Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οκτώ νέοι κήποι στην παραλία

Μετά τον Κήπο του Νερού και των Λουλουδιών, η παραλία της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει τον Κήπο των Γλυπτών και των Εποχών! Ήδη εκπονήθηκαν οι μελέτες για να αλλάξει όλο, πλέον, το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Και οι αλλαγές θα είναι εντυπωσιακές. Στην παραλία θα δημιουργηθούν πάρκα με αγάλματα, με αμφιθέατρο, με ανοικτό χώρο παραστάσεων, με αναψυκτήριο, ακόμη και με κονίστρες για… μπιτς βόλεϊ! Μάλιστα, ένας κήπος θα έχει ανηφορική κλίση προς τα νερά του Θερμαϊκού, για να μπορεί, όποιος θέλει, να θαυμάζει το ηλιοβασίλεμα από έναν διαφορετικό χώρο!
Να συνεχίσει την ανάπλαση της παραλίας σκοπεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί της ίδιας ημέρας, με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Τσιότρα. Στη συνάντηση συζήτησαν και για τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, με απώτερο στόχο την άμεση απορρόφηση κονδυλίων από το Δ΄ Κ.Π.Σ. - ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε κ. Παπαγεωργόπουλος, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος και σε επίπεδο καινοτόμων προγραμμάτων που αναφέρονται στο Ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην Άνω Πόλη, αλλά και σε επίπεδο άλλων προτεινόμενων αναπλάσεων οδών και πλατειών, να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής.
Ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες από πλευράς δήμου για τις αναπλάσεις των πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου, Αριστοτέλους και Δώδεκα Αποστόλων, των ιστορικών αγορών Μοδιάνο και Καπάνι, της ανάδειξης των Τειχών της Άνω Πόλης – Επταπυργίου, των δυο μαρινών για την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, της ανάπλασης της περιοχής των Λαχανοκήπων και της Νοτιοανατολικής Πύλης - Νέας Ελβετίας, καθώς και της ολοκλήρωσης των αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία οκτώ νέων πάρκων, από τους Ναυτικούς Ομίλους μέχρι το Βασιλικό Θέατρο.
Για την παραλία της Θεσσαλονίκης ο δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία άλλων οκτώ θεματικών πάρκων. Συγκεκριμένα:
Ο Κήπος των Γλυπτών: Στο ύψος του Λαογραφικού Μουσείου, δημιουργείται ένας «πράσινος χώρος τέχνης», ανοιχτό προς τη θάλασσα, με μοντέρνα γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Στον κήπο διατηρούνται τα υπάρχοντα δέντρα και φυτεύονται προστίθενται νέα.
Ο Κήπος της Μεσογείου: Τα υπάρχοντα δένδρα διατηρούνται και ενισχύονται με άλλα μεσογειακής χλωρίδας. Ο εξοπλισμός του κήπου συμπληρώνεται με τη διαμόρφωση καθιστικών.
Ο Κήπος του Οδ. Φωκά: Ο χώρος παραμένει αποκλειστικά ως παιδότοπος, ενώ διατηρείται και η σημερινή του οργάνωση. Θα ενισχυθεί το πράσινο και η αρχιτεκτονική του μορφή ως χώρου ψυχαγωγίας.
Ο Κήπος των Εποχών: Θα δημιουργηθεί ένα υπαίθριο αμφιθέατρο σε κατασκευασμένο λόφο για συναυλίες, παραστάσεις κ.ά. ενώ ο περιβάλλον χώρος θα χαρακτηρίζεται από τη βλάστηση του ελληνικού τοπίου που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Ο Κήπος του Ίσκιου: Θα αποτελέσει το πιο σκιερό «δωμάτιο» των παραθαλάσσιων κήπων. Εδώ θα υπάρχει δημοτικό αναψυκτήριο με υψίκορμα δένδρα που θα ρίχνουν τη σκιά τους στους επισκέπτες του χώρου.
Ο Κήπος της Άμμου: Το σημερινό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής θα διατηρηθεί ενώ θα δημιουργηθούν και δύο γήπεδα μπιτς βόλεϊ. Επίσης, θα κατασκευαστούν δέκα σκάμματα με άμμο που θα προσφέρονται στα μικρά παιδιά για παιχνίδι.
Ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου: Πρόκειται για ένα κεκλιμένο κήπο που δημιουργείται στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς». Ο κεκλιμένος κήπος θα υψώνεται με χαμηλή κλίση από το πλακόστρωτο της παραλίας προς το δρόμο και η κλίση διαμορφώνεται με χώμα σαν φυσική πλαγιά.
Ο Κήπος του Αλέξανδρου: Ο χώρος που περιβάλλει σήμερα το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου θα αναδείξει το μνημείο με έντονα τα στοιχεία του νερού, ενώ θα ενισχυθεί και το πράσινο.
Ο περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι εντός διμήνου θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Αστική Αναγέννηση» όπου θα ενταχθεί και το έργο της ανάπλασης της Ν. Παραλίας, μήκους δυόμισι χιλιομέτρων, ύστερα από την ολοκλήρωση της κατασκευής των πέντε πρώτων θεματικών πάρκων, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τους Ναυτικούς Ομίλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί