Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάχη στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό


Μάχη αναμένεται να δοθεί, το απόγευμα της Πέμπτης 4 Δεκεμβρίου 2008, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; Τίθεται προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2009.
Οι πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων είναι ενδεικτικές για το τι θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Καραβάν Σαράι.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης του με τους δημοσιογράφους, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα του προϋπολογισμού, υπεραμυνόμενος τον "αναπτυξιακό και κοινωνικό του χαρακτήρα". Όπως υποστήριξε, ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκε κατά 300%, φτάνοντας το ποσό των 373 εκατ. ευρώ που είναι κατά 10% αυξημένο από πέρυσι. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα ποσά που διατίθενται για το Τεχνικό Πρόγραμμα σημείωσαν αύξηση κατά 450% φτάνοντας τα 63,5 εκατ. ευρώ. Επίσης τα κονδύλια για τα δημοτικά έργα θα αυξηθούν το 2009 κατά 36,2%, έργα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης (ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις δρόμων, κρασπεδώσεις, ηλεκτροφωτισμού, κ.α.).
Τέλος αυξήσεις προβλέπονται και στα κονδύλια για την καθαριότητα που είναι αυξημένα κατά 9,2%.
Και ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατέληξε: «Παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία και τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη, είμαστε περήφανοι για τον φετινό προϋπολογισμό που εντάσσεται στο γενικότερο Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης έως το έτος 2010, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί μέρος του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής έως το έτος 2015».
Αντίθετη είναι η άποψη του δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Κουράκη, που είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές με το συνδυασμό "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του Γιάννη Μπουτάρη.
"Ο προϋπολογισμός του 2009 βασίζεται στο σαθρό υπόβαθρο των προηγουμένων, είναι σπάταλος, ενεργοβόρος αδιαφανής και αναξιόπιστος. Βλάπτει σοβαρά την υγεία, την τσέπη μας και το περιβάλλον.Οι προβλέψεις για το περιβάλλον-πράσινο, την κοινωνική πολιτική, τις γιορτές και τα πανηγύρια, τις επιχορηγήσεις, τις μεταφορές και τις δαπάνες για καύσιμα λένε πολλά", υποστηρίζει σε έγγραφη δήλωσή του. Προσθέτει ότι, ο προϋπολογισμός "στερεί την πόλη από πολύτιμους πόρους, που στην παρούσα οικονομική συγκυρία, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να επηρεάσει τους πάντες ,θα έπρεπε να διατίθενται με σύνεση και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία και προοπτικές".
Για τη διοίκηση του δήμου αναφέρει: "Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να αγνοεί προκλητικά τις επείγουσες ανάγκες και την υπαρκτή πραγματικότητα της πόλης, εφαρμόζοντας μη βιώσιμες πολιτικές επιλογές και έργα τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας". Χαριτολογεί, υπογραμμίζοντας: "Ο προϋπολογισμός που θέλει να εφαρμόσει η Διοίκηση του Δ.Θ. για το 2009 μοιάζει με το παλιό ανέκδοτο, όπου ένας οδηγός πατάει έναν πεζό και τον αφήνει ξαπλωμένο στον δρόμο πίσω από το αυτοκίνητό του. Κοιτάει πίσω του και λέει, με συγχωρείται, πρέπει να επανορθώσω για τη ζημιά που σας έκανα και ξεκινάει με την όπισθεν πατώντας για δεύτερη φορά τον πεζό" και προειδοποιεί: "Τα υπόλοιπα στο Δημοτικό Συμβούλιο".
Μάλιστα, στην έγγραφη ανακοίνωσή του, έχει και υστερόγραφο: "Από την έρευνα των στοιχείων του προϋπολογισμού προέκυψε ότι 1,5 εκατ. ευρώ που φέρονται ότι κατεβλήθησαν για ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών, εκταμιεύτηκαν με πλαστά στοιχεία, ανεβάζοντας το μέχρι στιγμής ύψος της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης σε 22.000.000 ευρώ", υποστηρίζει ο κ. Κουράκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε