Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» στο δημοτικό συμβούλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ερώτημα γιατί στην πρόσφατη βροχή παρουσιάστηκε έντονο το φαινόμενο των πλημμυρών που οφείλονταν σε αποφράξεις φρεατίων, έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε το φαινόμενο απαράδεκτο, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει συμφωνία με το ΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΑΘ για τον καθαρισμό των φρεατίων. Τόνισε δε ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε η σχετική συμφωνία ο Δήμαρχος δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής το φαινόμενο.
Ζήτησε για άλλη μία φορά την απομάκρυνση του Γ΄ Σώματος Στρατού από το κέντρο της πόλης, με αφορμή και δημοσιεύματα για τη δημιουργία στους χώρους του ΝΑΤΟϊκού επιτελείου που θα φιλοξενεί πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Υπογράμμισε δε ότι το θέμα πρέπει να εξετάζεται παράλληλα με την απομάκρυνση της ΔΕΘ την οποία εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο.
Ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, συνεχάρη την Χρύσα Αράπογλου για τις πρωτοβουλίες της και δήλωσε ότι θα συμμετάσχει με άλλα στελέχη της Κίνησης στην εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα.
Αναφορικά με το Δικαστικό Μέγαρο ρώτησε γιατί ενώ είχε ανακοινωθεί η μεταφορά του σε χώρο του Λιμανιού ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι αυτή αναβάλλεται λόγω της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει ανατεθεί μελέτη στον ΟΡΘ για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου.
Τέλος, ζήτησε τον απολογισμό των κυκλοφοριακών μέτρων που είχαν ληφθεί για την περίοδο των εορτών, καθώς οι έμποροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την απόδοσή τους, και υπογράμμισε ότι η «Πρωτοβουλία» θα συναντηθεί με όλους τους Συλλόγους και φορείς των εμπόρων για να ενημερωθεί για το θέμα.
Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την καταδίκη ενεργειών, όπως αυτή της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, και την οικονομική ενίσχυση της οικογένειάς της. Η ζωή της γυναίκας αυτής, που ήρθε πριν από οχτώ χρόνια ως μετανάστρια από τη Βουλγαρία και αγωνίζονταν σθεναρά εναντίον του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον τομέα των εργαζομένων στην καθαριότητα, βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο. Το γεγονός της επίθεσης που υπέστη έφερε στην επιφάνεια το σοβαρότατο ζήτημα ενός εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο καταπατούνται συμβάσεις εργασίας, εξοβελίζονται ακόμη και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, επικρατεί απόλυτη αυθαιρεσία και απουσιάζει κάθε έλεγχος και παρέμβαση της πολιτείας.
Το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, με αφορμή το περιστατικό κρούσματος της νόσου των λεγεωναρίων σε εργαζόμενη του Δήμου Θεσσαλονίκης, έθεσε το θέμα της τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις του Δήμου, βάσει όσων προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η διεθνής οικονομική κρίση, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, επιβάλλουν αναπροσαρμογή πολιτικών και προτεραιοτήτων, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης και κάλεσε τη Δημοτική αρχή, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, να παραμερίσει το κομματικό συμφέρον και να διασφαλίσει την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, που κινδυνεύει να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας που αγνοεί την περιφέρεια και ενισχύει ένα υπέρ-συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης.
Κάθε κρίση δίνει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, τόνισε ο Ανδρέας Κουράκης, και κάλεσε τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό που πρόσφατα ψηφίστηκε και είναι ήδη αναξιόπιστος και ανεφάρμοστος, να περιορίσει τις σπατάλες, τις γιορτές και τα πανηγύρια, να δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, τη σχολική στέγη και το περιβάλλον και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τις κοινωφελείς υπηρεσίας του Δήμου, όπως τη Δημοτική Επιχείρηση Αθλητικών Δραστηριοτήτων ή το Ωδείο, που υπολειτουργώντας, χωρίς υποδομές, χωρίς θέρμανση πολλές φορές, με τους εργαζόμενους απλήρωτους και σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια, υποβαθμίζονται καθημερινά.
Αναφερόμενος, στη λειτουργία της Δημαρχιακής Επιτροπής κάλεσε τη διοίκηση να βάλει τέλος στις τοξικές προμήθειες και εργολαβίες που μέσω των μικρών εκπτώσεων και των πελατειακών σχέσεων αποστερούν το Δήμο Θεσσαλονίκης από πολύτιμους πόρους, διοχετεύοντας τεράστια ποσά στις τσέπες των επιτηδείων. Δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να λειτουργεί η ΔΕ χωρίς κανονισμό λειτουργίας και κατέθεσε το πρότυπο σχέδιο κανονισμού της ΚΕΔΚΕ για συζήτηση και θεσμοθέτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, κατέθεσε φωτογραφικό υλικό για τον αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς από τα αυτοκίνητα που έχουν εισβάλει παντού και εμποδίζουν την κίνηση των πεζών και ζήτησε από τη διοίκηση πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των διερχομένων αλλά και των τουριστών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί