Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

43.000 μετανάστες ζήτησαν βοήθεια από το δήμο Θεσσαλονίκης

Πάνω από 43.000 μετανάστες πέρασαν την πόρτα του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, το 2009, για να εξυπηρετηθούν, σε διάφορα θέματά τους. Μάλιστα, ο κεντρικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος διαθέτει ειδικό σύμβουλο μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτά ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους. Όπως είπε, ο δήμος Θεσσαλονίκης ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική τα τελευταία χρόνια, για ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και την κοινωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο δήμος «φροντίζει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μεταναστών και των μελών της οικογένειας τους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού στηρίζεται σε συγκεκριμένες δράσεις της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ από πέρυσι δημιουργήθηκε και ο θεσμός ειδικού συμβούλου Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Το τμήμα, ως το τέλος του 2009, θα μεταστεγασθεί σε 7ώροφη ιδιόκτητη οικοδομή επί της οδού Μοναστηρίου, απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, κοντά στην αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, κατά το προηγούμενο έτος 43.000 αλλοδαποί και μετανάστες προσήλθαν και εξυπηρετήθηκαν στο Τμήμα αυτό. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.
Οι μετανάστες ζητούν βοήθεια κυρίως για θέματα ανανέωσης των αδειών παραμονής και τη χορήγηση πιστοποιητικών. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε «υποδειγματική» την εξυπηρέτηση των μεταναστών και, όπως υποστήριξε, «η υπηρεσία έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια πολλών μεμονωμένων μεταναστών καθώς και συλλόγων τους. Μάλιστα πρόσφατα η Υπηρεσία αυτή Πιστοποιήθηκε με ISO 9001 : 2000»!
Όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών διαβιεί υπό συνθήκες φτώχειας. Για τους ανθρώπους αυτούς από την επιτροπή κοινωνικής πολιτικής, μετά από τον σχετικό έλεγχο, χορηγείται οικονομική ενίσχυση, ενώ για τα παιδιά τους που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, υπάρχει σημαντική μείωση ή και πλήρης απαλλαγή από τα τροφεία. Ορισμένοι από αυτούς που στερούνται στέγης στεγάζονται στη Στέγη Αστέγων του Δήμου, καθώς και στην συνεργαζόμενη ανάλογη δομή της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί της οδού Φιλίππου και Σιατίστης.
«Στους άπορους μετανάστες, χορηγούνται καθημερινά συσσίτια μεσημέρι και βράδυ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Αρκετοί είναι κι αυτοί που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Δημοτικού Παντοπωλείου Αγάπης, ενώ από το Σεπτέμβριο, που θα λειτουργήσει το «Σούπερ Μάρκετ των φτωχών», το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο αριθμός των άπορων οικονομικών μεταναστών που θα ωφεληθούν θα αυξηθεί σημαντικά.

Δημοτική κάρτα υγείας
Οι άποροι μετανάστες όπως και οι υπόλοιποι δημότες της Θεσσαλονίκης, που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, θα εγγραφούν στο Δικτυακό Κοινωνικό Χάρτη του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, ήδη, εφαρμόζεται και παρέχει Δημοτική Ηλεκτρονική Κοινωνική Κάρτα Υγείας σε όσους την έχουν ανάγκη. Με την χρήση της κάρτας αυτής θα έχουν πρόσβαση τόσο στις κοινωνικές παροχές του Δήμου, όσο, κυρίως, στο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας αγωγής υγείας με τη χρήση της τηλεϊατρικής, που αρχίζει τους επόμενους μήνες.
Όσο για τα παιδιά των μεταναστών, αλλά και τα παιδιά άλλων κοινωνικά αδύναμων οικογενειών, θα συμμετάσχουν κι εφέτος το καλοκαίρι στο κοινωνικό πρόγραμμα κατασκηνώσεων στη Χαλκιδική κατά το μήνα Αύγουστο. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και αποβλέπει στην καλύτερη ένταξη των παιδιών στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
Όπως είπε ο κ. παπαγεωργόπουλος, «είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση και την κοινωνική υποστήριξη των παιδιών από ειδικούς επιστήμονες».
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει η Δημοτική Κοινωνική Πνευματική Στέγη στον πρώην δημοτικό παιδικό σταθμό ‘Πορτοκαλιάν’ επί της οδού Σπάρτης, όπου παιδιά μεταναστών θα λαμβάνουν δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την καλύτερη εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας καθώς και της χρήσης νέων τεχνολογιών, δηλαδή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τους πατροπαράδοτους κανόνες φιλοξενίας που χαρακτηρίζουν την Ελληνική φυλή, και μακριά από ρατσιστικές τακτικές και ξενοφοβικά σύνδρομα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ισότιμη με τους άλλους δημότες διαμονή των νομίμως κατοικούντων μεταναστών», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί