Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δικά του Δημήτρια γιορτάζει ο δήμος Μίκρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον πολιούχο του Άγιο Δημήτριο τιμά και φέτος το Δ.Δ. Πλαγιαρίου του Δήμου Μίκρας στο πλαίσιο των «14ων Δημητρίων» που θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως και τις 28 Οκτωβρίου 2008. Ο Δήμος Μίκρας, η Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Μίκρας και οι φορείς του Δ.Δ. Πλαγιαρίου προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες να παραβρεθούν σε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνδυάζονται αρμονικά με τις θρησκευτικές λειτουργίες.
Την παραμονή της εορτής (Σάββατο 25 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ το πρωί της Κυριακής 26 Οκτωβρίου θα γίνει Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Λαογραφικής Έκθεσης Πλαγιαρίου με φωτογραφίες και εκθέματα από την καθημερινή ζωή των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και η παρουσίαση σχετικού επετειακού τόμου. Επιπλέον, μετά τον Παρακλητικό Κανόνα θα ακολουθήσει το πατροπαράδοτο μοίρασμα ψαριών και κρασιού, ενώ η ημέρα θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική και χορό από τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Μίκρας και το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ευμένης».
Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα ο 2ος Μαθητικός Ποδηλατικός Αγώνας με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών της περιοχής, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίδειξη από τα τμήματα ρυθμικής, μπαλέτου και TAE KWON DO του «Ορφέα» Πλαγιαρίου και θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» από το Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη, στην οποία η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη 28 Οκτωβρίου με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση στον Τρίλοφο - την έδρα του Δήμου – και τις παρελάσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Πλαγιαρίου, της Καρδίας και του Κάτω Σχολαρίου, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των «14ων Δημητρίων» έχει ως εξής:
Σάββατο 25 Οκτωβρίου
18:00 Περιφορά Ιερής Εικόνας - Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου

Κυριακή 26 Οκτωβρίου
07:30 Όρθρος Εορτής – Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» Πλαγιαρίου
11:30 - Εγκαίνια Λαογραφικής Έκθεσης Πλαγιαρίου (ακορντεόν θα παίξει η Μαρία
Βλαχοπούλου)
- Παρουσίαση σχετικού επετειακού τόμου με τίτλο «Από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολικής Θράκης στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης»
17:00 Παρακλητικός Κανών – Πατροπαράδοτο μοίρασμα ψαριών και κρασιού
- Ακολουθεί παραδοσιακή μουσική και χορός από τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Μίκρας και το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του «Ευμένη», στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιαρίου
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου
12:00 2ος Μαθητικός Ποδηλατικός Αγώνας
Παράλληλες δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους (παιχνιδοκατασκευές, χαρτοπολτός, κατασκευές με πηλό κ.α.) στο Πάρκο Πλαγιαρίου.
Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ
18:00 - Επίδειξη τμημάτων ρυθμικής, μπαλέτου και TAE KWON DO του «Ορφέα»
- Χορογραφίες κλασικού και σύγχρονου χορού από τη Σχολή Χορού «Φυλλίς Μαντζιάρη»
19:00 Θεατρική Παράσταση από το Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (με την ευγενική χορηγία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού) – Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 28 Οκτωβρίου

19:00 Μουσικοχορευτική Βραδιά για τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. Δ.Δ. Πλαγιαρίου στο κέντρο «Μπελμόντ» στο Πλαγιάρι.

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου
Δημοτικά Διαμερίσματα Καρδίας, Πλαγιαρίου και Κάτω Σχολαρίου
07:30 Όρθρος – Θεία Λειτουργία (στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς)
10:00 Επίσημη Δοξολογία
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων – Κατάθεση στεφάνων
11:15 Παρέλαση των κατά τόπους σχολείων

Κεντρική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου (Τρίλοφος)
07:30 Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου
10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου
11:30 Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων (Πλατεία Δημαρχείου) – Πανηγυρικός της ημέρας
12:00 Μεγάλη Μαθητική Παρέλαση στην έδρα του Δήμου (Τρίλοφος)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί