
Τη μελέτη ξανάφερε στην επικαιρότητα, το μεσημέρι της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου 2009, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος. Και βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει πως, για να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα στην πόλη, είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διακυβέρνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
"Δεν είναι δυνατό, τη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών της Θεσσαλονίκης να αποφασίζει κάποιος υπάλληλος στην... Αθήνα", είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη μετατρέπει σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ακόμη και τη Νέα Εγνατία, προβλέποντας, όμως, την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων σε σημεία όπως η Βούλγαρη, το Ιπποκράτειο και η Μαρτίου, αλλά και την ανέγερση πεζογεφυρών, για τη διευκόλυνση των πεζών.
Προβλέπεται, ακόμη, η αλλαγή στις ώρες φορτοεκφορτώσεων. Για το θέμα αυτό, πάντως, διαφωνούν ακόμη και φορείς που, λογικά, θα έπρεπε να συμφωνούν, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου! Οι εκπρόσωποι του πρώτου θέλουν να παραμείνει το καθεστώς φορτοεκφορτώσεων όπως έχει.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χατζαρίδης, εκτιμά ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων, οι οποίες δε θα μπορούν, πλέον, να πληρώνουν υπαλλήλους με προσαυξημένο ημερομίσθιο, για να βρίσκονται στα καταστήματα ώρες μη λειτουργίας, ώστε να βοηθούν στις φορτοεκφορτώσεις.
Αντίθετη είναι η άποψη του Χρ. Νικολόπουλου, προέδρου του ΣΕΙΚ, ο οποίος εκτιμά ότι, με το ισχύον ωράριο στις φορτοεκφορτώσεις ο Θεσσαλονικιός δε βρίσκει σε καμία περίπτωση να παρκάρει, για να κάνει τα ψώνια του, αφού όλες οι θέσεις καλύπτονται από επαγγελματικά ημιφορτηγά, ενώ οι μικροί δρόμοι του κέντρου, όπως η Σβώλου και η Ερμού, κλείνουν από τους επαγγελματίες οδηγούς που παρκάρουν, όπου βρουν, για να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα με εμπορεύματα. Διπλοπαρκαρισμένα είναι τα ημιφορτηγά ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Τσιμισκή, για την οποία ο σχεδιασμός του 2000 προέβλεπε τη μετατροπή της σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Αυτήν τη στιγμή, όμως, από τις 9 το πρωί ως και τη 1 μετά το μεσημέρι, μετατρέπεται σε δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, από τις οποίες, τη μία, αρκετές φορές χρησιμοποιούν και τα λεωφορεία (αν και υπάρχει λεωφορειολωρίδα) καθώς δεξιά κι αριστερά είναι σταθμευμένα, καθημερινά, δεκάδες ημιφορτηγά.
Πάντως, έως ότου αποφασίσει κάποιος να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σχέδιο, ο δήμος κάνει αυτό που μπορεί: Προχωρά στη δημοπράτηση άλλων τριών πάρκινγκ, σε διάφορες περιοχές της πόλης. Ασπιρίνες για ανίατη ασθένεια, δηλαδή.
Σχόλια