Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόντρα για τους παιδικούς σταθμούς

Για προχειρότητα και ανευθυνότητα κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", Χρύσα Αράπογλου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου 2009, η κ. Αράπογλου κατήγγειλε ότι μόνον τέσσερις από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου έχουν σε ισχύ πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Σε απάντησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αστ. Δεηληγιάννης, υποστηρίζει ότι η αντιδημαρχία έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των πιστοποιητικών αλλά καθυστερούν οι σχετικοί έλεγχοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε, ακόμη, στο θέμα του δανεισμού του δήμου και στη λειτουργία της Δημοτικής Τηλεόρασης TV100.
Για το θέμα των παιδικών σταθμών, η κ. Αράπογλου κατήγγειλε πως "από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2008 προκύπτει ότι από τους 21 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης:
  • Μόνο τέσσερις έχουν σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
  • Ένας διαθέτει πιστοποιητικό που έχει λήξει.
  • Έξι διαθέτουν μόνο μελέτη και όχι το αναγκαίο πιστοποιητικό".
  • Δέκα δεν διαθέτουν φάκελο στην Πυροσβεστική.
Όπως υποστηρίζει η κ. Αράπογλου, όλα αυτά "εγείρουν ένα συνολικότερο ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια των μικρών παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς αν συνυπολογίσει κανείς και ότι:
  • Τα περισσότερα κτίρια στα οποία φιλοξενούνται οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι ιδιόκτητα αλλά ενοικιαζόμενα και είναι άγνωστο εάν τηρούν τις προδιαγραφές της παθητικής και ενεργητικής πυρασφάλειας που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του 1989
  • Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια δεν τηρούν στο ελάχιστο τις προδιαγραφές λειτουργίας παιδικών σταθμών που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο".
Στη συνέντευξη παρουσίασε κάποια παραδείγματα:
  • Στους παιδικούς σταθμούς 40 Εκκλησιών, Διογένους, Θεαγένους Χαρίση και Δημητρίου Πολιορκητού, μετά από αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους, είναι διαμορφωμένοι υπόγειοι ή ημιυπόγειοι χώροι χωρίς επαρκή φυσικό φωτισμό και χωρίς στην πραγματικότητα να αποτελούν χώρο κύριας χρήσης. Επιπλέον στον σταθμό των 40 Εκκλησιών ο λέβητας και η δεξαμενή καυσίμων βρίσκεται σε επαφή με την τραπεζαρία των νηπίων.
  • Σύμφωνα με τι διαπιστώσεις του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) Περιφερειακού Γραφείου Μακεδονίας- Θράκης σε έλεγχο που πραγματοποίησε στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Άνω Πόλης(στις 3 Μαρτίου 2009), ο Παιδικός Σταθμός λειτουργεί χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, δε διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ, κατά την διάρκεια του ελέγχου περιήλθε σε γνώση των Επιθεωρητών ότι το μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου είναι καλυμμένο με πλακίδια τα οποία εμπεριέχουν ακατάλληλο υλικό. Η κ. Αράπογλου κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής πως ομολογεί ότι η έλλειψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας ήταν ούτως ή άλλως γνωστή στη διοίκηση του Δήμου.
  • Υποστήριξε ότι, το Φεβρουάριο του 2009, οι εργαζόμενοι στην κεντρική βιβλιοθήκη κατήγγειλαν ότι εκτός από τα τεράστια προβλήματα στον εξαερισμό του κτιρίου, το κτίριο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας και σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • "Όλα τα ανωτέρω αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και την ανευθυνότητά της απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η ασφαλής φιλοξενία χιλιάδων μικρών παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς", είπε η κ. Αράπογλου.
Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» έθεσε τα εξής ερωτήματα:
  • Πόσοι από τους παιδικούς σταθμούς πληρούν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου προδιαγραφές λειτουργίας ώστε να λάβουν τη σχετική άδεια;
  • Πόσοι από αυτούς διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας;
  • Πόσα από τα κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν πιστοποιητικά ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας;
  • Τηρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης το βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής προστασίας που προβλέπεται από το ΦΕΚ 545/2007; Αν όχι, μέσω ποιας διαδικασίας και με ποιες προδιαγραφές γίνονται οι αγορές των ειδών πυρασφάλειας;
  • Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να νοικιάζει χώρους δημόσιας συνάθροισης, όπως γυμναστήρια, παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας; (για τα παραπάνω θέματα έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία και επισυνάπτεται).
Η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" έθεσε θέματα συνθηκών υγιεινής. Υποστήριξε πως υπάρχουν καταγγελίες εργαζόμενων για αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας σε όσους εργάζονται στον τομέα καθαριότητας.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι δικαιώνεται "απόλυτα για το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση προσφύγαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επικαλούμενοι την ασάφεια στην απόφαση λήψης δανείου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μας δικαιώνει το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ζητάει αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό ποσό του δανείου, πίνακα ληξιπρόθεσμων η μη οφειλών με τα αντίστοιχα ποσά σε συνημμένες αναλυτικές καταστάσεις. Έτσι εξαναγκάζεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναφέρει το θέμα. Δυστυχώς όμως για μία ακόμα φορά η εισήγηση είναι γενική και αόριστη. Έχει κάτι να κρύψει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και δεν παρουσιάζει τις αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών", είπε.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας της ΔΕΠΘΕ. Ισχυρίστηκε ότι από την αρχή του 2009 "δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης πληροφόρησης Θεσσαλονίκης . Κρίσιμα θέματα όπως το πρόγραμμα των σταθμών και οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται εν κρυπτώ και χωρίς τη νομιμοποίηση του διοικητικού συμβουλίου, εγκαινιάζοντας έναν νέο τρόπο πρωτόγνωρό τρόπο λειτουργίας μιας δημοτικής επιχείρησης. Παράλληλα η δημοτική τηλεόραση συνεχίζει απρόσκωπτα να λειτουργεί μονομερώς και να προπαγανδίζει το δημοτικό και κυβερνητικό έργο και το πρόγραμμα της συνεχίζει να μην έχει καμμία σχέση με θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση", κατέληξε.

Η απάντηση της διοίκησης
Άμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Αστέριου Δεληγιάννη στο «κατηγορώ» της Χρύσας Αράπογλου για το ζήτημα πυρασφάλειας των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών. Ο κ. Δεληγιάννης τόνισε ότι η αντιδημαρχία έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των πιστοποιητικών και απομένουν οι σχετικοί έλεγχοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί