Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο σχεδιασμό πάμε καλά...

Από το 2000 υπάρχει σχεδιασμός για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος προβλέπει ανισόπεδους κόμβους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην πόλη και συνδυαστικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Η μελέτη, όμως, παραμένει στα συρτάρια των υπουργείων, ενώ την ίδια στιγμή, οι φορείς... συγκρούονται μεταξύ τους, ακόμη και για να ρυθμίσουν τους φωτεινούς σηματοδότες των δρόμων!
Τη μελέτη ξανάφερε στην επικαιρότητα, το μεσημέρι της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου 2009, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος. Και βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει πως, για να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα στην πόλη, είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διακυβέρνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
"Δεν είναι δυνατό, τη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών της Θεσσαλονίκης να αποφασίζει κάποιος υπάλληλος στην... Αθήνα", είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη μετατρέπει σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ακόμη και τη Νέα Εγνατία, προβλέποντας, όμως, την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων σε σημεία όπως η Βούλγαρη, το Ιπποκράτειο και η Μαρτίου, αλλά και την ανέγερση πεζογεφυρών, για τη διευκόλυνση των πεζών.
Προβλέπεται, ακόμη, η αλλαγή στις ώρες φορτοεκφορτώσεων. Για το θέμα αυτό, πάντως, διαφωνούν ακόμη και φορείς που, λογικά, θα έπρεπε να συμφωνούν, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου! Οι εκπρόσωποι του πρώτου θέλουν να παραμείνει το καθεστώς φορτοεκφορτώσεων όπως έχει.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χατζαρίδης, εκτιμά ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων, οι οποίες δε θα μπορούν, πλέον, να πληρώνουν υπαλλήλους με προσαυξημένο ημερομίσθιο, για να βρίσκονται στα καταστήματα ώρες μη λειτουργίας, ώστε να βοηθούν στις φορτοεκφορτώσεις.
Αντίθετη είναι η άποψη του Χρ. Νικολόπουλου, προέδρου του ΣΕΙΚ, ο οποίος εκτιμά ότι, με το ισχύον ωράριο στις φορτοεκφορτώσεις ο Θεσσαλονικιός δε βρίσκει σε καμία περίπτωση να παρκάρει, για να κάνει τα ψώνια του, αφού όλες οι θέσεις καλύπτονται από επαγγελματικά ημιφορτηγά, ενώ οι μικροί δρόμοι του κέντρου, όπως η Σβώλου και η Ερμού, κλείνουν από τους επαγγελματίες οδηγούς που παρκάρουν, όπου βρουν, για να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα με εμπορεύματα. Διπλοπαρκαρισμένα είναι τα ημιφορτηγά ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Τσιμισκή, για την οποία ο σχεδιασμός του 2000 προέβλεπε τη μετατροπή της σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Αυτήν τη στιγμή, όμως, από τις 9 το πρωί ως και τη 1 μετά το μεσημέρι, μετατρέπεται σε δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, από τις οποίες, τη μία, αρκετές φορές χρησιμοποιούν και τα λεωφορεία (αν και υπάρχει λεωφορειολωρίδα) καθώς δεξιά κι αριστερά είναι σταθμευμένα, καθημερινά, δεκάδες ημιφορτηγά.
Πάντως, έως ότου αποφασίσει κάποιος να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σχέδιο, ο δήμος κάνει αυτό που μπορεί: Προχωρά στη δημοπράτηση άλλων τριών πάρκινγκ, σε διάφορες περιοχές της πόλης. Ασπιρίνες για ανίατη ασθένεια, δηλαδή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Ανθοέκθεση στην Πυλαία

Σε μια πολύχρωμη όαση μετατρέπει, κάθε χρόνο, ο δήμος Πυλαίας, τη συμβολή των οδών Κύπρου και Σταγειρίτη. Δημιουργεί, εκεί, την ετήσια Ανθοκομική Έκθεση. Για δέκα μέρες (το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα) η περιοχή της οδού Κύπρου πλημμυρίζει από φυτά, λουλούδια και διακοσμητικά για τον κήπο και τη βεράντα, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά οι πολίτες.Δεκάδες ανθοπαραγωγοί από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν ποικιλίες σπάνιων φυτών και λουλουδιών, που ευωδιάζουν το άρωμα της άνοιξης, καθώς και πολλά είδη εξοχής, όπως γλάστρες, κεραμικά δοχεία, έπιπλα για τον κήπο και μοντέρνα αξεσουάρ για την κηπουρική. Τα εγκαίνια έγιναν κάτω από βροχή, όμως,όπως βλέπετε, κανείς δεν πτοήθηκε... Φωτογραφία και κείμενο από το photoreportage.gr. Η φωτογραφία είναι της Σίσσης Βασιλειάδου.