναζητεί... στέγη. Όπως ενημερώνει με την ανακοίνωσή της, αποφασίστηκε "η προσωρινή λειτουργία γραφείων της παράταξης σε χώρο που θα διαθέσει το ΠΑΣΟΚ, ο ορισμός ενός ολιγομελούς ευέλικτου σχήματος που θα αναλάβει τον συντονισμό της παράταξης και τη σύνδεσή της με το ΠΑΣΟΚ και η διοργάνωση σε συνεργασία με το κίνημα δύο μεγάλων εκδηλώσεων": για το σύγχρονο ρόλο των Δημοτικών Διαμερισμάτων στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και για την παρουσίαση του απολογισμού
τριών χρόνων παρουσίας της δημοτικής παράταξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί