Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πού να κάνετε κούλουμα

Δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, σήμερα Καθαρά Δευτέρα, σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Δήμοι και Σύλλογοι οργανώνουν γλέντια και μοιράζουν φασολάδα, χαλβά, ελιές και λαγάνες. Για τους μικρούς φίλους υπάρχουν και χαρταετοί. Διαλέξτε:
Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, στις 10, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες, χαλβάς και χαρταετοί ενώ θα εμφανιστεί το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.
Παραδοσιακές εκδηλώσεις οργανώνουν το Α’ και το Β’ ΚΑΠΗ Μενεμένης την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Θα μοιραστούν φασολάδα, λαγάνα, χαλβάς και άλλα νηστήσιμα εδέσματα, ενώ ορχήστρες θα παίζουν παραδοσιακή μουσική. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10.30 π.μ. στην πλατεία του Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου (Οδ. Ανδρούτσου & Κωνσταντινουπόλεως) και στις 11 π.μ. στον αύλειο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ (Έλλης Αλεξίου)
Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικο Γλέντι στο Άλσος Κρυονερίου, πλάι στην εκκλησία του Αγ. Γιώργη. Την εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 10.30 θα πλαισιώσουν παραδοσιακά συγκροτήματα συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, καθώς και κλόουν, ταχυδακτυλουργοί κ.α. Στους παρευρισκόμενους θα μοιρασθούν νηστίσιμα εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα, φασόλια, σουπιές, τουρσί, ελιές και ρετσίνα).
Εορταστική εκδήλωση για όλους τους δημότες διοργανώνει ο Δήμος Τριανδρίας για την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009. Η εκδήλωση «Κούλουμα 2009» θα ξεκινήσει στις 11 στις παρυφές του Δάσους Σέιχ Σου (πάνω από το τέρμα ΟΑΣΘ) και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λαϊκό γλέντι, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από λαϊκή ορχήστρα, με νηστίσιμα εδέσματα για όλους τους συμμετέχοντες.
Ανήμερα Καθαράς Δευτέρας, με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού στην «Τούμπα» Πλαγιαρίου, όπου από τις 11 π.μ. θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι και θα μοιράζεται λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς και άφθονο κρασί.
Ο Δήμος Ευκαρπίας οργανώνει γιορτή στις 11 το πρωί στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονη ρετσίνα και τα χάλκινα του Αλέξανδρου Ζώρα.
Την παράδοση, αλλά και την ανθρωπιά και την κοινωνική ευαισθησία συνδυάζουν οι εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, στις 2 Μαρτίου 2009. Η καθιερωμένη εκδήλωση για τα Κούλουμα, η οποία περιλαμβάνει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των προτιμήσεων, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και κατά την παράδοση όλων των προηγούμενων ετών θα φιλοξενηθεί στον χώρο του δημοτικού σχολείου.
Στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά συγκροτήματα, στις στο Άλσος της Ν. Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα (λαγάνα και χαλβάς).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί