Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα αντιπαράθεση Παπαγεωργόπουλου - Αράπογλου

Πολιτική μορφή παίρνει, εκ νέου, η διαμάχη Παπαγεωργόπουλου-Αράπογλου. Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή του δημάρχου κατά της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και η κ. Αράπογλου μιλά για "δικαίωση". Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος απαντά: "Η τελική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης αργεί".
Από τη δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" της Χρ. Αράπογλου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
Δικαίωση για την Χρύσα Αράπογλου και την δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» αποτελεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία:
Απορρίπτεται η αγωγή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου εναντίον της στο σύνολο της ως κατ’ ουσίαν αβάσιμη
Καταδικάζεται ο ενάγοντας ( Βασίλης Παπαγεωργόπουλος) λόγω της ήττας του στην καταβολή των δικαστικών εξόδων που ορίζονται σε εικοσιμία χιλιάδες ευρώ ( 21.000 ευρώ)
Για την απόφαση αυτή η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» δήλωσε τα εξής:΅
«Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η 269/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που απέρριψε επί της ουσίας την εναντίον μου αγωγή του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου
Όπως είναι γνωστό η αγωγή με αίτημα την καταδίκη μου σε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ υπέρ του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατατέθηκε στις 16 Απριλίου 2008 και εκδικάστηκε στις 22 και 29 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Η απόφαση αυτή αποτελεί τη νομική, ηθική και πολιτική δικαίωση της παράταξης που έχω την τιμή να ηγούμαι.
Ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βρίσκεται πλέον με καθαρό και σαφή τρόπο μπροστά σε μεγάλα πολιτικά διλήμματα.
Ενώπιος ενωπίω, οφείλει άμεσα τις δέουσες απαντήσεις προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Οφείλει να προβληματιστεί από την εξέλιξη της άδικων σε βάρος μου αστικών αξιώσεων και να κατανοήσει, επιτέλους, ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις για τη δημοκρατία, το δημόσιο ήθος, τη διαφάνεια του δημοσίου βίου, τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς, την καλώς νοούμενη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, την αναγκαιότητα του αυστηρού δημόσιου ελέγχου και, φυσικά, την σπουδαιότητα και κρισιμότητα της παρουσίας της αντιπολίτευσης σε κάθε επίπεδο λειτουργίας των αιρετών εξουσιών ,αποτελούν αρχές και αξίες μη διαπραγματεύσιμες.
Αρχές και αξίες που πρέπει να ενσωματώσει στον πολιτικό του πολιτισμό, γιατί ,όπως οι δικηγόροι μου τόνισαν στο Δικαστήριο, πρέπει πάντοτε να θυμάται, το γνωστό, κλασικό και επίκαιρο. «..ουκ αιεί άρχειν….».
Να καταλάβει καλά ότι οι πολιτικές διαφορές δεν λύνονται στα Δικαστήρια.
Σας θυμίζω ότι ο λαός του Δήμου της Θεσσαλονίκης, κατά τις δημοτικές εκλογές του 2006 με την ψήφο 65.455 πολιτών έταξε εμένα και την παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» που έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι, στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενώ ανέδειξε τον κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στη θέση ευθύνης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του ανέθεσε τη βαριά ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την ψήφο 72.696 πολιτών, δηλ. με διαφορά 7.241 ψήφων.
Στο πλαίσιο της λαϊκής αυτής εντολής, άσκησα, ασκώ και θα ασκώ (με όλα τα νόμιμα και θεμιτά μέσα, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου),συνεχή έλεγχο και σκληρή και επίμονη, δημιουργική κριτική στα έργα, τις ενέργειες, τις επιλογές, τις δράσεις και τις παραλείψεις του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ως Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής που προΐσταται, όταν, κατά τη γνώμη μου και τη γνώμη της παράταξης που ηγούμαι, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τους Θεσσαλονικείς.
Έχοντας σταθερή πεποίθηση και εδραία γνώμη για τα πεδία της πολιτικής και προγραμματικής αντιπαράθεσης, επέλεξα συνειδητά να τονίζω δημόσια και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα μοναδικά «καυδιανά δίκρανα» της πολιτικής, ως τελικός κριτής, είναι ο λαός και οι πολίτες, εν ονόματι, αλλά και για το συμφέρον των οποίων, ασκούνται όλες οι αιρετές εξουσίες.
Αυτός ο λαός μας κρίνει κάθε στιγμή.
Το δημόσιο και ιδιωτικό μου ήθος, η προσωπικότητά μου, η οικογενειακή μου παράδοση, η παιδεία μου, η πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική (δημοσιογραφική) διαδρομή μου, η κομματική μου ένταξη και η βουλευτική μου ιδιότητα, δεν μου επέτρεπαν, ούτε μου επιτρέπουν να «ποινικοποιώ» την πολιτική αντιπαράθεση, όπως έπραξε ο Ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ηττήθηκε.
Η απορριπτική απόφαση, καταλήγει:
«κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει να απορριφθεί η αγωγή στο σύνολό της, ως ουσία αβάσιμη. Τα δικαστικά έξοδα της εναγόμενης (σ.σ. το Δικαστήριο τα προσδιόρισε στα 21.000 ευρώ) πρέπει να επιβληθούν σε βάρος του ενάγοντος, λόγω της ήττας του».
Στο σκεπτικό της απόφασής του το Δικαστήριο υπάρχουν εξαιρετικά κρίσιμες και ενδιαφέρουσες αναφορές για:
● Ευθύνες της διοίκησης του Δήμου για το μέγα σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των τουλάχιστον 22,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
● Την μη σύννομη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου (μια τουλάχιστον περίπτωση ήταν σε γνώση του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου).
● Την παραμονή στη θέση του, του γενικού γραμματέα του Δήμου επισημαίνοντας «ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης».
● Τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις «ημετέρων».
● Την κατάθεση του κ. Σωτήρη Καπετανόπουλου για την τεχνητή δημιουργία ελλειμμάτων και ουσιαστική απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης των οικονομικών του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου.
● Για το «κλειστό» και σκανδαλώδες «σύστημα προμηθειών και εργολαβιών που επικρατεί στον Δήμο.
Στην απόφαση του Δικαστηρίου σημειώνεται ακόμη
«όσα ανέφερε η εναγόμενη (σ.σ. Χρύσα Αράπογλου) στην επίδικη συνέντευξή της, περί συγκεκριμένων σκανδάλων, οικονομικών ατασθαλιών και καταλήστευσης του δημοτικού χρήματος, καθώς και περί μη αξιοκρατικών μεθόδων διορισμών, προμηθειών και ανάθεσης εργολαβιών, συνιστούν ισχυρισμό γεγονότων τα οποία ωστόσο, απεδείχθησαν κατά βάσιν αληθή».
Και παρακάτω αναφέρεται ότι
«όλα αυτά γεννούν εύλογη αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα και τη χρηστότητα του επιλεγέντος τρόπου διοίκησης (σ.σ. του Δήμου), και αφετέρου δημιουργούν, επίσης εύλογα, την πεποίθηση ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δήμου λειτούργησαν πλημμελώς, τόσο ως προς τον προληπτικό όσο και ως προς τον καταστατικό ρόλο τους».
Η απορριφθείσα, με πανηγυρικό, κατά τη γνώμη μου, τρόπο εναντίον μου αγωγή κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αποτελούσε, την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να «φιμωθεί» πολιτικά ή έστω να αποδυναμωθεί η φωνή της μείζονος αντιπολίτευσης και εμού, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις των οικονομικών σκανδάλων που διερευνά η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικές Αρχές και να «συσκοτίσει» τα αποτελέσματα των πολύμορφων ελέγχων που διεξάγονται.
Η προσπάθεια αυτή απέτυχε παταγωδώς.
Ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται πια μπροστά στις ευθύνες του.
Η αλήθεια θα λάμψει.
Η νομιμότητα θα επιβληθεί.
Δεσμεύομαι γιαυτό, χωρίς να με πτοεί οποιοδήποτε προσωπικό και πολιτικό κόστος.»


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Δε νομίζω ότι η κ. Χρ. Αράπγλου, η οποία βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση, καθώς διασπάστικε η δημοτική της ομάδα, θα έπρεπε να βγάζει τόσο γρήγορα συμπεράσματα. Γνωρίζει πολή καλά ότι η τελική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αργεί, είμαι δε βέβαιος για την τελική της κρίση.
Εγώ, πάντως, από την πρώτη αυτή φράση είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος. Κι αυτό διότι η κ. Χρ. Αράπογλου, μέσα από το απολογητκό της υπόμνημα -το οποίο είναι στη διάθεση του καθενός- ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ που είχε εκτοξεύσει εναντίον μου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Χρ. Αράπογλου στη σελ. 71 του υπομνήματός της ΔΗΛΩΝΕΙ "ουδέποτε χαρακτήρισα τον αντίδικο εμπλεκόμενο σε παράονομες πράξεις", στη σε. 74 ΔΗΛΩΝΕΙ "καμία πρόθεση να αμαυρώσω το όνομα του αντιδίκου", στη σελ. 82 ΔΗΛΩΝΕΙ "πουθενά δεν αναέρω τον αντίδικο ως υπαίτιο σκανδάλων", στη σελ. 99 ΔΗΛΩΝΕΙ "Δε συνδέω τον ίδιο τον αντίδικο με παράνομες δραστηριότητες" κ.λ.- κ.λ.π.!...
Μετά από όλος αυτές τις ΔΗΛΩΣΕΙΣ ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η κ.Χρ. Αράπογλου αισθάνεται ευτυχής!...
Την αφήνω στην τελική κρίση των Θεσσαλονικέων και της Δικαιοσύνης".

Σχόλια

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ. Η ΛΕΞΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί