Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλάζει το σκηνικό με τους δημάρχους

Εμφάνιση υποψήφιου βουλευτή, πραγματοποίησε, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, 22 Μαΐου 2009, ο δήμαρχος Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης. Στο Διαδημοτικό Συνέδριο με θέμα «Παράκτιες Περιοχές και Βιώσιμη Ανάπτυξη», που οργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΠΠΑ της Περαίας, ο κ. Αρβανιτίδης δεχόταν τα φιλικά πειράγματα των άλλων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και… απαντούσε στην προσφώνηση «κύριε βουλευτά» -με την ίδια ευκολία που απαντούσε στην προσφώνηση «κύριε δήμαρχε», δημοτικός σύμβουλος ο οποίος τον συνόδευε στην εκδήλωση- επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά το δημοσίευμα του π
ροηγούμενου Σαββάτου του «ΤΘ». 
Ο κ. Αρβανιτίδης είναι ο ένας, από τους δημάρχους, για τους οποίους είχαμε προαναγγείλει την αναχώρησή τους από την τοπική πολιτική σκηνή, με προορισμό την Αθήνα και τα έδρανα του κοινοβουλίου. Σήμερα συνεχίζουμε την παρουσίαση του σκηνικού στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουμε την περιοχή, αλλά και τις προθέσεις των δημοτικών αρχόντων –και όσων ήδη βρίσκονται στους δημοτικούς θώκους και όσων επιθυμούν να καθίσουν μια μέρα στην καρέκλα του δημάρχου.
Τα πάνω-κάτω φαίνεται να έρχονται στο δήμο Ευκαρπίας. Κι αν όχι στη διοικούσα παράταξη του Χαράλαμπου Πανταζόγλου, σίγουρα στους διεκδικητές της δημαρχίας. Ο πρώην κοινοτάρχης Γ. Νιγδέλης, είχε χάσει, το 2006, τη δημαρχία από την πρώτη Κυριακή. Η μετατροπή της κοινότητας σε δήμο φαίνεται ότι ήταν γρουσούζικη για τον ίδιο. Θα ήθελε να επανέλθει ως δήμαρχος, όμως οι δικαστικές περιπέτειες που είχε, τον κρατούν μακριά.
Πέρα από τον ύφαλο των δικαστικών αποφάσεων, θα έχει να ξεπεράσει και το σκόπελο που λέγεται Μανώλης Τουμπόγλου. Ο πρώην άσος του Ηρακλή, έχει εκφράσει την επιθυμία του να κατέβει στις εκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο και, όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, πιστεύουν ότι θα καταφέρει να πάρει το χρίσμα. Στην… απονομή, πάντως, θα μετρήσει και η άποψη του προέδρου της Νομαρχιακής δυτικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Δημόπουλος γνωρίζει πολύ καλά το στελεχιακό δυναμικό της περιοχής.
Όσο για τον νυν δήμαρχο, Χαρ. Πανταζόγλου, φαίνεται ακλόνητος –τουλάχιστον μέσα στην παράταξή του. Ελέγχει απολύτως τη δημοτική του ομάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει έξι πρόσωπα σε αυτήν. Πρόκειται για νεαρούς δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι, για προσωπικούς λόγους, θέλουν να ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με τα επαγγελματικά τους. Έτσι, στη δημοτική παράταξη του κ. Πανταζόγλου, θα βρεθούν ισάριθμα στελέχη που θα συνδυάζουν πείρα και νιάτα.

Οι… ορεινοί
Ο Χαρ. Ασλανίδης, δήμαρχος Βερτίσκου, εμφανιζόταν, ως και την εκλογική αναμέτρηση του 2006, ο απόλυτος άρχοντας της περιοχής. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του. Κι όμως, στις εκλογές που έρχονται, ίσως να μην είναι καν υποψήφιος!
Όχι, δεν κουράστηκε. Είναι γνωστή, εξάλλου, η επιθυμία του να προσφέρει στα κοινά. Αν και μεγάλος σε ηλικία, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Όμως, τελευταία, στην περιοχή «παίζει» ιδιαίτερα το όνομα του Κώστα Ευθυμίου. Η στενή σχέση του με τον Κ. Σαλαγκούδη του δίνει ένα –ελαφρό, έστω- προβάδισμα.
Στην περίπτωση που ο κ. Ασλανίδης αποσυρθεί, ο Γιάννης Βικελίδης, δεύτερος στις εκλογές του 2006 με 5 δημοτικούς συμβούλους (έναντι 8 του Ασλανίδη) θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη. Αντίθετα, ο Γ. Προκοπίδης φαίνεται να στρέφεται στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
Στο Λαχανά, ο Παντελής Πάσχος διαθέτει δύο μεγάλα συν: Είναι νέος και προέρχεται από «τζάκι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ορεξάτος για δουλειά Παντελής είναι ο γιος του αείμνηστου Δημ. Πάσχου, για τον οποίο, οι κάτοικοι της περιοχής «έπιναν νερό στο όνομά του». Ενδοπαραταξιακά, ο Παντελής Πάσχος, δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Μπορεί να μην κερδίσει, αυτήν τη φορά, τη δημαρχία από την πρώτη Κυριακή, όπως το 2006, όμως όλα δείχνουν ότι «θα καθαρίσει τη μπουγάδα», έστω και στο δεύτερο γύρο.
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση του (δεύτερου το 2006) Γιώργου Καριπίδη. Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει την ενδοπαραταξιακή αμφισβήτηση, αλλά όσοι ξέρουν επιμένουν πως «είναι νωρίς»…
Χωρίς προβλήματα φαίνεται πως πορεύεται και ο Μιχ. Γεράνης, δήμαρχος Χορτιάτη. Αντίθετα, στο Σοχό, Παπάς (νυν δήμαρχος) Μαργαρίτης (δήμαρχος ως το 2006) και Λέτσιος θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν –ο καθένας για λογαριασμό του- να κερδίσουν την εκλογή. Το 2006, είχαν συγκεντρώσει 34,36%, 33,18% και 32,46% αντίστοιχα. Το παρασκήνιο, εδώ, θα είναι έντονο –γι αυτό και θα επανέλθουμε.

Οι… παραθαλάσσιοι
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, θέλει να πιστεύει ότι θα ξανακερδίσει το δήμο. Το 2006 κέρδισε τον «πράσινο» Αντ. Ματζάρη, στηριζόμενος στην αγανάκτηση των κατοίκων. Οι ψηφοφόροι, ειδικά στην Περαία, είδαν για πρώτη φορά τον τότε δήμαρχο μία βδομάδα πριν τις εκλογές! Και τα παράπονά τους, ακόμη και για τα… πλακάκια του παραλιακού πεζόδρομου, ήταν έντονα.
Αντίθετα, ο Αλεξανδρής, στηρίζεται στο έργο του: Εγκαινίασε το νέο γήπεδο του ΠΑΟΝΕ, δημιούργησε το Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΠΠΑ, ανάπλασε παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις στις «Κεραίες», διαμόρφωσε ρέματα (η Περαία έχει να πλημμυρίσει καιρό) κι ασφαλτόστρωσε το μεγαλύτερο μήκος του δικτύου. Στα ενδοκομματικά, όμως, έχει έναν ισχυρό αντίπαλο: Τον αστυνομικό διευθυντή Νικ. Παράσχου! Σε έναν χρόνο αναμένεται να αποστρατευθεί (ευδοκίμως τερματήσας) και δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού. Το Πάσχα, κυκλοφόρησαν στην περιοχή φωτογραφίες του, μαζί με φωτογραφίες δημοτικών συμβούλων της παράταξης Αλεξανδρή, όπου, όλοι μαζί, εύχονταν στους δημότες. Κίνηση ενδεικτική, για τις προθέσεις του αστυνομικού.
Η δεύτερη παράταξη δεν τα έχει βρει ακόμη. Παν. Ερμείδης και Γ. Καρυώτης φέρονται ως οι συνεχιστές του έργου Ματζάρη, με μια γυναίκα στη μέση: Την Παρθένα Παπαδοπούλου. Θα πρέπει να γίνουν θεαματικά πράγματα, για να αλλάξει χέρια ο δήμος με ενέργειες της παράταξης αυτής. Εκτός κι αν οι πρώτοι… θέλουν να έρθουν δεύτεροι.
Ο συγκεκριμένος δήμος έχει και μια πρωτοτυπία: Είναι ο δήμος των… εκδοτών. Κυκλοφορούν εκεί πέντε free press, τα οποία στηρίζουν από… έναν υποψήφιο. Μερικά και… δύο! Ο «πόλεμος των εκδοτών», πάντως, προς το παρόν, κινείται σε ρηχά νερά.
Στους υπόλοιπους παραθαλάσσιους δήμους, που θα αποτελούσαν –αν προχωρούσε ο περίφημος «Καποδίστριας 2»- το νεοσύστατο δήμο Ανατολικής Ακτής, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ζυμώσεις. Στη Νέα Μηχανιώνα ο Γιάννης Μαυρομάτης δεν έχει ούτε ενδοπαραταξιακό, ούτε άλλο πρόβλημα. Ειδικά τώρα που η υπόθεση της συνένωσης απομακρύνθηκε (αυτό ήταν που δεν ήθελε). Χωρίς προβλήματα και ο Θ. Γκουστέλης, αλλά κι ο –της Επανωμής- Απ. Οικονομίδης.

Οι… καμπίσιοι
Το μεγάλο παράπονο του δημάρχου Αγίου Αθανασίου, Αριστείδη Αραμπατζή, είναι που δεν προχώρησε η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Με την αποχώρηση του Γ. Αρβανιτίδη από τον Εχέδωρο, θα μπορούσε να είναι ο νέος δήμαρχος του δήμου που θα προέκυπτε από τη συνένωση. Ο εκλεγμένος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας Αραμπατζής, φαίνεται να μην έχει ενδοπαραταξιακά προβλήματα στον Άγιο Αθανάσιο, όμως θα προτιμούσε να κάθεται πίσω από το τιμόνι ενός ευρύτερου δήμου –τον οποίο και θα μπορούσε να κερδίσει.
Στη Χαλάστρα, το παιχνίδι είναι ανοικτό. Ο Γ. Ουζούνης θα έχει να αντιμετωπίσει τον Γ. Κανάκα, ο οποίος θα έχει και… άνθρωπο με ευρωπαϊκή εμπειρία δίπλα του. Όμως, για τους (δημοτικούς) άρχοντες του κάμπου, θα τα πούμε σε επόμενο ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί