Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μετρό και ΔΕΘ οι προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε δέκα μέρες από σήμερα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, ενώ επιτροπή θα εξετάσει τις προτεινόμενες περιοχές για μεταγκατάσταση της ΔΕΘ. Όσο για την τεράστια έκταση που κατέχει, αυτήν τη στιγμή, η Διεθνής Έκθεση, αυτός, προς μεγάλη χαρά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου, θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο. Αυτά προανήγγειλε, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται (αυτήν την ώρα 14.20 της Πέμπτης 23 Απριλίου 2009 προεδρεύει σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γιώργος Σουφλιάς.
Όσον αφορά την επέκταση της Καλαμαριάς, θα είναι μήκους πέντε χιλιομέτρων και θα έχει πέντε στάσεις(Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 465 εκατ. ευρώ και οι απαραίτητες πιστώσεις έχουν διασφαλιστεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την επέκταση του μετρό προς τα δυτικά(Σταυρούπολη).
Όσον αφορά το σκάψιμο, οι δύο μετροπόντικες (ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας) έχουν πιάσει δουλειά: Ο ένας έχει ξεκινήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό και βρίσκεται μετά την πλατεία Βαρδαρίου κι ο δεύτερος, με ρυθμό περίπου 10 μέτρα την ημέρα, ανάλογα και με τις δυσκολίες που συναντούν, ανοίγει την παράλληλη σήραγγα.
Για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, ο κ. Σουφλιάς προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, για να διερευνήσει ποια είναι η ιδανικότερη από τις προτεινόμενες λύσεις για τη μετεγκατάσταση. Όπως είπε υπάρχουν μελέτες από το 2001, με τελευταία αυτήν του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Για το αν, τελικά, η ΔΕΘ θα μετεγκατασταθεί δυτικά ή ανατολικά, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι "είναι κάτι που θα προκύψει μετά από πρόταση της επιτροπής και διαβούλευση με τα κόμματα και την τοπική κοινωνία". Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα περιμένει την εισήγηση της επιτροπής ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί