Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δηλώνουν ετοιμότητα ενόψει χειμώνα

Συνεδρίασε το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο ενόψει του χειμώνα. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Κορτσάρης εμφανίστηκε ευχαριστημένος από ό,τι έγινε το καλοκαίρι με τις φωτιές στα δάση και υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα είναι αποτελεσματική και το χειμώνα, σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Για ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών μίλησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. Κι αφού ειπώθηκαν όσα λέγονται κάθε χρονιά, η συνεδρίαση έληξε με επιτυχία.
Από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Ετοιμότητα, άμεση επέμβαση, συνεργασία» είναι το τρίπτυχο της επιτυχημένης αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων πλημμυρών ή χιονοπτώσεων όπως τόνισε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου για το καλοκαίρι του 2008 και η λήψη αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και χιονοπτώσεις εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.
Μεταξύ των παρόντων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Κορτσάρης, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κοκολάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κεσαπίδης, ο διευθυντής Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης Μ. Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι του ΥΜΑΘ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΕΛ.ΑΣ., της Τροχαίας, της Άμεσης Δράσης, του Γ’ Σώματος Στρατού, του Λιμεναρχείου, των Δασαρχείων Θεσσαλονίκης και Σταυρού, της Εγνατίας Οδού, του ΟΑΣΘ, του ΟΛΘ, της ΔΕΗ, της 2ης, 3ης και της 4ης ΔΥΠΕ, του νοσοκομείου Παπανικολάου, o Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Λευκόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης καθώς και εκπρόσωποι πολλών εθελοντικών ομάδων (Αερολέσχη, όμιλος Φίλων Κυνηγών Θερμαϊκού, Έλληνες Διασώστες, Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων κ.ά.).
Παρόντες, επίσης, οι δήμαρχοι Αξιού, Απολλωνίας, Αρέθουσας και Σοχού, εκπρόσωποι των δήμων Αγίου Παύλου, Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Ελευθερίου – Κορδελιού, Επανομής, Εχεδώρου, Καλαμαριάς, Καλλιθέας, Λαγκαδά, Λαχανά Μαδύτου, Μενεμένης, Μίκρας, Πεύκων, Πυλαίας, Τριανδρίας, Χαλάστρας και Χορτιάτης.
Ο Νομάρχης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους «για τις προσπάθειες που καταβάλλατε κατά την αντιπυρική περίοδο, για την προστασία των δασών μας, με έμφαση την προστασία του Σέιχ- Σου».
Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση:
Στον καθαρισμό των φρεατίων, ρεμάτων, χειμάρρων
Έλεγχο αντιπλημμυρικών έργων και άμεση αποκατάσταση τυχόν δυσλειτουργιών.
Καθαρισμός και απόφραξη τεχνικών έργων από φερτά υλικά.
Έλεγχο του οδικού δικτύου και αποκατάσταση φθορών.
Παρακολούθηση περιοχών που εκτελούνται έργα όπως, π.χ. Εγνατία Οδός κλπ
Συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού
Ενημέρωση πολιτών για μέτρα προστασίας των περιουσιών τους (μαντριά κλπ)
Προληπτική συντήρηση και έλεγχο όλων των μηχανημάτων
Προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας αλατιού.
«Οι Δήμαρχοι των Δήμων που έχουν πληγεί από προηγούμενες θεομηνίες, πρέπει να προβληματιστούν έντονα και να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγή παρόμοιων συμβάντων» είπε τονίζοντας ιδιαίτερα τον βασικό ρόλο που παίζουν οι Δήμοι σε περιπτώσεις κρίσεων. «Όλοι μας τα τηλέφωνα ανοικτά» κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης, προκειμένου να «προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες του νομού μας».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Κορτσάρης δήλωσε ικανοποιημένος για την φετινή περίοδο. «Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ήταν στο σύνολό τους κατά 10% λιγότερες από ό,τι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά οι καμένες εκτάσεις σε στρέμματα ήταν κάτω από 20% της περυσινής περιόδου» τόνισε. «Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συστήσει τη θέση του αναπληρωτή έγινε και στην πράξη αποδεκτή από όλους τους φορείς. Βελτίωσε το επίπεδο συντονισμού, δημιούργησε καλύετερες συνθήκες πιο άμεσης συνεργασίας, έθεσε τη βάση για κάτι περισσότερο στο μέλλον» είπε. Ο κ. Κορτσάρης έκανε λόγο για οργάνωση σύγχρονου κέντρου επιχειρήσεων στην Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και για προσπάθεια αποκέντρωσης που επιχειρείται από την Πολιτεία.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Παύλος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο και την πρακτική εφαρμογή του, στην πρόληψη που περιλαμβάνει σχεδιασμό, ετοιμότητα και επικοινωνία, αλλά και στην αντιμετώπιση όπου κρίσιμο στοιχείο είναι η διαχείριση της πληροφορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: