Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανάγκη εμβάθυνσης της αποκέντρωσης και μείωσης του αριθμού των δομών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης, με θέμα «Η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών», που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μπουτάρης, προλογίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε την εμφανή έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το αυτοδιοικητικό μέλλον της χώρας και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών ακόμα και κόντρα σε όσους απέχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο συγκεντρωτικό κράτος και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και την ποιότητα ζωής του πολίτη, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα δημόσιας διοίκησης, Αντώνης Μακρυδημήτρης και τόνισε ότι «η βασική ιδέα της έρευνάς μας είναι ότι η μείωση και η απλούστευση των επιπέδων περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης θα συνοδεύεται από την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους. Λιγότερες και αρμονικότερες μονάδες, με σαφέστερες αρμοδιότητες και προκαθορισμένα πεδία δράσης, με μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα και λογοδοσία, με πλουσιότερη αποτελεσματικότητα. Συμπερασματικά, αν η Ελλάδα θέλει να αλλάξει για να μη χάσει τη μεγάλη ευκαιρία του εκσυγχρονισμού της, πρέπει να αλλάξει στη βάση του διοικητικού της συστήματος. Αν αλλάξει η διοίκηση, θα αλλάξει και η πολιτική, γιατί η νέα πολιτική θα βασιστεί στις νέες διοικητικές δομές λιγότερο συγκεντρωτικές, λιγότερο πελατειακές, πιο σύγχρονες και πιο δημοκρατικές».

Την άποψη ότι μια γνήσια και επωφελής για τη χώρα αποκέντρωση προϋποθέτει πάνω απ’ όλα έναν άλλον πολιτισμό στο δημόσιο βίο της χώρας διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός και εμπνευστής του πρώτου «Καποδίστρια», Αλέκος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αναπτυξιακή πολιτική με τα υφιστάμενα σχήματα και ότι έχει ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία η Ελλάδα των Περιφερειών. «Για να είναι επιτυχής μια μεταρρύθμιση που οδηγεί στην υιοθέτηση ενός νέου και σύγχρονου διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της χώρας, δεν πρέπει να κομίζει τις σημερινές δουλείες, πρακτικές και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το ισχύον διοικητικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «ούτε οι «τεχνοκρατικές φόρμες» ούτε οι τεχνητές διοικητικές συγκολλήσεις των ξεπερασμένων σημερινών ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων οδηγούν από μόνες τους σε ουσιαστική διοικητική ανασυγκρότηση». Για τα νέα διοικητικά σχήματα απαιτείται να υπάρχει μια κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα, η οποία να διασφαλίζει τη δυνατότητα επιβίωσης στον ανταγωνισμό καθώς και την ομοιογένεια στην αναπτυξιακή δυναμική.

Από την πλευρά του, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρης Μπίρμπας, έκανε λόγο για μεταρρύθμιση φάντασμα, που έγινε γνωστή από διαρροές και δεν έχει κατατεθεί υπεύθυνα και ολοκληρωμένα, ενώ τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η κατάργηση του αντιδημοκρατικού 42% και η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Οι ελλείψεις επιχειρησιακού σχεδιασμού και οικονομικής στήριξης, ανέφερε ο κ. Μπίρμπας, θα οδηγήσουν σε αλλαγές ταμπελών και καβγάδες χωρίς νόημα για όρια, «πρωτεύουσες» και «έδρες» των νέων χωροεδαφικών ενοτήτων, με αποτέλεσμα να χαθεί άλλη μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων υπηρεσιών και λειτουργικών διαδικασιών. Υπογράμμισε δε ότι αφετηρία πρέπει να είναι η άμεση, στο πλησιέστερο επίπεδο προς τον πολίτη, παροχή υψηλής ποιότητας δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα στελέχη της Ν.Δ. από πολέμιοι των συνενώσεων των Δήμων έγιναν σκαπανείς των μεταρρυθμίσεων, ενώ η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, αν και σημαντικό βήμα, έμεινε ημιτελής, γιατί ακροβάτησε ανάμεσα στην αποκέντρωση και τον πελατειακό συγκεντρωτισμό.

Στην εκδήλωση, στην οποία κατά γενική ομολογία κατατέθηκαν καινούργιες απόψεις και προτάσεις και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οι πρώην Υπουργοί Γιάννης Κουκιάδης και Σπύρος Βούγιας, ο Δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Αγίου Παύλου Χρίστος Μάτης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Μίκρας Σωκράτης Φάμελλος, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ακριτίδου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νίκος Ευθυμιάδης, στελέχη από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί