Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προτίμησαν καφέ στα... χαλαρά

Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Από την Αγγελάκη μέχρι την Καμάρα, οι φοιτητές με τις «ψαγμένες» τους συζητήσεις, έστησαν το δικό τους debate. Άκουγαν ακούγοντας δυνατά μπιτάκια, έπαιζαν τάβλι κι έπιναν παγωμένους καφέδες. Ένα debate κόντρα στο χθεσινοβραδινό των πολιτικών αρχηγών, αφού οι περισσότεροι φάνηκαν αδιάφοροι, δείχνοντας ότι δεν τους απασχολεί καθόλου το θέμα των ευρωεκλογών. Κάναμε τη βόλτα μας στα φοιτητικά στέκια και πήραμε μια γεύση γενικότερης απάθειας και άγνοιας. 
Αίσθηση έκανε το γεγονός ότι οι περισσότερες καφετέριες έδειχναν το debate χωρίς όμως να παρακολουθεί κανείς. «Δεν υπάρχει λόγος να δει κάποιος το debate, γι’ αυτό και δε βγάλαμε τηλεόραση έξω. Τι καινούριο θα ακούσουμε;» αναρωτήθηκε ο Παύλος Δημητρέλης, μπάρμαν, σε γνωστή καφετέρια στην Καμάρα. 
«Και έξω να είχε τηλεόραση με τίποτα δεν θα μπορούσα να ακούσω τις ίδιες επαναλαμβανόμενες ασάφειες», συνέχισε λέγοντας η Σοφία Κουταλίδου, φοιτήτρια Νομικής. 
Υπήρχαν όμως και καφετέριες που είτε είχαν κλειστή την τηλεόραση είτε έδειχναν Fashion TV ! Ο Θανάσης Σαραφιανός, μπάρμαν σε καφετέρια στην Καμάρα, μας είπε ότι δεν ήξερε ότι ήταν το debate και έδειξε εμφανέστατα την αδιαφορία του. 
«Δε με ενδιαφέρει το debate, δε θα μου βρει δουλειά κανένας από αυτούς που ζητούν την ψήφο μου και δεν ασχολούμαι γενικότερα με τους πολιτικούς», υπογράμμισε ο Μάριος Λεσίδης. «Περισσότερο παιχνίδι πυγμαχίας με χρόνο λήξης μου θυμίζει το αποψινό debate και όχι τηλεμαχία, όπως την χαρακτηρίζουν. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα οι απαντήσεις των 90 ή 120 δευτερολέπτων και αποκλείεται να γίνουν τα debates πεδία υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου», σημείωσε ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. 
Υπήρχαν όμως και αυτοί που δεν ήξεραν ούτε καν τι είναι το debate. « Ποιο debate, τι είναι αυτό; Απόψε θα πάω να δω ταινία», ήταν η απάντηση που πήραμε από την Κική Τιάγκου. Η Στεφανία Κελεσίδου μας είπε ότι θα έβλεπε το debate σα να παρακολουθούσε κωμωδία στο σινεμά, ενώ ο Σταύρος Καρασλής, βρισκόταν στην καφετέρια με την παρέα του για να καμαρώσουν τον Παναθηναϊκό την ώρα που θα σηκώνει το τρόπαιο. 
«Η κατάσταση είναι χαώδης. Οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν δική τους βούληση και θα ψηφίσουν γιατί είναι πωρωμένοι από τις παρατάξεις. Οι άλλοι απλά δε θα δουν debate και δε θα ψηφίσουν γιατί κουράστηκαν από τον ίδιο επαναλαμβανόμενο φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Λευτέρης Αναστασιάδης, φοιτητής Αγγλικής Φιλολογίας και στέλεχος της ΠΑΣΠ. 
«Όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις θέσεις των κομμάτων σε φλέγοντα θέματα, το έχει κάνει ήδη και δεν περιμένει τις τελευταίες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Έχω ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσω λόγω οικογενειακής παράδοσης και συμφερόντων», μας είπε αποστομωτικά η Ευγενία Μιχαηλίδου. 
Το ελληνικό debate αποτελεί αναμφίβολα μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αφενός γιατί σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δε θα διεξαχθεί γι’ αυτές τις ευρωεκλογές debate σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και αφετέρου, διότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν διεξάγεται η τηλεοπτική μονομαχία των πολιτικών αρχηγών με αυτήν τη διαδικασία. «Πιστεύω πως ότι και να πουν οι πολιτικοί αρχηγοί ο κόσμος θα καταλάβει αυτό, που θα τους περάσουν τα ΜΜΕ στις μεταπολιτικές αναλύσεις», σημείωσε ο Γιώργος Τσιτλακίδης, φοιτητής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. 
«Εμείς μια ζωή πάμε κόντρα στο διεθνές ρεύμα. Όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι, όλο και πιο αποστειρωμένες διαδικασίες, πολιτικοί που κρύβονται πίσω από μια διαδικασία και κανάλια που αντιλαμβάνονται το debate όχι ως μια στιγμή χρέους απέναντι στο δημόσιο διάλογο, αλλά ως ανταγωνισμό κύρους», τόνισε ο Γιώργος Βασιλάκος, φοιτητής Οδοντιατρικής και μέλος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί