Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΣΟΚ: Κοινή πορεία Θεσσαλονίκης-Κιλκίς


Να ενταχθεί το Κιλκίς στο Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης πρότεινε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης. Έδωσε συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, στο Κιλκίς, όπου κατήγγειλε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά πως ανακοίνωσε, με καθυστέρηση πενταετίας, τις προτάσεις για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης κι άφησε απ' έξω την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
"Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχασε ευκαιρίες λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και χωροθέτησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και της οικιστικής ανάπτυξης", υποστήριξε ο κ. Μαγκριώτης. Και πρόσθεσε: "Από την καθυστέρηση αυτή έχουν χαθεί κοινοτικοί πόροι για την χρηματοδότηση ανασύνταξης του ΡΣΘ και της ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός της πίεσης του χρόνου επικαλείται τώρα ο κ. Σουφλιάς και γι’ αυτό ζήτησε μέχρι 30 Γενάρη 2009 να καταθέσουν όλοι οι φορείς τις προτάσεις τους. Πως θα οργανωθεί δημόσιος διάλογος μέσα σε 15 ουσιαστικά εργάσιμες ημέρες, αυτό μόνο ο κ. Σουφλιάς το ξέρει. Παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει ήδη τη δική του προετοιμασία και γι’ αυτό είναι έτοιμο να διατυπώσει το δικό του πλαίσιο θέσεων".
Εκτός από την ένταξη του Κιλκίς στο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης, καθώς ο νομός αποτελεί βασική περιοχή βιομηχανικής ανάπτυξης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, το ΠΑΣΟΚ, επιπλέον, προτείνει:
  1. Ο νέος Οργανισμός Ρυθμιστικού, θα πρέπει να ανήκει στη νέα ισχυρή και αυτοδιοικούμενη περιφέρεια.
  2. Θα πρέπει να έχει δικούς του πόρους για να μπορεί να υλοποιεί τα σχέδιά του.
  3. Θα πρέπει να έχει αντιπροσωπευτική συγκρότηση του Ρυθμιστικού Συμβουλίου, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι νομοί που θα συμμετέχουν στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.
  4. Ικανή στελέχωση για να έχει επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι στα 5 χρόνια η Ν.Δ. δεν δημοπράτησε ούτε ένα ουσιαστικό έργο στο νομό Κιλκίς. Αναλυτικά, για τα οδικά έργα στο νομό, ανέφερε:
  • Το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Νέας Σάντας έως το ανισόπεδο Κόμβο Μαυρονερίου μήκους 11,5 χιλ. δημοπρατήθηκε το 2003 με συνολική δαπάνη κατασκευής αρχικού κόστους 14 εκ. € και χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Το έργο παραδόθηκε την Άνοιξη του 2008. Μέχρι τώρα η δαπάνη του είναι 33 εκ. €. Παραμένουν ακόμα τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις όπως και σημαντικά προβλήματα με την κατασκευή του παράπλευρου συμπληρωματικού δικτύου το οποίο είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων.
  • Για τη σύνδεση αυτού του οδικού άξονα από την Νέα Σάντα μέχρι τον κόμβο της Μυγδονίας 13 χιλ. ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, πως το έργο θα ξεκινήσει όταν θα τελειώνει το Δ ΚΠΣ κοντά στο 2013, παρ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όταν επισκέπτονταν το Κιλκίς, διακήρυτταν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2009. Φυσικά ένα έργο το οποίο εκτιμάται με σημερινές τιμές πάνω από 45 εκ. € δεν φαίνεται πουθενά να έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
  • Για το τμήμα Μαυρονερίου – Κιλκίς μήκους 5,5 χιλ. ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες. Το έργο είναι κόστους, όπως λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες πάνω από 35 εκ. €, τα οποία δεν είναι επίσης πουθενά διασφαλισμένα.
  • Για το τμήμα Σταυροχωρίου – Δροσάτου μήκους 15 χιλ. ακόμη δεν έχει ανατεθεί η μελέτη που σημαίνει ότι είναι απολύτως άγνωστη η τύχη και προοπτική του.
  • Για τη συνέχεια από Δροσάτο μέχρι Πετρίτσι, για να ολοκληρωθεί η διέξοδος από τη βιομηχανική ζώνη Κιλκίς και Θεσσαλονίκης ως τον Προμαχώνα, μήκους 53,5 χιλ. ούτε καν γίνεται συζήτηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί